Nieuwscentrum
recap FD cirulaire economie

apr 19, 2021

FD: ‘Philips een voorloper in circulaire economie’

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

In 2050 is Nederland vrij van afval. Alle producten worden dan gedeeld, gerepareerd en hergebruikt. Althans, dat is de ambitie van de Nederlandse overheid. Volgens het Financieele Dagblad (FD) is er echter nog een lange weg te gaan voordat die ambitie werkelijkheid is. Maar volgens de zakenkrant loopt een aantal grote bedrijven voorop; in een uitgebreid artikel worden de duurzaamheidsambities van Philips, ASML en DSM toegelicht.

“De grondstoffen die we wereldwijd verbruiken, tellen mee voor 50% van de mondiale CO₂-uitstoot. Wereldwijd groeit de bevolking. Tegen 2050 hebben we drie aardbollen nodig om in grondstoffen te voorzien. Die hebben we niet”, zo vertelt demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) in het artikel.

Het goede nieuws is dat er grote, gevestigde bedrijven zijn die circulariteit hebben verankerd in hun beleid, zo stelt het FD in het artikel ‘De circulaire economie gaat ook over geld verdienen’.

Refurbishment process operations

Wereldwijd CO2-neutraal

Circulariteit is bij Philips een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsdoelen, ziet ook het FD. De krant constateert dat in het jaarverslag 2020 het woord ‘sustainability’ in totaal 180 keer voorkomt. ‘Dat kan bijna niet anders: topman Frans van Houten is onder meer co-voorzitter van PACE, het platform om de circulaire economie te versnellen.’

Philips is, als een van de eerste gezondheidstechnologiebedrijven ter wereld, wereldwijd volledig CO2-neutraal. De duurzaamheidsdoelen werden onlangs nog verder aangescherpt. Zo is er de ambitie dat 25 procent van alle verkopen in 2025 voortkomen uit circulaire producten, services en software.

Ook moeten in dat jaar alle producten en diensten worden gemaakt in overeenstemming met zogenoemde EcoDesign-vereisten. “Gemiddeld wordt 80% van de totale milieu-impact bepaald in de ontwerpfase”, aldus woordvoerder Ben Zwirs. “We focussen op het reduceren van het energieverbruik en ontwerpen waar mogelijk voor hergebruik en recycling.”

Gemiddeld wordt 80% van de totale milieu-impact bepaald in de ontwerpfase. We focussen op het reduceren van het energieverbruik en ontwerpen waar mogelijk voor hergebruik en recycling.

Ben Zwirs

Woordvoerder Philips

Als voorbeeld wordt de refurbishing van medische apparatuur genoemd: ‘Het bedrijf heeft twee fabrieken waar apparaten worden gereanimeerd, refurbishment genoemd. In Best in Nederland en Bothell in de VS worden apparaten zoals MRI-scanners, CT-scanners en echo-apparatuur (ultrasound) klaargemaakt voor een nieuwe ronde. Mocht dit niet meer mogelijk zijn, dan wordt er gekeken naar gebruik van de onderdelen, of recycling.’

Belang van samenwerking

Om wereldwijd circulaire economie een zet te geven, vond op 15 en 16 april de World Economy Circular Forum + Climate plaats. Frans van Houten, CEO van Philips, deelde daar onder meer zijn visie op het belang van samenwerking tussen bedrijven en de overheid om circulaire ambities waar te maken.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210419-fd-philips-een-voorloper-in-circulaire-economie.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.