Nieuwscentrum
mastheadeo ottens l

mrt 11, 2021

‘Lou Ottens hield van de techniek, als hij daarover sprak dan begonnen zijn ogen te twinkelen’

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Lou Ottens bleef altijd nuchter over het succes van de het cassettebandje, een van de uitvindingen die hij binnen Philips mogelijk had gemaakt. Afgelopen weekend is hij in zijn woonplaats in Duizel overleden. Olga Coolen, directeur van het Philips Museum, vertelt over haar ontmoetingen met hem.

Bijzondere man

“In 2013 was Lou nog eregast bij de luisterexpositie in het Philips Museum ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van de uitvinding van het cassettebandje. Ik heb hem leren kennen als een bijzondere man, die altijd benadrukte dat het teamwork is geweest", aldus Olga.

"Lou hield van de techniek, als hij daarover sprak dan begonnen zijn ogen te twinkelen. Het wereldwijde succes heeft hem wel altijd verbaasd. Hij zei: ’We wisten dat het groot kon worden, maar niet dat het een revolutie zou worden’. Ik vind het fijn dat Lou een hoge leeftijd heeft mogen bereiken.”

Het interview met Lou is hier terug te luisteren.

Lou hield van de techniek, als hij daarover sprak dan begonnen zijn ogen te twinkelen. Het wereldwijde succes heeft hem wel altijd verbaasd. Hij zei: ’We wisten dat het groot kon worden, maar niet dat het een revolutie zou worden’.

Olga Coolen

Directeur Philips Museum

Leo Ottens

Naar aanleiding van zijn overlijden op 94-jarige leeftijd zijn er vele artikelen verschenen in nationale en internationale media die een hommage brengen aan deze superuitvinder. Zoals in De Telegraaf waarin Olga een aantal anekdotes deelt.

Marktleider

Als hoofd productontwikkeling vond Lou Ottens begin jaren zestig dat er een alternatief moest komen voor de bestaande bandrecorders. "Lou had tijdens de ontwikkeling een houten blokje laten maken dat precies in zijn jaszak paste", vertelt Olga. "Zo groot moest de eerste cassetterecorder worden; draagbaar, op batterijen, en dus in de binnenzak passen."

Het bleek een schot in de roos. Wereldwijd zijn er ruim 100 miljard cassettebandjes verkocht. De Compact Cassette, zoals het bandje officieel heet, werd de wereldwijde standaard en maakte Philips marktleider op het gebied van geluidsdragers. Die positie werd later werd versterkt door de uitvinding van de Compact Disc, de CD, wederom mede dankzij de inventiviteit van Lou Ottens.

De cassette was vooral onder jongeren in de jaren ’60, ’70 en ‘80 een groot succes. Je kon nu je eigen ‘playlist’ samenstellen door nummers op te nemen en overal mee naartoe nemen. Als de Top 40 op de radio was, zat je gespannen te luisteren om precies dán op de opnameknop te drukken als de DJ was uitgepraat en zo de nummers op te nemen die je leuk vond.

Compact cassette 1966

Zonder Philips geen ‘Satisfaction’

Niet alleen voor muziekliefhebbers was het een uitkomst dat je de cassette overal mee naar toe kon nemen; dat gold ook voor artiesten. Zonder de cassetterecorder had de wereld waarschijnlijk nooit kennis gemaakt het met nummer Satisfaction van The Rolling Stones, zo schreef gitarist Keith Richards in 2010 in zijn autobiografie Life:

„Ik heb het nummer ’Satisfaction’ in mijn slaap geschreven. Ik wist helemaal niet dat ik het opgenomen had, het nummer bestaat alleen dankzij de kleine Philips cassetterecorder. Ik keek er ’s ochtends naar – ik wist dat ik er de avond daarvoor een nieuw bandje had ingelegd – maar het stond helemaal aan het einde. Blijkbaar had ik iets opgenomen. Ik spoelde terug en toen klonk ’Satisfaction’ … en daarna 40 minuten gesnurk!”

Allereerste cassetterecorder

Het houten blokje heeft helaas nooit de welverdiende ereplaats in het Philips Museum kunnen krijgen, zo vertelt de directeur in De Telegraaf. „De auto van Lou had namelijk op een gegeven moment een lekke band en hij gebruikt het blokje om zijn krik te stutten. Na het verwisselen van de band laat hij het per ongeluk in de berm liggen. We hebben wel onder andere nog de allereerste cassetterecorder die hij heeft ontwikkeld in onze vaste collectie."

Eerste cassetterecorder, Philips Museum

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210311-lou-ottens-hield-van-de-techniek-als-hij-daarover-sprak-dan-begonnen-zijn-ogen-te-twinkelen.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.