Het universitair ziekenhuis van Heidelberg vergroot diagnostische waarde met behulp van spectrale beeldvorming

Klantverhaal ∙ Door Philips Healthcare ∙ in samenwerking met het universitair ziekenhuis van Heidelberg in Duitsland ∙ feb 14, 2023 ∙ 4 min. leestijd

Als interdisciplinair centrum vertrouwt het universitair ziekenhuis van Heidelberg op zeer nauwkeurige diagnostiek voor complexe casussen. Dit vereist beeldvormende oplossingen die snelle en betrouwbare evaluatie mogelijk maken, vooral voor cardiologie- en oncologiepatiënten. De Philips Spectral CT 7500 beschikt over een 'always-on’ dual layer spectrale detectortechnologie die spectrale resultaten biedt in slechts één scan die zelfs achteraf beschikbaar is. De 8 cm detector verbetert de beeldvorming van het hart, ook voor patiënten met een hoge of onregelmatige hartslag. Spectrale reconstructie en analyse worden naadloos geïntegreerd in de bestaande workflow.

Klantverhaal kort samengevat

 
  • De gegevens van de spectrale detector worden automatisch verzameld en gearchiveerd bij elke scan, wat betekent dat ze altijd op verzoek beschikbaar zijn voor retrospectieve beschouwing en klinisch onderzoek
  • De brede detectordekking maakt snel en betrouwbaar onderzoek naar de kransslagaders en coronair weefsel mogelijk met vertrouwen in de cardiale beeldvorming
  • De gantry-opening van 80 cm en de tafel die een zwaar gewicht kan dragen zijn geschikt voor zelfs zeer grote patiënten met een hoge BMI, evenals voor pediatrische patiënten
  • De voordelen zijn onder meer groter klinisch vertrouwen, minder benodigde follow-uponderzoeken, kortere scantijden, dosisneutraliteit en een vertrouwde, eenvoudige workflow 

Video met dr. Ulrich Kauczor

Prof. dr. Hans-Ulrich Kauczor beschrijft de ervaring van het universitair ziekenhuis van Heidelberg met de Philips Spectral CT 7500.

Beeldvorming met behulp van de spectrale detector is een investering die zowel klinische als economische waarde creëert

Het universitair ziekenhuis van Heidelberg heeft meer dan 2000 bedden en behandelt meer dan 80.000 patiënten en meer dan een miljoen poliklinische patiënten per jaar. De focus ligt op oncologie, hart- en vaatziekten en chronische en acute ontstekingsziekten.

"We zien meer. En van wat we eerder gezien hebben, kunnen we nu met meer zekerheid zeggen wat het is."

Prof. dr. Hans-Ulrich Kauczor

 

Prof. dr. Hans-Ulrich Kauczor beschrijft de waarde van spectrale technologie met dubbellaagse NanoPanel Prism-detectoren die de fotonen met lage en hoge energie absorberen om automatisch spectrale beeldinformatie te registreren en te archiveren bij elke scan. "Spectrale beeldvorming zorgt voor een duidelijke toegevoegde waarde in de diagnostiek", zegt hij. "We zien meer. En van wat we misschien eerder gezien hebben, kunnen we nu met meer zekerheid zeggen wat het is. We hebben ook de volledige spectrale informatie tot onze beschikking."

"Spectrale-detector-CT is een snel diagnostisch hulpmiddel. Onderzoeken tonen aan dat scans met detectorgebaseerde spectrale CT artsen helpen om in bepaalde gevallen een diagnose te stellen in 34% minder tijd dan conventionele CT-scans.[1] Dit sluit aan bij de ervaring van het Heidelberg-team."

"Als directeur van de kliniek moet ik ervoor zorgen dat ik niet alleen klinische, maar ook economische meerwaarde behaal", zegt Kauczor. "Ik kan zeggen dat deze investering loont. Met de Philips Spectral CT 7500 kunnen we beide doelen behalen."

 

Spectraal is snel. Onderzoeken van de thorax en het hoofd duren minder dan een seconde en een CT-scan van het gehele bovenlichaam duurt minder dan twee seconden. Bovendien biedt de nieuwe 100kV-scanmodus aanzienlijk potentieel voor het verminderen van de stralingsdosis.

