Medisch Perspectief

Tot 2 uur extra slaap per nacht met DreamMapper

Nieuwe Philips app helpt patiënten om therapietrouw én resultaten te verbeteren

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
2
Contactgegevens

Naar schatting 5 tot 10% van de bevolking heeft last van slaapapneu, een aandoening waarbij de  ademhaling tijdens het slapen op verschillende momenten korte onderbrekingen kent. Gelukkig is er een therapie die de gevolgen kan inperken: al jarenlang krijgen patiënten met slaapapneu een behandeling met een CPAP-toestel voorgeschreven. Maar slapen of leven met een masker op de neus is geen pretje. Therapietrouw is dus een vaak voorkomend probleem. Met de DreamMapper app heeft Philips een oplossing ontwikkeld die patiënten stimuleert en ondersteunt om hun CPAP-therapie vol te houden. 

“In DreamMapper hebben we meer dan 20 jaar onderzoek en ervaring gebundeld”, vertelt prof. dr. Mark Aloia. Hij werkt als gezondheidspsycholoog voor Philips en begeleidt al lang patiënten die een CPAP-toestel gebruiken: “De app is ontwikkeld om de therapietrouw te bevorderen. We willen patiënten met slaapapneu helpen om hun gedrag te veranderen zodat ze een gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden. Dat is écht patient empowerment.”

 

In de app werden een reeks technieken voor gedragsverandering verwerkt. Mark Aloia: “Om tot een duurzame verandering van de levensstijl te komen, focussen we op vijf pijlers. Ten eerste is er de personalisering. We geven patiënten een zeer persoonlijke ervaring doordat ze hun eigen resultaten, hun eigen data en evolutie kunnen bekijken. Ten tweede creëren we een ‘sense of urgency’: om te willen veranderen moet je voelen dat het dringend en belangrijk is om er iets aan te doen.”

Vertrouwen geven en begeleiden

“Daarnaast zetten we in op een hoger zelfvertrouwen. Als je erin gelooft dat je zelf een impact kan hebben op de problemen die je ondervindt, is dat een sterke motivator. We helpen de patiënt dus om haalbare doelstellingen voorop te stellen. En we blijven hem of haar ondersteunen doorheen het hele traject van CPAP-therapie.”

We willen patiënten met slaapapneu helpen om hun gedrag te veranderen zodat ze een gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden. Dat is écht patient empowerment.”

Prof.dr. Mark Aloia

Gezondheidspsycholoog Philips

Het team dat de app ontwikkelde, had ook meer autonomie voor de patiënt voor ogen. “We weten dat het uiteindelijk de patiënt zelf is die het moet doen. De app is een middel om therapietrouw te verhogen, maar wij kunnen het niet in hun plaats doen. Dus is er heel wat aandacht besteed aan de autonomie, aan kansen geven en hulp bieden waar nodig”, legt dokter Aloia uit. “En tot slot, als vijfde pijler, omvat de app ook mogelijkheden om data te delen met vrienden en familie. Zodat de patiënt een netwerk van steun rond zich krijgt.” 
 

De DreamMapper toepassing is een tijd geleden gelanceerd in de VS. In een groot onderzoek, op basis van de resultaten van meer dan 175.000 patiënten, werd de effectiviteit van de app bestudeerd. Mark Aloia: “We zijn opgetogen over de resultaten die we met DreamMapper hebben behaald tot nu toe. Een grondige studie van de data van die grote groep patiënten leert ons dat er een verbetering is tot meer dan 20 procent in vergelijking met mensen die geen DreamMapper gebruiken. Een verbetering van anderhalf tot twee uur per nacht dus. Dergelijke resultaten hebben we nooit eerder gezien in de literatuur. En we zijn nog maar net begonnen!” 

Nu ook in de Benelux

DreamMapper is nu ook beschikbaar in de Benelux. “We hebben de tijd genomen om alle inhoud aan te passen aan de taal van de gebruiker”, vertelt David Van Waesberge, business manager sleep & respiratory care. “Dit is dus de eerste app voor mensen met slaapapneu die alle functionaliteiten aanbiedt in het Nederlands en het Frans. Ik denk onder meer aan de ruim 60 instructievideo’s die uitleg geven over de therapie en het CPAP-toestel.”
 

Philips besteedde ook heel wat aandacht aan de privacy. Van Waesberge: “We geven de sleutel aan de patiënt: hij bepaalt wat er met zijn data gebeurt. Zo heeft hij de keuze om zijn data te delen met de slaapkliniek en de behandelende arts, de thuiszorgdienst, enzovoort… Wie zijn data vrijgeeft, heeft natuurlijk wel als voordeel dat het ziekenhuis voor een optimale begeleiding en opvolging kan zorgen. Dit is dus geen gadget, maar een sterk hulpmiddel om de uiteindelijke outcome van de therapie te verbeteren.”

DreamMapper

Meer zorg op afstand

Om zoveel mogelijk patiënten gebruik te laten maken van DreamMapper, ondersteunt de app ook oudere CPAP-toestellen. “We willen dat mensen met een toestel dat ze pakweg zes jaar geleden hebben gekregen niet uit de boot vallen. Mits het gebruik van de geheugenkaart uit het toestel en een connectie met de webapplicatie kunnen ook zij de app gebruiken om hun evolutie op te volgen en hun therapie te ondersteunen.”
 

Artsen kunnen op deze manier evolueren naar meer zorg op afstand. “Zij gebruiken al jaren de Encore Anywhere software, die nu verrijkt kan worden met meer data van de patiënt”, legt David Van Waesberge uit. “Er verandert dus niets aan de manier van werken voor hen. Maar het systeem maakt het wel makkelijker en finaal ook goedkoper voor de zorgverstrekkers, dankzij de gratis telemonitoring die in DreamMapper verwerkt is.”
 

 “Als artsen is het onze taak om patiënten te motiveren om hun voorgeschreven behandeling goed te volgen. En we merken uit de reacties dat patiënten zeer enthousiast zijn”, vertelt dokter Aloia. “Ze voelen zich gesterkt doordat ze hun eigen evolutie zien en dus merken dat de therapie resultaat oplevert. Ze staan zelf aan het stuur en ze kunnen zelfs een aantal kleine probleempjes verhelpen waarvoor ze vroeger een beroep moesten doen op iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan hun masker dat ze een beetje moeten aanpassen omdat het weer goed zou passen. DreamMapper heeft dus een positieve impact op de levenskwaliteit, en dat is ten slotte waar we het voor doen.”

DreamMapper

Lees meer over DreamMapper:

DreamMapper

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit the Philips USA website.

Ik begrijp het

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.