Nieuwscentrum
Geldbaas

feb 20, 2024

‘Kies een studie waar je passie ligt, geld verdienen komt later wel’

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

De ene havo-klas dacht vooral na over rijk worden door geld te beleggen en had het over inflatie, risico en rendement. De andere klas vol geïnteresseerde jongeren was meer bezig met werkgeluk en plezier hebben in wat je doet. Aan Jeroen van Pol, Head of Finance bij Philips, de mooie taak om de scholieren wat meer bewustzijn bij te brengen over de waarde van geld. En om antwoord te geven op hoe je het snelste miljonair kunt worden.

Collega Van Pol verzorgde als zogeheten ‘geldbaas’ twee gastcolleges op het Huygens Lyceum in Eindhoven als onderdeel van de campagne Moneywise vanuit het partnership Brainport, het regionale samenwerkingsverband tussen onder andere bedrijven, gemeenten en scholen, en PSV. Deze campagne draait om jongeren bewust te maken van de waarde van geld. Het aantal jongeren met geldproblemen stijgt en deze campagne laat jongeren beseffen hoeveel uur ze moeten werken om iets te kunnen kopen. Het gaat daarbij niet om euro’s, maar om uuro’s.

Interesse

De bedoeling was dat de scholieren Jeroen het hemd van het lijf zou vragen met vragen over financiën. Zij hadden vooraf wat vragen voorbereid, waar hij als financiële professional hen mee zou kunnen helpen. Dat bleek soms toch nog wel wat spannend, dus nam Jeroen de vrijheid om meer te vertellen over zichzelf en wat geld voor hem betekent. Jeroen vertelde dat hij ook de havo had gedaan en dat hij zelf altijd al was geïnteresseerd in geld. Hij speelde bijvoorbeeld graag Monopoly in zijn jeugd en zijn favoriete film was Wall Street, waarin mannen in pak met veel geld op de beurs handelden.

Geldbaas

Kijk vooruit

Geld heeft hem altijd geïnteresseerd en hij was vanuit Philips dan ook de juiste persoon om de scholieren wat bij te brengen over dit onderwerp. Hij drukte de scholieren op het hart dat omgaan met geld vooral draait om vooruit kijken. Jeroen: “Je kunt geld maar één keer uitgeven, dus waar ga je het aan besteden? En als je iets wilt kopen, is het dan de moeite waard om dat te doen. Stel dat een kledingstuk 300 euro kost en je verdient 5 euro per uur. Vind je het dan de moeite waard om daar 60 uur voor te werken? Dat zijn bijvoorbeeld 10 zaterdagen met een bijbaantje…”

Vrijwilligerswerk

Na afloop was Jeroen zeer tevreden over het verloop van de twee gastcolleges. “Dit soort vrijwilligerswerk is voor jezelf leuk en voor anderen belangrijk. Je hebt echt vrijwilligers nodig, want anders gebeurt het niet. Het is mooi te zien dat we dit bij Philips faciliteren. Dat moeten we koesteren en waarderen. Ik ben zelf leidinggevende en begeleid onze nieuwe trainees. Dit is een mooie brug voor een heel andere doelgroep met een heel andere leefwereld.”

Leuke dingen

Hij vond het prachtig te zien dat sommigen op hun 13e al bezig waren met het investeren in Bitcoin, het beleggen in goud en zelfs het nu al sparen voor het kopen van een huis. “Het was mooi om ze iets bij te kunnen brengen en om er zelf nieuwe inzichten van te krijgen. Bijvoorbeeld dat ze een bijbaantje tot ’s middags willen, om daarna nog leuke dingen te kunnen doen. Wij werkten vroeger de hele zaterdag om leuke dingen te kunnen doen.”

Ontwikkeling

Het doel van deze gastcolleges was vooral om de jongeren aan het denken te zetten over hun uitgavepatroon en hoeveel uur ze daarvoor moeten werken. En dat je meer kunt verdienen als je jezelf ontwikkelt, waardoor je dus ook meer kunt spenderen. Dat sloeg bij een groot gedeelte van de jongeren wel aan. Zo kreeg hij bijvoorbeeld de vraag hoe belangrijk het is om een studie te hebben om meer te kunnen verdienen. “Je krijgt niets cadeau, je moet iets doen om geld te krijgen. En door te werken ontwikkel je jezelf ook nog eens veel meer. Kies daarom een beroep dat je leuk vindt en waar je passie ligt, want dan blijf je jezelf ontwikkelen en ga je waarschijnlijk ook nog meer verdienen.”

Geldbaas

Bewustwording

Een ander deel van de scholieren had vooral oren naar de mogelijkheden van beleggen in aandelen en crypto. Volgens Jeroen zijn er verschillende manieren om rijk te worden, maar begint dat met het bewust worden van de waarde van geld. “Iedere miljonair die zijn geld zelf heeft verdiend, is ook klein begonnen. Zij hebben de juiste keuzes gemaakt, maar dat begint met goed na te denken over de toekomst en door risico’s te spreiden.”

Miljonair

Een weer een ander deel van de groep was meer geïnteresseerd in het snelle geld. Een leerling stak zijn vinger op en stelde de vraag hoe je het snelste miljonair kunt worden. Een logische vraag, maar helaas had Jeroen daar zelf ook niet het antwoord op. “Als ik dat had geweten, was ik het nu ook geweest”, zei hij met een glimlach.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.