Het containerschip van Maersk is na een reis van drie maanden zonder problemen teruggekeerd in de Rotterdamse haven. Het schip heeft de route Rotterdam – Shanghai - Rotterdam grotendeels afgelegd op een biobrandstofmengsel.
Overtuigd van de urgentie om actie te ondernemen tegen klimaatverandering, is een groep Nederlandse multinationals - FrieslandCampina, Heineken, Philips, DSM, Shell en Unilever, allen lid van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) - in samenwerking met AP Møller – Maersk in maart 2019 een biobrandstof-pilot gestart. Het containerschip Mette Maersk heeft gevaren op een brandstofmengsel waarin 20 procent biobrandstof uit gebruikt frituurvet was opgenomen. Het is de eerste keer dat zo’n hoog percentage duurzame biobrandstof op deze schaal voor een zeeschip is ingezet.
Naast het varen op een mengsel met 20 procent biobrandstof, heeft Mette Maersk ook een mengsel met 7 procent biobrandstof gebruikt. In totaal leidde dit tot een reductie van de uitstoot met 1500 ton CO2 en 20 ton zwavel. Dat is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim 200 huishoudens of 12 miljoen autokilometers (300 keer rond de wereld). Shell leverde de nieuwe brandstof, waarvoor het de nodige research in zijn lab heeft gedaan.
De pilot is een succes, vinden Jan Peter Balkenende, voorzitter DSGC en Søren Toft, Chief Operating Officer A.P. Moller – Maersk.
Toft: “De reis is dankzij de inspanningen van onze mensen en de naadloze samenwerking met de DSGC-leden succesvol voltooid. Het ontbreken van technische problemen en het excellente werk van onze bemanning, bewijst dat CO2-arme oplossingen voor de scheepvaart mogelijk zijn, in technische en operationele zin. We zijn ervan overtuigd dat deze specifieke oplossing interessant is voor de industrie en zelfs onze totale vloot. Het is geen finale maar een deeloplossing. Daarom hebben we besloten aan een selecte groep klanten een CO2-neutraal product aan te bieden. Het is tijd om in beweging te komen.”