Gevoeligere resultaten in de oncologie

Snelle en gevoelige diagnostiek is essentieel voor de diagnose, behandeling en follow-up van kankerpatiënten. Prof. dr. Dirk Jaeger vertelt over de aanzienlijke kwaliteitsverbetering van oncologische beeldvorming die mogelijk wordt gemaakt door spectrale detectorbeeldvorming."Met de Spectral CT 7500 zijn we aanzienlijk meer gevoelig als het gaat om het detecteren van laesies en detectiebetrouwbaarheid", zegt hij. Hij merkt op dat metastasen betrouwbaarder gediagnosticeerd kunnen worden en dat recidieven veel eerder ontdekt kunnen worden."Het is een zegen voor patiënten", concludeert hij.

Dr. Dirk Jäger

Prof. dr. Dirk Jäger spreekt over de grotere gevoeligheid met betrekking tot laesiedetectie van de Philips Spectral CT 7500.

Uitbreiding van de mogelijkheden voor cardiale beeldvorming met spectrale detector-CT

"In tegenstelling tot oncologie hebben wij te maken met een orgaan dat voortdurend beweegt, wat betekent dat we slechts zeer korte beeldvormingsvensters hebben. Dit is een bijzondere uitdaging - maar wel één die kan worden opgelost dankzij de Spectral CT 7500 met zijn brede detectordekking van 8 cm en zijn hoge snelheid”, zegt prof. dr. Dirk Loßnitzer, senior arts in de universitaire kliniek.

"Een spectrale hartscan duurt niet langer dan een conventionele opname, wat een aanzienlijke meerwaarde oplevert."

Prof. dr. Dirk Loßnitzer

 

"Met de Spectral CT 7500 hebben we nu een modaliteit die we kunnen gebruiken voor het verkrijgen van complexe informatie op een eenvoudige manier die stralings- en contrastmiddelneutraal is voor cardiale scans. Een spectrale hartscan duurt niet langer dan een conventionele opname, wat gigantisch veel waarde toevoegt." Dankzij de intelligente algoritmen van Spectral Cardiac kunnen ze de kransslagaders snel reconstrueren. De Precise Cardiac-functie verbetert tevens de weergave door bewegingsartefacten te corrigeren.

Video van dr. Dirk Lobnitzer

Prof. dr. Dirk Loßnitzer ontdekt de voordelen van de Philips Spectral CT 7500 bij cardiale scans.

Cardiologie kan zich nu ontwikkelen van enkel coronaire beeldvorming naar functionele, hemodynamisch relevante en weefselkarakteriserende beeldvorming. Cardiologen van Heidelberg gebruiken de Spectral CT 7500 in de acute zorg voor het onderzoeken van coronaire hartziekten, aangeboren en complexe hartafwijkingen en voor de planning en controle van structurele interventies. Het systeem heeft ook zijn waarde bewezen door artsen te helpen om eenvoudiger diagnoses te stellen in uitdagende klinische hartcasussen, zoals patiënten met een hoge, onregelmatige hartslag of hoge BMI.

Verbetering van het onderzoekspartnerschap ter bevordering van de patiëntenzorg

Innovaties zoals de Spectral CT 7500 zijn vaak het resultaat van gezamenlijk onderzoekswerk tussen gebruikers en apparaatontwikkelaars. Heidelberg is op zoek naar kwantitatieve maatstaven die artsen kunnen gebruiken om eerdere en betrouwbaardere diagnostische beoordelingen uit te voeren. Spectrale beeldvorming maakt het mogelijk om niet alleen de contrasten aanzienlijk te verhogen voor visuele beoordeling, maar ook om zeer fijne contrasten te kwantificeren, bijvoorbeeld via kwantitatieve jodiumbeeldvorming. Dit is met name gunstig voor oncologische beeldvorming. Spectrale detectortechnologie stelt ons in staat om de perfusiestatus van organen te beoordelen op een manier die voorheen alleen mogelijk was met complexere technieken. De wetenschappers van Heidelberg hopen de Spectral CT 7500 te gebruiken om meer kwantitatieve beeldvormingsbiomarkers te verkrijgen in hun onderzoekswerk, zodat artsen in de toekomst nog meer stabiliteit en betrouwbaarheid in hun diagnostiek kunnen leveren.

Meld u aan voor onze e-mailupdates

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

Voetnoten

[1] Analyse door CARTI Cancer Center, Little Rock, AR, VS. Resultaten van casestudy's zijn niet voorspellend voor resultaten in andere casussen. Resultaten in andere casussen kunnen verschillen.

 

Disclaimer: resultaten zijn specifiek van toepassing op de instelling waar ze zijn behaald en weerspiegelen de haalbare resultaten bij andere instellingen mogelijk niet.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.