Sep 23, 2022 door Karen Jochems
Leestijd: 3 - 5 minuten

Eén jaar Philips Azurion 5: betere cardiozorg en minder straling in de cathkamer

Cardioloog Jochem Wassing spreekt metc collega_s over het interventiesysteem Philips Azurion 5

De afgelopen twee jaar heeft het IJsselland Ziekenhuis een ingrijpend renovatie- en vernieuwingstraject gerealiseerd. In het kader hiervan werd in mei 2021 een Philips Azurion 5 geïnstalleerd, de eerste in Nederland. Ruim een jaar later zijn de cardiologen die het hoogwaardige interventiesysteem gebruiken, erg tevreden. Cardioloog Jochem Wassing deelt zijn ervaringen.


Sinds 2021 beschikt het IJsselland Ziekenhuis over een nieuw, hypermodern operatiekamercomplex. Hier bevindt zich ook de nieuwe cathkamer, waar de cardiologen hun werk verrichten. 

Jochem Wassing is een van hen. Hij werkt sinds 2005 in het IJsselland Ziekenhuis, met algemene cardiologie en interventiecardiologie als aandachtsgebieden. Daarnaast is Wassing een deel van de week verbonden aan het Maasstad Ziekenhuis, waar hij participeert in het team van interventiecardiologen.


Een sprong vooruit, zo vat Wassing zijn ervaringen met de Philips Azurion 5 kort samen.  Samen met collega’s van vaatchirurgie en radiologie was hij betrokken bij de selectie van het nieuwe interventiesysteem voor de catheterisatiekamer. “Onze cathkamer wordt voornamelijk door drie groepen gebruikt: vaatchirurgie, radiologie en cardiologie. De focus voor de cardiologie ligt in diagnostiek, in de vorm van catheterisaties en het implanteren van pacemakers.”

Intuïtief systeem
Twee zaken stonden wat Wassing betreft voorop bij de keuze voor het nieuwe systeem: stralingsreductie en gebruiksvriendelijkheid. “We bekeken verschillende opties. Vanuit mijn werk in het Maasstad Ziekenhuis was ik al bekend met de voorloper van Philips Azurion, de Allura. Binnen cardiologie in het IJsselland werken we ook met andere Philips-systemen, zoals EPIQ echografie-systemen en IntelliSpace CardioVascular. Daardoor had Philips wel al een streepje voor. Maar het was de gebruiksvriendelijkheid van het Azurion systeem zelf dat de doorslag gaf: het is echt intuïtiever dan andere vergelijkbare systemen.”

 

In mei 2021 werd het nieuwe systeem door Philips geïnstalleerd in de nieuwe, ruimere cathkamer. Daarna werd de Azurion 5 ingesteld en doorliepen de cardiologen een training die dankzij het gebruiksgemak van het systeem kort kon zijn. Met inmiddels ruim een jaar ervaring is Wassing zeer te spreken over het gebruik. “De instelling van het grote scherm gaat gemakkelijk en de bediening van alle functies gaat erg soepel via de tablet. Het is heel overzichtelijk allemaal. Ook zijn de persoonlijke beschermingsmaatregelen verbeterd, waardoor de ioniserende röntgenstraling waaraan we bloot worden gesteld minder zal zijn. Daarbij is de beeldkwaliteit vooruitgegaan. Dat betekent minder opnames en dus minder contrast voor de patiënt. We zijn we erg tevreden.”

Deel dit artikel

Vond u dit interessant?
Abonneer u nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang ieder kwartaal relevante artikelen over innovaties in de cardiovasculaire zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen u voor.

Cardioloog Jochem Wassing spreekt over het interventiesysteem Philips Azurion 5

CT en cathkamer samen?

Met de Philips Azurion 5 hebben Wassing en zijn collega-cardiologen op dit moment alles wat zij nodig hebben om goed en prettig te werken. Technologische ontwikkelingen gaan echter razendsnel en Wassing blijft ze uiteraard volgen. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de integratie van CT en cathkamer. “De ontwikkelingen op CT-gebied gaan hard. Het ziet er naar uit dat we binnenkort via een non-invasieve procedure al iets kunnen zeggen over het al dan niet aanwezig zijn van vernauwingen en of ze ernstig zijn of niet. CT en katheterisatie komen daardoor dichterbij elkaar te liggen. Idealiter zou je CT en cathkamer naast elkaar hebben, zodat je na een onderzoek meteen kunt behandelen als dat nodig is. Maar dat is de toekomst. Voorlopig kunnen we in het IJsselland met Philips Azurion 5 prima uit de voeten.”

 

Ontdek het zelf

Philips ondersteunt cardiologen met een breed portfolio van oplossingen die zijn ontworpen voor krachtige hartzorg. Lees meer over het ecosysteem voor cardiovasculaire zorg van Philips.

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.