Apr 22, 2023 door Philips
Leestijd: 3 - 5 minuten

Een welkome en praktische aanvulling voor iedere cardioloog

Philips

Net als de stethoscoop behoort de Philips Lumify inmiddels tot de standaarduitrusting van alle cardiologen van het Thorax Centrum Twente van Medisch Spectrum Twente. Hoe helpt dit draagbare echoapparaat hen om efficiënter te werken? 


“Binnen het Thorax Centrum Twente vinden we het belangrijk om up to date te blijven met technologische ontwikkelingen en onze cardiologen daarin mee te nemen”, legt Patrick Verhorst, cardioloog en opleider, uit. “We maakten dan ook al langer gebruik van handheld apparatuur. Het nadeel van het apparaat dat we hadden, was dat er geen beelden konden worden opgeslagen en teruggekeken. Dat vonden we een gemis, daarom gingen we op zoek naar een alternatief. Vanwege de goede ervaringen met andere echoapparatuur van Philips, keken we ook naar de Lumify. Dit draagbare echoapparaat heeft die opslagfunctie wel. Daarom besloten we daarmee verder te gaan.”

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?

Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Iedereen een eigen apparaat

 

Halverwege december kregen alle cardiologen van het Thorax Centrum Twente een eigen handheld apparaat. “We willen het graag voor alle cardiologen zo gemakkelijk mogelijk maken om snel en eenvoudig een echo te maken, op de polikliniek of in de kliniek”, zegt Wendy Alblas, afdelingsmanager Cardiologie. “Zo kunnen we namelijk het aantal aanvragen voor een volledige echo fors verminderen. Daarom hebben we besloten om meteen 19 Philips Lumify’s aan te schaffen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen exemplaar. Zo grijpt niemand meer mis.” 

Investering snel terugverdiend

 

De introductie van de nieuwe draagbare echoapparaten verliep voorspoedig en de eerste ervaringen zijn positief. “We hebben de Lumify natuurlijk eerst uitgebreid getest op compatibiliteit met onze werkprocessen”, aldus Alblas. “De match met het elektronisch patiëntendossier ging soepel, net als het ophalen van werklijsten en lijsten met geplande patiënten. Inmiddels zie ik al een aantal cardiologen die de Lumify net als hun stethoscoop standaard meenemen naar de polikliniek. Dat is voor mij een bevestiging dat het goed werkt.”

 

“Ik denk ook dat het voor de meeste cardiologen een welkome en praktische aanvulling is”, vult Verhorst aan. “Het was wel een investering om zo’n groot aantal aan te schaffen maar die hebben we er snel uit want we kunnen veel efficiënter werken. Een kosten-baten analyse zal dan ook, denk ik, altijd in het voordeel van de Lumify uitvallen.”

Wachtlijsten verkorten

 

Verhorst verwacht het meeste rendement op de polikliniek te zien. “Met een echo via Philips Lumify kun je snel een eerste indruk krijgen van het hart. In veel gevallen is dat al voldoende en hoef je geen volledige echo af te wachten. Dat scheelt weer druk op de afdeling echografie, waar de wachtlijsten heel lang zijn. En voor de patiënt is het prettig om meteen uitsluitsel te hebben – die kan trouwens ook meekijken op het scherm.” Ook op de kliniek biedt de Lumify voordelen, denkt Verhorst. “Voor een eenvoudige vraagstelling, zoals de functie van de hartkleppen of vocht in het hart, hoef je niet een heel uitgebreid echoapparaat aan bed te hebben. Dat scheelt veel onnodige tijd en gesleep met apparatuur.”

Philips Lumify

Gemakkelijk informatie delen

 

De opslagmogelijkheid heeft belangrijke voordelen. Verhorst: “We leiden in het Thorax Centrum Twente nieuwe cardiologen op. Zij kunnen met behulp van de Philips Lumify beelden opslaan en naderhand bespreken met hun begeleider of direct op afstand delen, als zij met spoed een second opinion willen hebben. Dat is een heel groot voordeel.” Ook uit administratief oogpunt is het belangrijk, zegt Alblas. “We kunnen de beelden van de Lumify net als de beelden van een volledige echo opslaan in het EPD. Dat is goed voor de verslaglegging.”

Doorontwikkeling

 

Hoewel de Philips Lumify nog maar net in gebruik is, ziet Verhorst nu al perspectief om het apparaat ook op andere manieren in te zetten. “Je kunt denken aan gebruik voor andere soorten diagnostiek, bijvoorbeeld om vocht achter de longen vast te stellen. En op termijn, als de functionaliteit van het apparaat wordt uitgebreid, denk ik dat we ook heel goed echo’s bij de patiënt thuis zouden kunnen uitvoeren. Dat helpt ons om de zorg efficiënter te verdelen in zorg hier, die past bij onze rol als ‘beterhuis’ en zorg dicht bij de patiënt, bijvoorbeeld voor mensen die chronisch ziek zijn. Maar dat is iets voor de verdere toekomst. Voorlopig zijn we heel tevreden met de voordelen die de Philips Lumify ons nu al biedt.”

 

Ontdek het zelf

Philips ondersteunt cardiologen met een breed portfolio van oplossingen die zijn ontworpen voor krachtige hartzorg. Lees meer over het ecosysteem voor cardiovasculaire zorg van Philips.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.