Sep 06, 2021 door Murk Westerterp
Leestijd: 6 - 8 minuten
“Tastbare voorbeelden als de Healthdot-sensor helpen zorgprofessionals beter te begrijpen hoe technologie de zorg kan verbeteren,” aldus Murk Westerterp, Head of Connected Care Philips Benelux. Elk innovatief bedrijf is – per definitie – bezig met de toekomst. Innovatie gaat immers over hoe je over een, vijf of tien jaar dingen beter kunt doen. Wie zich, net als wij bij Philips, afvraagt hoe we de zorg voor patiënten kunnen verbeteren en de werkdruk voor zorgmedewerkers kunnen verlichten, stuit vroeg of laat op hetzelfde fenomeen: ook als een technologie zorgt voor een verbetering, wil dat nog niet zeggen dat deze wordt omarmd. Het Financieele Dagblad schetste dat onlangs heel mooi in het artikel Gaat innovatie het personeelstekort in de zorg oplossen? We weten dat de druk op de zorg de komende jaren sterk gaat toenemen. De vraag naar zorg stijgt, de beschikbaarheid van zorgmedewerkers blijft achter bij die vraag. Dus is het onvermijdelijk dat de druk op bestaande zorgprofessionals groter wordt.
Maar – en dat is het frappante – de technologie om de arbeidsproductiviteit van zorgmedewerkers te vergroten, bestaat al, zo is te lezen in het artikel. Aan slimme technologie geen gebrek; om de vruchten te plukken van deze technologie, is het belangrijk om zorgmedewerkers mee te krijgen. ‘Het toepassen van technologie in een ander zorgproces is doorslaggevend bij innovatie en productiviteitsverbetering.' En daarvoor is volgens het artikel een omslag nodig in de manier van denken. Zo hebben zorgprofessionals misschien helemaal niet zo’n warm gevoel bij het idee dat je met technologie hun arbeidsproductiviteit kunt verhogen. Dat klinkt namelijk, zonder de juiste context, alsof je taken gaat robotiseren, de zorg onpersoonlijker maakt. En bij het woord ‘productiviteit’ ontstaat al gauw de connotatie dat van medewerkers wordt verwacht dat ze zo veel mogelijk werk in zo kort mogelijke tijd moeten doen. In gesprekken met klanten hoor ik dit regelmatig terug.
Schrijf je in en blijf op de hoogte van Philips
De negatieve bijklank die ‘productiever worden’ misschien heeft, kun je wegnemen door technologie op een bewuste manier in het zorgproces in te zetten. En door te meten hoe de optimalisatie verloopt en er doelstellingen aan te verbinden, ook op het vlak van de tevredenheid van zorgverleners. Als Philips gebruiken we hiervoor de Quadruple Aim. Daarnaast moet je de opgedane kennis borgen en erop voortbouwen als organisatie. Een concept als bi-modale innovatie kan daarbij helpen. Neem bijvoorbeeld zorg op afstand, een ontwikkeling die ook in het FD-artikel wordt beschreven: ‘Met relatief eenvoudige technologie zijn mensen in staat om hun eigen gezondheid thuis in de gaten te houden. Ook diagnoses en zelfbehandelingen kunnen vaak prima op afstand gedaan worden. Zo ontstaat er de mogelijkheid om zorgverrichtingen te verschuiven van de tweede- naar de eerstelijn en van de eerste- naar de nuldelijn in de zorgpiramide, een concept waar ik eerder ook al over schreef.
De technologie om de arbeidsproductiviteit van zorgmedewerkers te vergroten, bestaat al."
