Jan 19, 2023 door Philips
Leestijd: 3 - 5 minuten

De draadloze Philips Avalon CL biedt meer comfort voor moeder en kind

Rivierenland

Draadloze CTG-bewaking betekent een hele vooruitgang

 

In de koffiekamer van de afdeling Verloskunde van Ziekenhuis Rivierenland in Tiel zit een hoogzwangere vrouw geanimeerd te praten met haar echtgenoot. Aan niets is te zien dat de gezondheid van haarzelf en hun ongeboren kind continu bewaakt wordt. Toch is dat wel het geval: om haar buik zit namelijk een band met transducers van de Philips Avalon CL, een draadloze oplossing voor CTG-bewaking. 


“We werkten al langere tijd met bedrade Philips CTG-apparatuur”, vertelt Manon Haneveer, ruim vier jaar Unitmanager van het Vrouw & Kind centrum van Ziekenhuis Rivierenland. Onder haar leiding vallen ook de twaalf kamers van de afdeling Verloskunde. “Alle verpleegkundigen vonden de Philips-apparaten prettig en praktisch in het gebruik. Toen het twee jaar geleden tijd was om de apparatuur te vervangen, besloten we daarom volledig over te stappen op de nieuwe draadloze oplossing, de Philips Avalon CL.”

Meer bewegingsvrijheid

 

Dit draadloze CTG-systeem biedt zwangere vrouwen grotere bewegingsvrijheid. “Er is geen noodzaak meer om stil op bed te liggen om de foetus te monitoren”, legt Haneveer uit. “De bijbehorende band met transducers om de buik registreert alle benodigde parameters en stuurt de informatie door naar het CTG-apparaat. Dat biedt de aanstaande moeders veel comfort, zeker tijdens de bevalling. Even een rondje lopen, aan het bed hangen of zelfs douchen of in bad gaan: het kan allemaal, want de apparatuur is waterdicht. Die bewegingsvrijheid werkt bevorderend op hoe de moeder de bevalling ervaart, merken onze verloskundigen.”

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?
Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Nog meer bereik

 

Rivierenland Ziekenhuis koos er ook voor om het systeem uit te breiden met Wifi-Pods. Deze kleine kastjes vergroten het draadloze bereik van de Philips Avalon CL aanzienlijk. Haneveer: “Met de transducers is er signaalkwaliteit met een bereik tot 100 m. In combinatie met de Wifi-Pod is er dekking binnen het gehele Wifi-netwerk van het ziekenhuis. Zeker als een bevalling langer duurt en het nodig is om de aanstaande moeder en kind continu te monitoren, bijvoorbeeld vanwege meconium in het vruchtwater, biedt dit veel comfort. Dan kan een zwangere vrouw bijvoorbeeld ook beneden in het restaurant een kopje koffie halen of buiten wandelen.”

Rivierenland Hospital

Real-time en naadloos

 

De Wifi-Pod heeft als bijkomend voordeel dat de CTG-bewaking naadloos door kan gaan als de zwangere naar de verloskamer of de OK wordt overgebracht. “Vroeger moesten we dan een draagbaar CTG-apparaat meenemen en onderweg een papieren CTG-uitdraai bekijken”, legt Haneveer uit. “Nu hangen we de Wifi-Pod aan de infuuspaal en blijft de bewaking gewoon intact. Onderweg loggen we via een tablet in op het patiëntendossier om real-time alle parameters te volgen.”

Thuismonitoring op termijn

 

De Philips Avalon CL is ook uit te breiden met een patch die de schedelelektrode bij de baby kan vervangen. “Daar werken we nog niet mee maar voor de toekomst vinden we dit zeker het overwegen waard”, zegt Haneveer. Wat verder aan de horizon gloort is ook de mogelijkheid om draadloze CTG-apparatuur te gebruiken voor thuismonitoring. “Dat zou voor alle partijen een mooie oplossing zijn: het is prettig voor de aanstaande moeder, biedt de arts betrouwbare data en betekent minder reisbewegingen, dus winst voor het milieu. Maar dat is voorlopig echt toekomstmuziek. Nu zijn wij al heel tevreden met de mogelijkheden die de Philips Avalon ons biedt. Het is echt een hele vooruitgang voor onze zorg.”

Interview Rivierenland

Samenwerken met GrafiMedics

 

GrafiMedics leverde de Philips Avalon CL apparatuur aan Ziekenhuis Rivierenland. “We zijn heel tevreden over de prettige, laagdrempelige samenwerking en de korte communicatielijnen”, zegt Manon Haneveer. “We werden goed ondersteund, bijvoorbeeld bij het inregelen van de Wifi-Pods en het trainen van de verpleegkundigen om ermee te werken. En GrafiMedics is altijd bereikbaar voor vragen of extra informatie.”

Wilt u meer weten over de Philips Avalon CL of over de dienstverlening van GrafiMedics? Neem dan contact op; tel. 036 – 535 93 90 of per mail; info@gm.nl of kijk op de website: www.gm.nl

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.