Medisch Perspectief

 

Gamechangers in Health: Adriaan Logmans en Olivier Van Kerschaver

Bekijk de video
*

Contactinformatie

* Dit veld is verplicht
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Vorige
Door uw reden voor contact op te geven, kunnen wij u beter van dienst zijn.
*
*
*
Philips waardeert en respecteert uw privacy. Voor meer informatie over ons privacybeleid kunt u terecht op
Vorige

We willen u graag informeren en inspireren, dus meld u aan wij houden u op de hoogte van de laatste Medisch Perspectief artikelen.

Nederlandse ziekenhuizen introduceren dit jaar een behandeling voor uitgezaaide eierstokkanker. De zogeheten hipec-therapie verbetert de kans op overleven met 10 procent, blijkt uit een recent onderzoek van het AVL in Amsterdam. ’10 procent is spectaculair’, zegt Adriaan Logmans. De Nederlandse gynaecoloog-oncoloog en oncologisch chirurg Olivier van Kerschaver voeren de therapie al negen jaar succesvol uit in Gent. 
In Nederland krijgen ongeveer 1.300 vrouwen per jaar de diagnose eierstokkanker. De levensverwachting van patiënten met uitgezaaide eierstokkanker is laag. Adriaan Logmans: ‘In Nederland overlijden per jaar ongeveer 1.000 patiënten aan eierstokkanker. Dat is natuurlijk een verschrikkelijk triest getal.’ 
Gamechangers in Health: Adriaan Logmans en Olivier Van Kerschaver
Bekijk de video
We houden ons ook aan ethiek, protocollen en
richtlijnen, maar soms moet je iets verder durven gaan.”

Adriaan Logmans

Gynaecoloog-oncoloog AZ Sint-Lucas

Logmans en Van Kerschaver kwamen er al in een vroeg stadium achter dat een warme chemobuikspoeling – de hipec-therapie - effectief zou kunnen zijn bij dit specifieke ziektebeeld. Van Kerschaver: ‘De hipec-techniek zat bij de chirurgen en niet bij de gynaecologen. Daardoor heeft het lang geduurd voordat die kruisbestuiving ontstond. Op een gegeven moment werd het duidelijk dat we samen meer kunnen.’
Klik hier voor meer inspiratie hoe wij data, technologie en mensen met elkaar verbinden.

Gerelateerde artikelen

 • Gamechangers in Health: Willem Suyker

  Gamechangers in Health: Willem Suyker

  Cardiothoraxchirurg Willem Suyker (UMC Utrecht) is een pionier op het gebied van robotchirurgie in Nederland. Suyker voerde als eerste chirurg in Nederland een openhartoperatie uit met de Da Vinci-robot.

 • Gamechangers in Health: Yolande Appelman

  Gamechangers in Health: Yolande Appelman

  Interventiecardioloog Yolande Appelman (VUmc) pleit voor meer aandacht voor de verschillen tussen man en vrouw met hartproblemen. Sommige hart- en vaatziekten ontwikkelen zich bij vrouwen namelijk anders dan bij mannen.

 • Gamechangers in Health: Steven Laureys

  Gamechangers in Health: Steven Laureys

  Neuroloog Steven Laureys (Academisch Ziekenhuis Luik) werd wereldberoemd vanwege zijn werk met comapatiënten. Laureys ontdekte dat er meer gradaties van bewustzijn zijn bij zijn patiënten.

 • Gamechangers in Health: Theo Ruers

  Gamechangers in Health: Theo Ruers

  Dr. Theo Ruers is Hoofd Divisie Heelkundige Oncologie bij het Antoni van Leeuwenhoek. Onder zijn leiding kwam daar de ‘ok van de toekomst’ van de grond, die in 2015 werd geopend.