feb 14, 2025 | 3 minuten leestijd
Voor het eerst mag in Nederland een MRI-scanner met een magneetsterkte van 7 Tesla gebruikt worden om patiënten te scannen. In de recente uitzending van BNR Beter interviewt Nina van den Dungen (presentator BNR Beter) Wietske van der Zwaag (hoofdonderzoeker bij het Spinoza Centrum) en Maarten Bot (neurochirurg bij de Amsterdam UMC) over de toepassing van deze 7 Tesla MRI scanner, volledig geleverd door Philips.
MRI-scanners zijn een onmisbaar diagnostisch instrument in ziekenhuizen. Waar MRI-scanners doorgaans een magneetveldsterkte van 1,5 of 3 Tesla hebben om patiënten te scannen, worden 7 Tesla scanners vooral ingezet voor onderzoeksdoeleinden.In december kreeg het Spinoza Centrum, verbonden aan het Amsterdam UMC, goedkeuring voor klinisch gebruik van hun 7 Tesla scanner.
De magneetsterkte van een MRI-scanner bepaalt in grote mate de resolutie en het detailniveau van de beelden. Met een 1,5 of 3 Tesla MRI kunnen artsen en onderzoekers al veel informatie verkrijgen, maar de 7 Tesla scanner levert beelden met een nog hogere resolutie. In de uitzending vergelijkt Maarten Bot het verschil in de kwaliteit van de camera van de eerste en het nieuwste iPhone-model. De scanner biedt nieuwe mogelijkheden voor het gedetailleerd in beeld brengen van hersenstructuren en bijvoorbeeld behandeling voor diepe hersenstimulatie.
Hoewel de 7T MRI-scanner nieuwe mogelijkheden biedt, benadrukken de geïnterviewden dat het geen vervanging is van de bestaande 1,5 en 3 Tesla MRI’s. Niet iedere patiënt heeft de hoogste resolutie nodig en voor veel medische diagnoses krijgen de 1,5 en 3 Tesla MRI-scanners de voorkeur. “Je kunt de 7 Tesla vergelijken met een Formule 1-auto. Het is indrukwekkend in prestaties, maar niet geschikt voor het dagelijks verkeer”, aldus de experts.
Door de recente certificering kan deze scanner nu voor het eerst in Nederland worden ingezet voor patiënten. In Nederland staan drie 7T-systemen, zoals in Leiden en Utrecht, die voor onderzoek worden gebruikt. Wereldwijd heeft Philips elf van dit soort systemen geïnstalleerd. Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt momenteel gewerkt aan een 14 Tesla MRI die vooral zal worden ingezet voor fundamenteel hersenonderzoek. Philips levert hiervoor de componenten in de technische ruimte, de software die het systeem aanstuurt en de beelden creëert. Daarnaast helpt Philips mee met de integratie van de componenten tot een systeem.
Luister hier de hele uitzending terug: ‘Patiënten voor het eerst in ultrasterke MRI-scanner: 'alsof je de nieuwste iPhone hebt'’