dec 10, 2021

Kunstwerk Gerard Philips is een monument voor menselijkheid en innovatie

Een monument voor menselijkheid en innovatie, zo ziet Andreas Hetfeld het kunstwerk van Gerard Philips dat hij heeft ontworpen. Philips schenkt het aan de gemeente Eindhoven als eerbetoon aan 130 jaar innovatie en samenwerking.

 

De kunstenaar is door de kunstselectie commissie unaniem uitgekozen om zijn ontwerp te realiseren. De kunstselectie commissie bestaat uit Adriaan Geuze (stedenbouwkundig supervisor Westcorridor), Anton van Gerwen (Gemeente Eindhoven), Netty van de Kamp (senior adviseur Kunst en Ruimte bij Kunstloc Brabant), en vertegenwoordigers van Philips waaronder Hans de Jong (oud-president Philips Nederland) en Olga Coolen (directeur Philips Museum).  
 
Het streven is om het kunstwerk op 9 oktober 2022 te onthullen; de geboortedag van Gerard Philips. In overleg met de gemeente Eindhoven wordt het waarschijnlijk geplaatst aan de stadskant van het nieuw te ontwerpen Victoriapark in het Emmasingelkwadrant.

Modern, toekomstgericht kunstwerk

“Na een bezoek aan het Philips Museum, het Victoriapark en de beelden van Anton en Frits, besloot ik om ambachtelijk te werk te gaan en Gerard met behulp van eeuwenoude materialen en technieken letterlijk uit de klei te trekken. Ik raakte in de ban van de opdracht en werd geboeid door de persoon Gerard en zijn betekenis voor Philips, de stad Eindhoven en de gehele regio Brainport Eindhoven”, vertelt Andreas.


“De ruimtelijke dimensie van het Victoriapark en de toekomstige betekenis van het beeld ondersteunden mijn visie om met het beeld een ingetogen doch groots gebaar te maken. Het traditionele beeld moest nu veranderen in een modern, toekomstgericht kunstwerk.

 

Het kunstwerk zal gemaakt worden van honderden op elkaar gestapelde metaalringen. Hierdoor wordt tevens een link gelegd naar de medische wereld waar met behulp van CT-scans dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden samengesteld.”

Artist impression herinrichting Victoriapark (via West 8)

Inspiratie voor de toekomst

“Innovatie is het levensbloed van Philips, maar ook van deze regio. Het kunstwerk is een mooie inspiratie voor toekomstige generaties van uitvinders. Zonder Gerard Philips was er geen bedrijf Philips, geen onderzoekscentra en geen Brainport Eindhoven. En nu is er zoveel talent en innovatie in deze regio; dat moet worden gevierd!”, aldus Sylvia van Es, President Philips Nederland.

 

“De regio staat inmiddels bekend als de slimste vierkante kilometer van Europa en een regio van samenwerking in een ecosysteem van innovatieve partijen. Het eren van Gerard met een kunstwerk zie ik als inspiratie voor de toekomst van innovatie en ondernemerschap in de regio, maar ook daarbuiten.”

Gerard Philips legde de basis voor wereldwijde innovatiekracht

Samen met zijn vader Frederik richtte Gerard Philips het bedrijf op in 1891. En later ook de onderzoekslaboratoria in Eindhoven. Tot op de dag van vandaag is onderzoek de sterke basis van de wereldwijde innovatiekracht van Philips.

 

Philips Research omvat vier innovatiehubs en meerdere innovatie- en productielocaties wereldwijd, waarvan de belangrijkste is gevestigd in de regio Eindhoven - op de High Tech Campus en op de Philips-campus in Best. Philips besteedt jaarlijks 1,8 miljard euro aan R&D, waarvan ruim veertig procent in Brainport Eindhoven.

Betekenis voor Eindhoven

John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, “Wij zijn bijzonder vereerd met dit prachtige en veelzeggende beeld van Gerard Philips dat ons door Philips wordt geschonken. De ingenieur Gerard Philips zag dat mensen behoefte hadden aan elektrisch licht én legde als jonge ondernemer de basis voor de gloeilampenfabriek in het huidige centrum van Eindhoven. Dankzij zijn inventiviteit, doorzettingsvermogen en geloof in eigen medewerkers, is een wereldwijd toonaangevende onderneming ontstaan waar wij tot op dag van vandaag de vruchten mogen plukken. Wij voelen ons als gemeente verrijkt met dit fraaie kunstwerk dat een grote waardering uitstraalt voor de man Gerard Philips en de betekenis die hij heeft gehad voor onze stad.”

Artist impression herinrichting Victoriapark (via West 8)

Kunstenaar Andreas Hetfeld

Andreas Hetfeld (1965) is een Nederlandse kunstenaar van Duitse komaf. Hij heeft de afgelopen 30 jaar een omvangrijk en zeer afwisselend oeuvre opgebouwd, maar is vooral bekend geworden als beeldhouwer met locatie gebonden werk. Zijn meest recente project ‘het gezicht van Nijmegen’, een immens Romeins masker, is in korte tijd een ware publiekstrekker en magneet voor fotografen geworden.

Kunstenaar Andreas Hetfeld (foto Paul Breuker)

Kunstenaar Andreas Hetfeld (foto Paul Breuker)

 

Download de flyer 'Poort naar de toekomst: een eerbetoon aan Gerard Philips - monument voor menselijkheid en innovatie'

Zie ook: 130 jaar innovatie, samenwerking en maatschappelijke verantwoordelijkheid bij Philips

 

"Het 130-jarig bestaan van de onderneming is een viering van de voortdurende innovatiereis die Philips in staat heeft gesteld het leven van zoveel mogelijk mensen over de hele wereld positief te beïnvloeden", aldus Frans van Houten, CEO van Koninklijke Philips. "Het gaat ook om vooruitkijken - blijven innoveren, samenwerken en voldoen aan de hoogste normen van verantwoord en duurzaam zakendoen. We zullen blijven samenwerken met vernieuwers, experts en de samenleving om nieuwe baanbrekende oplossingen te helpen creëren voor de uitdagingen in de gezondheidszorg van vandaag."

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 78.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.