Hans de Jong

mei 20, 2021

Hans de Jong trapt AI-maand Brainport af: ‘Impact van kunstmatige intelligentie is gelijk aan uitvinding van stoommachine, elektriciteit en internet’

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Veel innovatieve bedrijven zijn, overal ter wereld, aan het pionieren op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Natuurlijk ook in de regio Brainport Eindhoven. Maar hoe claim je als innovatieve regio een toppositie op het wereldtoneel in de ontwikkeling van AI?

Brainport biedt, samen met bedrijven en kennisinstellingen in de regio, een maand lang een podium aan pioniers op het gebied van AI. Hans de Jong, president van Philips Nederland, trapt de themamaand af met een column, waarin hij zijn visie deelt over AI.
 
“Van autonoom rijdende voertuigen, robotisering en vermijden van complicaties in de gezondheidszorg: artificiële intelligentie gaat voor grote nieuwe doorbraken zorgen in onze samenleving en economie en kan onze welvaart en ons welzijn naar een hoger niveau brengen”, aldus Hans.

Artificiële intelligentie gaat voor grote nieuwe doorbraken zorgen in onze samenleving en economie en kan onze welvaart en ons welzijn naar een hoger niveau brengen.

Hans de Jong

President Philips Nederland

Nederland innovatieland

“AI heeft grote invloed op de manier waarop mensen met digitale systemen omgaan. Daar moeten we vooraf met elkaar over kunnen nadenken en afspraken over maken. Het stelt ons voor de uitdaging om een balans te vinden tussen vrijheid van handelen en toepassen, en het waarborgen van publieke waarden, waaronder grondrechten en fundamentele vrijheden.”

Dat gaat niet vanzelf, zo bepleit hij: “De weg naar een toekomst met AI is niet zonder hobbels. De technologische vooruitgang is niet het probleem. De grootste hordes die we in Nederland anno 2021 moeten nemen zijn, ‘meer investeringen’, 'data' en 'talent',” aldus De Jong.

‘First movers’ in de voorhoede van deze nieuwe economie plukken de meeste vruchten. Daar moeten, én kunnen, wij als Brainport Eindhoven en Nederland bijzitten.

Hans de Jong

President Philips Nederland

Maar ondanks deze hobbels blijft De Jong optimistisch: “Ik heb er vertrouwen in dat ons dit gaat lukken. Nederland is een sterk innovatieland en voor haar grootte ongekend succesvol met haar exportpositie. Daar is nu een ‘step up’ nodig om die positie te behouden, daarin moeten publieke- en private partijen de handen ineenslaan.”

“De komende jaren worden de winnaars en verliezers van de AI-revolutie bepaald. ‘First movers’ in de voorhoede van deze nieuwe economie plukken de meeste vruchten. Daar moeten, én kunnen, wij als Brainport Eindhoven en Nederland bijzitten.”

De hele column is terug te lezen op de website van Brainport Eindhoven.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.