Murk Westerterp
Head of Connected Care Philips Benelux
Zorg naar huis verplaatsen kan prettiger zijn voor de patiënt en de zorgverlener, maar het zou ook bij kunnen dragen aan het vergroten van de productiviteit en het werkgenot van laatstgenoemde (ING, Digitale Ziekenhuiszorg, 2019). De zorgverlener kan veel meer mensen helpen, ook op basis van data-analyses, zodat er kan worden ingegrepen voordat het echt nodig of te laat is. Het arbeidsproductiviteitsvraagstuk gaat eigenlijk helemaal niet over productiviteit. Het gaat over doen waar je goed in bent. Zorg op afstand, thuis herstellen na een operatie, dat zijn zaken waar iedereen zich iets bij voor kan stellen. En waar patiënten en zorgverleners ook positief tegenover staan, zo blijkt uit verschillende onderzoeken (ICT&Health, 2020). Sandra Timmermans, lid van de raad van bestuur van Antonius Zorggroep Sneek omschreef het laatst nog heel treffend in het interview in de serie Hospital Chiefs: “Door COVID zijn we ons meer dan ooit gaan realiseren dat het soms helemaal niet ideaal is voor patiënten om voor een chemokuur naar de dagbehandeling te komen. We bekijken nu systematisch per patiënt of er mogelijkheden zijn om behandelingen thuis in te plannen, waardoor mensen zich minder patiënt voelen. Het gebeurt in je eigen huis, in plaats van dat je een dagdeel naar het ziekenhuis moet. Dat is veel minder belastend voor je dagelijks leven.”
We merken in de praktijk dat mensen tastbare voorbeelden nodig hebben om de voordelen van innovaties te ervaren. Toen we tijdens de lockdown (noodgedwongen) meer gebruik gingen maken van eHealth, zagen we eigenlijk hoe veel er al digitaal kan. Zo verliep 70% van de consulten tijdens de eerste lockdown digitaal (AD, 2021). Dezelfde Aha-erlebnis zien we nu ontstaan rondom de introductie van de Healthdot. Het monitoren van vitale signalen op afstand was binnen de ziekenhuisomgeving al langer mogelijk, met behulp van de Biosensor en IntelliVue Guardian-software. Met de Healthdot maken we de stap naar patiënten thuis; dankzij de sensor, die in het ziekenhuis op wordt geplakt, kunnen we twee weken lang elke vijftien minuten de vitale signalen bij patiënten aflezen. Dat zorgt ervoor dat mensen eerder naar huis kunnen na een operatie. De Healthdot is met heel veel enthousiasme ontvangen. Dat is mooi om te zien, en het onderschrijft de stelling van het artikel in het FD, want technologisch gezien is dit al langer mogelijk. Maar de geesten zijn er nu rijp voor; deels omdat de zorg meer ervaring heeft opgedaan met het op afstand monitoren van patiënten tijdens de coronacrisis. In gesprekken met zorgorganisaties zien we dat zoiets als een draagbare sensor helpt om een technologie tastbaar te maken: iedereen kan zich er iets bij voorstellen. Het meest ingewikkelde van deze technologie zit niet in de sensor (hoe slim die ook is); dat zit met name in de software die signalen verstuurt en analyseert. Maar het is de Healthdot die de fantasie prikkelt en ons laat nadenken over wat er eigenlijk allemaal mogelijk is met zorg dicht bij huis.
Maar het is de Healthdot die de fantasie prikkelt en ons laat nadenken over wat er eigenlijk allemaal mogelijk is met zorg dichtbij de patiënt/client/burger thuis."
Murk Westerterp
Head of Connected Care Philips Benelux
Dat ervaarde ik onlangs maar weer eens tijdens een podcast-interview met High Tech Campus over zorg op afstand. ‘Gaan we in de toekomst nog wel naar het ziekenhuis?’ kopte het artikel. Het interview met Ingelou Stol ging onder meer over de toenemende druk op de zorg en dat de oplossing daarvoor eigenlijk al voorhanden is: "Wij willen graag de zorg ondersteunen met behulp van de nieuwste innovaties, en op die manier de zorg voor patiënten verbeteren. Tegelijkertijd willen we het zorgsysteem betaalbaar houden." Een hogere productiviteit is dus, ook hier, het gevolg van betere zorg.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
Ik begrijp het