Werknemers in staat stellen om eHealth te bieden

Future Health Index

Wanneer het gaat om eHealth, is eenvoudigweg gebrek aan kennis bij personeel een van de grootste obstakels.

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Het is een feit dat technologie alleen maar zal toenemen in de gezondheidszorg en zich zal ontwikkelen om gezondheid en welzijn in de toekomst te ondersteunen. Zowel financiële als HR-middelen komen steeds meer onder druk te staan en te vaak trainen gezondheidssystemen mensen slechts om het werk gedaan te krijgen en niet om digitale vaardigheden en capaciteiten onder hun personeel op te bouwen, die veranderingen mogelijk maken. Het is daarom essentieel dat wij gezondheidsprofessionals uitrusten met de kennis en informatie die zij nodig hebben om nu effectief te werken met deze hulpmiddelen. 

Gemiddelde leestijd: 
3 minuten

Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Wanneer het gaat om eHealth, is eenvoudigweg gebrek aan kennis bij personeel een van de grootste obstakels voor implementatie van connected care. Volgens de gegevens van de Philips’ Future Health Index (FHI) zegt bijvoorbeeld slechts 47% van de gezondheidszorgprofessionals voldoende kennis te hebben over connectedcaretechnologie te hebben, een cijfer dat naar 42% zakt voor personen met 20 jaar of meer ervaring. Een van de aanbevelingen van de 2018 FHI is dat KI-hulpmiddelen en eHealthdossiers beter moeten worden geïntegreerd in de training van gezondheidszorgprofessionals, zowel gedurende de medische opleiding als tijdens het werk. Het is echter nog een lange weg te gaan voordat wij dit doel realiseren.  

De bevindingen en aanbevelingen van FHI worden versterkt door het eerste rapport van de Global Digital Health Index (GDHI), State of Digital Health Report 2019, dat een overzicht geeft van de staat van eHealth in 22 landen. Geen land dat deelneemt in de GDHI, heeft het maturiteitsniveau vijf (de hoogste) gehaald in de personeelscategorie en van de 22 landen die het rapport heeft bestudeerd, biedt geen enkele universele training voor indiensttreding voor gezondheidszorgprofessionals over de implementatie van technologie op hun werk. 

Momenteel worden jongere gezondheidsprofessionals niet noodzakelijkerwijs getraind en voorbereid op de 30 tot 40 jaar die zij moeten werken.”

Patricia Mechael

Mede-oprichter en beleidsmaker van HealthEnabled namens de Global Digital Health Index

Grootse plannen maken

Het vereist visie om deze situatie te veranderen. Wij hebben al lang genoeg nagedacht over hoe de optimaal digitaal vaardige en capabele gezondheidsprofessional van 2040 eruit zal zien, welke kerncompetenties de toekomstige artsen nodig zullen hebben en welke training moet worden geïmplementeerd om dit te bereiken. 

Momenteel worden jongere gezondheidsprofessionals niet noodzakelijkerwijs getraind en voorbereid op de 30 tot 40 jaar die zij moeten werken. Dit betekent dat gezondheidssystemen altijd achterlopen en dat er veel geïnvesteerd moet worden in trainingen op het werk, wat inefficiënt is. Veel medische studenten studeren af met beperkte kennis van de mogelijke impact van technologie en hoe zij nieuwe hulpmiddelen en innovaties gedurende hun carrières en gezondheidspraktijken moeten implementeren en toepassen. 

 

Het antwoord ligt deel in de grotere samenwerking tussen de ministeries van Gezondheid, dat mogelijk voorop loopt met de implementatie van technologie, en Onderwijs, dat mogelijk niet op de hoogte is van de nieuwe vaardigheden en competenties die nodig zijn op dit gebied. Deze twee moeten nauwer gaan samenwerken en de werknemers in kaart brengen met betrekking tot de functies die zij moeten gaan vervullen en de technologieën die beschikbaar zijn. Dan zal het een kwestie zijn van terugwerken en de lacune begrijpen tussen waarin werknemers momenteel worden getraind en wat zij zouden moeten leren om in een meer technologisch geavanceerd en geïntegreerd gezondheidssysteem goed te functioneren. 

