Dr. Claude Londot test Philips Lumify voor locoregionale anesthesie

"Compact, uiterst draagbaar en gebruiksvriendelijk: dit is de technologie van de toekomst"

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Binnen het zorgaanbod voor de inwoners van Charleroi is het Grand Hôpital de Charleroi een belangrijk centrum voor orthopedische chirurgie: er zijn maar liefst zes operatiekamers voor orthopedie en jaarlijks worden er duizenden ingrepen uitgevoerd onder lokale of regionale anesthesie. "Doordat we hierbij gebruikmaken van echografie, kunnen we kwalitatief goede anesthesie bieden, maar ook postoperatieve pijnbestrijding gedurende meer dan 24 uur, wat het comfort van onze patiënten aanzienlijk verbetert", aldus anesthesist Claude Londot. Het draagbare Philips Lumify-echografiesysteem lijkt hiervoor een ideaal hulpmiddel.
Claude Londot is sinds 1994 werkzaam als anesthesist in het Grand Hôpital de Charleroi en zag de techniek in zijn vakgebied in die periode een enorme ontwikkeling doormaken: “De toepassing van echografie zorgde echt voor een doorbraak. Ik richt me al 20 jaar op lokale en regionale anesthesie, voornamelijk binnen de orthopedie. Aanvankelijk gebruikten we neurostimulatie om de zenuwen te identificeren, maar in 2008 is onze afdeling begonnen met de toepassing van echografie, met name bij lokale en regionale anesthesie.  Dit betekende een grote stap vooruit: eindelijk hadden we een beeld van de zenuwstructuren die we wilden verdoven. Sindsdien zijn de mogelijkheden van de echoapparatuur alleen maar toegenomen.”
Enige tijd geleden heeft de arts het draagbare Philips Lumify-echografiesysteem ontdekt. “Als lid van de Belgian Association for Regional Anesthesia was ik uitgenodigd om in september 2018 workshops te geven tijdens het IALR-congres in Parijs. Tijdens één van die workshops mocht ik voor het eerst met Philips Lumify werken. Ik zag meteen wat dit nieuwe kleine echografiesysteem voor ons werk kon betekenen. De draagbare sonde in combinatie met een tablet geeft een enorme vrijheid en bovendien bleek het systeem een perfecte beeldkwaliteit te bieden en uitstekend geschikt voor lokale of regionale anesthesie.”
Gemiddelde leestijd: 
3 minuten
Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork
Gemiddelde leestijd: 
4 minuten

Dr. Claude Londot

Anesthesist, Grand Hôpital de Charleroi, België

De draagbare sonde in combinatie met een tablet geeft een enorme vrijheid en bovendien bleek het systeem een perfecte beeldkwaliteit te bieden en uitstekend geschikt voor lokale of regionale anesthesie.”

Dr. Claude Londot

Anesthesist, Grand Hôpital de Charleroi, België

Om meer ervaring op te doen is in het Grand Hôpital de Charleroi op initiatief van dokter Londot een proefproject met een aantal apparaten opgezet. “Ook mijn collega’s merkten direct hoe gebruiksvriendelijk het systeem was: door de geringe afmetingen is het heel makkelijk hanteerbaar, terwijl het dezelfde beeldkwaliteit biedt als de grote apparaten waar we voorheen mee werkten.”
 

“De app hadden we op een tablet geïnstalleerd, en zit heel praktisch in elkaar, zodat we snel doorhadden hoe alles werkt. In het apparaat hoefden we weinig in te stellen, omdat er verschillende programma’s kunnen worden geladen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker. Het is een heel gebruiksvriendelijk apparaat en daardoor kunnen we ons volledig concentreren op de echografie, het interpreteren van de beelden en het aanbrengen van de zenuwblokkade.”
 

Tijdens het proefproject zijn de Philips Lumify-apparaten intensief gebruikt. “We hebben het apparaat eerst met ongeveer tien collega’s getest voor orthopedie. Zelf heb ik het voor een paar honderd zenuwblokkades gebruikt”, aldus Claude Londot. “Maar het product is bijvoorbeeld ook getest voor pulmonale en cardiale echografie, het inbrengen van centrale katheters, perifere perfusies, TAP-blokkades en dergelijke. Het lijkt me een nuttig systeem voor elke situatie waarin echografie nodig is. Een groot voordeel is dat je dit apparaat gemakkelijk mee kunt nemen, om waar dan ook een echografie uit te voeren, zelfs aan het bed van de patiënt.”
 

Dokter Londot is ervan overtuigd dat deze werkwijze onrust wegneemt bij patiënten bij wie lokale of regionale anesthesie nodig is. “Voor de patiënt levert een ingreep in het ziekenhuis stress en angst op, terwijl wij juist het tegenovergestelde willen: een rustige, kalme, ontspannen patiënt. Door dit product is de procedure minder beangstigend, minder dramatisch, omdat de patiënt gewend is aan tablets in zijn eigen omgeving. Hij kan op het scherm zelfs volgen wat wij doen. Ik heb al gemerkt dat mijn patiënten geïnteresseerd zijn en zelfs een beetje verbaasd over wat er mogelijk is met dit compacte systeem.”
 

De anesthesieafdeling van het Grand Hôpital de Charleroi is tevreden over dit proefproject. “De voordelen voor de behandeling van onze patiënten zijn duidelijk. We hebben zelf kunnen constateren dat de beeldkwaliteit op zijn minst gelijkwaardig is aan die van traditionele monitors. Als we het systeem op grote schaal kunnen inzetten, zal het ons naar mijn inschatting veel tijd besparen. Voor een ziekenhuis als het onze, dat de ambitie heeft om een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van nieuwe technologieën, is het belangrijk om meteen in te springen op innovaties. Deze compacte, praktische, efficiënte apparaten zijn tenslotte de toekomst”, besluit dokter Claude Londot.

Lumify – app-based echografie

Wilt u weten wat Philips Lumify voor u als zorgprofessional kan betekenen?
Deel uw ervaringen via #LumifyAtWork

Gerelateerde artikelen

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van gezondheidszorg? Meld u gratis aan voor de Medisch Perspectief nieuwsbrief.

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*

Contact details

*
*
*

Bedrijfsgegevens

*
*
*

*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.
We work with partners and distributors who may contact you about this Philips product on our behalf.
*
*

Final CEE consent

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

You are about to visit a Philips global content page

You are about to visit the Philips USA website.

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.