Nieuwscentrum
masthead young impact awards blog bas L

apr 26, 2018

Young Impact Award winnaar Bas bezocht Philips Design

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

      

Afgelopen jaar won Bas van der Reijden (12) de Young Innovation Award. Zijn innovatie, de online omgeving van Villa Pardoes, die hij heeft nagemaakt in Minecraft, maakte veel indruk. Villa Pardoes biedt kinderen met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte een gratis vakantieweek aan. Bas werd door zijn vriendje Tygo geïnspireerd, die Villa Pardoes bezocht, en vertelde over zijn ervaring. Samen met lotgenootjes beleefde Tygo een fijne tijd maar miste het contact na zijn verblijf. Zo ontstond bij Bas het idee om Villa Pardoes na te bouwen in Minecraft, waardoor Tygo het contact met lotgenootjes kon voortzetten én de positieve beleving kon verlengen buiten de Villa.

In dit spel zie je niet meer wie gezond is en wie ziek, dat verdwijnt.

Bas van der Reijden (12)

Zijn idee is positief ontvangen, niet alleen door andere kinderen, maar ook door ouders en Villa Pardoes zelf. Het eerste doel van Bas is bereikt. Zieke kinderen vergeten even dat ze ziek zijn en spelen net als andere kinderen. “In dit spel zie je niet meer wie gezond is en wie ziek, dat verdwijnt.” Bas bezocht het Philips Design en het Cocreate team om de volgende stap te zetten.

De sessie

We ontmoeten Bas samen met zijn vader, Edwin van der Reijden, Peter Persoon en Nicolette van den Berg van Villa Pardoes in gebouw 33 op de High Tech Campus: hét centrum van Design en co-creatie. Als onderdeel van de Young Impact Award organiseerden we een spannende én waardevolle sessie voor Bas en Villa Pardoes op onze Philips Design-site op de High Tech Campus om het digitale concept verder te verkennen én te achterhalen waar de behoefte van ouders zit. Dit alles onder leiding van Hanneke van den Bos, Cocreate Lead bij Philips Design:

“Door het gebruik van de Cocreate-methodologie, een Philips manier van Design Thinking, werken we samen met Bas, zijn vader, Peter en Nicolette van Villa Pardoes om het idee verder vorm te geven. We helpen door Bas en Villa Pardoes vragen te stellen en samen te brainstormen over de beste manier om de digitale ervaring te integreren met de fysieke Villa Pardoes-ervaring. Zo identificeren we al enkele ideeën die de gezinnen, die Villa Pardoes bezoeken, in de nabije toekomst zouden kunnen helpen."

Young Impact Award winnaar Bas

Het inzicht

Ouders hebben tijdens de ziekte van hun kind behoefte aan ondersteuning en contact met lotgenoten, weet Peter te vertellen.

Je raakt elkaar kwijt in zo’n proces. Villa Pardoes is als het ware een herberg waar je alles even kunt vergeten. Samen, maar ook met andere ouders kom je tot gesprekken, waarin je elkaar weer kunt vinden. Dat effect wil je verlengen.

Peter Persoon

Villa Pardoes

“Je raakt elkaar kwijt in zo’n proces. Villa Pardoes is als het ware een herberg waar je alles even kunt vergeten. Samen, maar ook met andere ouders, kom je tot gesprekken waarin je elkaar weer kunt vinden. Dat effect wil je verlengen.” Vanuit die gedachte werken Bas en het team verder. Persona’s maar ook kansen en bezwaren passeren tijdens de Cocreatie sessie, met als doel het speelveld verder in kaart te brengen.

 

Al snel blijkt dat Bas, Villa Pardoes en het Cocreate team nog lang niet uitgepraat zijn én het wenselijk is om een vervolg te plannen. “Idealiter doen we een sessie zoals deze met de beoogde doelgroep. In dit geval dus de ouders, die Villa Pardoes bezoeken. Laat henzelf de situatie en wensen beschrijven, dat helpt om inzicht te krijgen én de verdiepingsslag aan te brengen.” Aldus Hanneke. Het aanbod om deze sessie te begeleiden bij Villa Pardoes op locatie grijpt Peter Persoon met beide handen aan. Het Cocreate team gaat de vrijwilligersdag inzetten om Bas en Villa Pardoes te helpen. “Het is toch super dat we dit met het Cocreate team van Philips Design kunnen doen! Erg fijn om professionele begeleiding te krijgen.” 

 

Hanneke en haar teamgenoten Beatrix Häger (HealthSuite Labs Dev. and Standard. lead) en Jasper Schaap (Designer Cocreate) kijken enthousiast terug op de sessie. “We konden duidelijk zien dat we een verschil konden maken voor onze bezoekers. Door hen te helpen hun denkproces te structureren door vragen te stellen, in de schoenen van hun bezoekers te kruipen en inzichten en ideeën te verzamelen aan de hand van een experience flow oefening, werden hun ogen geopend. En onze toolkit heeft getriggerd voor enkele eerste ideeën."

 

De digitale wereld, die Bas heeft gemaakt, hebben Villa Pardoes en het Cocreate team omarmd. Later dit jaar gaat de reis verder om gezinnen te helpen om even alles te vergeten en terug te komen tot elkaar.

Over Young Impact

Young Impact is een jongerenbeweging, die de wereld nú aan het veranderen is. Young Impact gelooft niet in wachten tot je volwassen bent om wat voor de wereld te betekenen. “Wij denken dat jongeren, met hun frisse blik en nieuwe ideeën, juist nu al moeten meedoen.” Deze visie past bij Philips en om die reden hebben we in 2017 de Young Innovation Award gesponsord en zijn we dit jaar hoofdsponsor. 

 

Video thumbnail image

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/blogs/2018/20180426-young-impact-award-winnaar-bas-bezocht-philips-design.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Auteur

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.