Nieuwscentrum
Spectral CT product side view

apr 04, 2023

Eindhovens Dagblad: ‘Deze nieuwe CT-scanner ziet meer in je lichaam’

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Sinds een aantal maanden maakt het Anna Ziekenhuis in Geldrop gebruik van de Philips Spectral CT 7500 scanner. Het Eindhovens Dagblad sprak met radioloog Bob Looij, medische laborant Paul Jansen en Elderina Termorshuizen, afdelingshoofd radiologie en nucleaire geneeskunde over de nieuwe CT-scanner.

Keuze tussen Audi, BMW, Mercedes en Volvo

Het aankoopproces van een nieuwe CT-scanner vergelijkt de radioloog met het kopen van een auto waarbij hij keuze had tussen verschillende topmodellen van Audio, BMW, Mercedes en Volvo. ‘Wij zijn geen academisch ziekenhuis waarbij allerlei onderzoeken worden gedaan. Hier doen we veel onderzoeken per dag. Dus het moet een alleskunner zijn’, aldus Bob Looij.

Gemiddeld maakt het ziekenhuis zo'n 40 tot 45 CT-scans per dag. De scanner wordt onder meer ingezet voor hartonderzoeken, darmonderzoeken en botbreuken door het ziekenhuis.

Wij hebben de behoefte aan het beste van het beste. Dit apparaat beschikt over een speciale techniek waar je op een andere manier uit de röntgenstralen die door de patiënt heengaan informatie filtert.

Bob Looij

Radioloog bij het Anna Ziekenhuis

De keuze viel uiteindelijk op Philips omdat deze scanner voor het Anna Ziekenhuis de meeste mogelijkheden had. ‘Wij hebben de behoefte aan het beste van het beste. Dit apparaat beschikt over een speciale techniek waar je op een andere manier uit de röntgenstralen die door de patiënt heengaan informatie filtert’, vertelt Bob Looij.

Slimmigheidje van Philips

Radioloog Bob Looij vertelt het Eindhovens Dagblad dat hij sneller en beter diagnoses kan stellen doordat: ‘Je soms dingen in het lichaam ziet die je eerst minder goed zag.’

‘We kunnen op iedere scan waarmee je met contrastmiddel kijkt, dat contrast er ook weer uitfilteren, legt de radioloog uit. ‘Voorheen was het beeld het beeld. Nu kun je het beeld bewerken. Soms zie je op een scan een bult, aangegeven door contrastvloeistof. Maar om het goed in te kunnen schatten wil je ook weten hoe het er blanco uitziet. Je kunt variëren waardoor je met meer zekerheid kunt zeggen wat er aan de hand is in het lichaam.’

De beelden van de CT-7500 bieden de radiologen extra informatie waardoor ze sommige afwijkingen beter en sneller kunnen zien. Patiënten hoeven dan ook minder vaak terug te komen voor extra onderzoek. Bovendien blinkt de scanner uit in scans van het hart. 

Onderzoek naar PSV spelers

Niet alleen patiënten maar ook de spelers van PSV worden bij het Anna Ziekenhuis onderzocht. ‘Al die PSV'ers komen bij ons op afdeling voor diagnostiek. Onze orthopeden zitten bij PSV op de bank. Als er problemen zijn bij een wedstrijd op zondagmiddag, liggen de spelers zondagavond hier op de CT-scanner’, vertelt Bob Looij.

PSV, Anna Ziekenhuis/TopSupport en Philips werken ook samen in het PSV Top Performance Center om de prestaties van topsporters te verbeteren.

Spectral CT 7500

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2023/20230404-eindhovens-dagblad-deze-nieuwe-ct-scanner-ziet-meer-in-je-lichaam.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.