Houding en begrip

De training voor indiensttreding goed krijgen zal ongetwijfeld gezondheidsprofessionals helpen om opener tegenover innovatie te staan en bepaalde misverstanden en verkeerde denkbeelden te overwinnen, die werknemers nog steeds hebben van technologie. De meest voorkomende is dat deze artsen onvermijdelijk zal vervangen. 

In werkelijkheid zullen we, buiten een aantal specialisaties, een verandering in functies zien in plaats van vervanging. En onze gezondheidssystemen hebben andere soorten specialisten nodig, die beter gegevens en technologie integreren in medische en volksgezondheidspraktijken om de beste kwaliteit aan zorg op slimmere manieren te bieden. 

Neem bijvoorbeeld radiologie. Kunstmatige intelligentie kan afbeeldingen sneller en nauwkeuriger verwerken dan enige menselijke arts, maar het gebruik van deze technologie maakt meer specialistische radiologen nodig, die op computer gebaseerde systemen kunnen beheren en hoogwaardigere taken kunnen uitvoeren die KI niet kan en mag doen. 

Gezondheidsprofessionals willen over het algemeen meer informatie over technologie. Zij willen begrijpen wat er aan de hand is en hoe technologie hen in staat zal stellen om factoren zoals zorgkwaliteit, toegankelijkheid en efficiëntie te verbeteren. Maar op dit moment houdt het gebrek aan begrip en visie wanneer het gaat om training, hen en ons allemaal tegen. 

Het transformatieve potentieel van eHealth is een kans die eenvoudigweg niet mag worden gemist. Onze grootste uitdagingen, van het managen van ouder wordende bevolkingen tot het leveren van zorg thuis voor diegene met chronische aandoeningen, zijn in de kern digitaal, maar zij hebben getrainde professionals nodig die weten hoe zij deze technologieën kunnen gebruiken en integreren op een manier die zorg levert. 

Zonder goed getrainde en geïnformeerde werknemers zullen wij niet in staat zijn om het potentieel van technologie op het gebied van eHealth en connected care te realiseren. De noodzaak om te veranderen, was nog nooit zo urgent; nu is het moment om te beginnen.

 

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op het Philips Global Newscenter: Empowering the workforce to deliver on digital health. 

Patricia Mechael

Over Patricia Mechael

Mede-oprichter en beleidsmaker van HealthEnabled namens de Global Digital Health Index

 

Patty staat al 20 jaar bekend als een invloedrijke denker op het gebied van connected care en eHealth.

 

Het werk van Patty bij de Personal Connected Health Alliance (PCHAlliance), een organisatie zonder winstoogmerk opgericht door HIMSS, is gericht op samenwerking met het bedrijfsleven, gezondheidszorg, beleidsmakers, onderzoekers en belangenbehartigers om de internationale connectedcaregemeenschap samen te brengen en om de technische, zakelijke, beleidsmatige en sociale initiatieven te versnellen, die noodzakelijk zijn om het veld verder te brengen. PCHAlliance brengt de internationale connectedcaregemeenschap samen op de jaarlijkse Connected Health Conference en publiceert en promoot de implementatie van de Continua Design Guidelines die door de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU) worden erkend als de internationale standaard voor veilige, zekere en betrouwbare uitwisseling van gegevens van en naar persoonlijke gezondheidsapparatuur.

 

Zij is ook het hoofd en beleidsmaker voor HealthEnabled waar zij het voortouw heeft genomen qua maatgevende denkbeelden, pleitbezorging, onderzoek en beleidswerk van de organisatie in Nigeria, Zuid-Afrika en Oeganda evenals de pogingen om een Global Digital Health Index te creëren. Voorafgaande aan de oprichting van HealthEnabled was zij uitvoerend directeur van de mHealth Alliance.

Future Health Index – 2019

 

Hoe staat het met het gebruik van digitale gezondheidstechnologie in Nederland en andere landen? Lees er meer over in de 2019 Future Health Index.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg?
Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.

We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.

*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.