Zoektermen
Dr. Claude Londot test Philips Lumify voor locoregionale anesthesie |
Dr. Claude Londot
Anesthesist, Grand Hôpital de Charleroi, België
De draagbare sonde in combinatie met een tablet geeft een enorme vrijheid en bovendien bleek het systeem een perfecte beeldkwaliteit te bieden en uitstekend geschikt voor lokale of regionale anesthesie.”
Dr. Claude Londot
Anesthesist, Grand Hôpital de Charleroi, België
Om meer ervaring op te doen is in het Grand Hôpital de Charleroi op initiatief van dokter Londot een proefproject met een aantal apparaten opgezet. “Ook mijn collega’s merkten direct hoe gebruiksvriendelijk het systeem was: door de geringe afmetingen is het heel makkelijk hanteerbaar, terwijl het dezelfde beeldkwaliteit biedt als de grote apparaten waar we voorheen mee werkten.”
“De app hadden we op een tablet geïnstalleerd, en zit heel praktisch in elkaar, zodat we snel doorhadden hoe alles werkt. In het apparaat hoefden we weinig in te stellen, omdat er verschillende programma’s kunnen worden geladen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker. Het is een heel gebruiksvriendelijk apparaat en daardoor kunnen we ons volledig concentreren op de echografie, het interpreteren van de beelden en het aanbrengen van de zenuwblokkade.”
Tijdens het proefproject zijn de Philips Lumify-apparaten intensief gebruikt. “We hebben het apparaat eerst met ongeveer tien collega’s getest voor orthopedie. Zelf heb ik het voor een paar honderd zenuwblokkades gebruikt”, aldus Claude Londot. “Maar het product is bijvoorbeeld ook getest voor pulmonale en cardiale echografie, het inbrengen van centrale katheters, perifere perfusies, TAP-blokkades en dergelijke. Het lijkt me een nuttig systeem voor elke situatie waarin echografie nodig is. Een groot voordeel is dat je dit apparaat gemakkelijk mee kunt nemen, om waar dan ook een echografie uit te voeren, zelfs aan het bed van de patiënt.”
Dokter Londot is ervan overtuigd dat deze werkwijze onrust wegneemt bij patiënten bij wie lokale of regionale anesthesie nodig is. “Voor de patiënt levert een ingreep in het ziekenhuis stress en angst op, terwijl wij juist het tegenovergestelde willen: een rustige, kalme, ontspannen patiënt. Door dit product is de procedure minder beangstigend, minder dramatisch, omdat de patiënt gewend is aan tablets in zijn eigen omgeving. Hij kan op het scherm zelfs volgen wat wij doen. Ik heb al gemerkt dat mijn patiënten geïnteresseerd zijn en zelfs een beetje verbaasd over wat er mogelijk is met dit compacte systeem.”
De anesthesieafdeling van het Grand Hôpital de Charleroi is tevreden over dit proefproject. “De voordelen voor de behandeling van onze patiënten zijn duidelijk. We hebben zelf kunnen constateren dat de beeldkwaliteit op zijn minst gelijkwaardig is aan die van traditionele monitors. Als we het systeem op grote schaal kunnen inzetten, zal het ons naar mijn inschatting veel tijd besparen. Voor een ziekenhuis als het onze, dat de ambitie heeft om een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van nieuwe technologieën, is het belangrijk om meteen in te springen op innovaties. Deze compacte, praktische, efficiënte apparaten zijn tenslotte de toekomst”, besluit dokter Claude Londot.