Feb 03, 2022 door Philips
Leestijd: 3 - 5 minuten

Drie manieren waarop digitale transformatie de verschuiving naar preventieve zorg versnelt

Preventive care

Te midden van een wereldwijde pandemie staan zorgstelsels meer dan ooit onder druk. Wachtlijsten in ziekenhuizen zijn nog nooit zo lang geweest, met zes miljoen patiënten in afwachting van behandelingen in het VK [1], wachtrijen van 75 mensen die wachten op een ziekenhuisbed in India [2], en soortgelijke achterstanden die elders in de wereld voorkomen. De vraag is: hoe kunnen de huidige zorgstelsels al deze druk op grote schaal voorgoed verlichten? Is een verschuiving naar preventieve zorg de oplossing? 

 

Volgens een recent onderzoek van het World Economic Forum [3] zou de wereldwijde economische impact van de vijf belangrijkste chronische ziekten – waaronder kanker, diabetes, psychische aandoeningen, hartaandoeningen en luchtwegaandoeningen – de komende 20 jaar kunnen oplopen tot 47 biljoen Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie dat het wereldwijde tekort aan vaardige zorgprofessionals tegen 2030 18 miljoen zal bedragen [4]. 

 

Het is duidelijk dat, zelfs zonder de extra chaos die een wereldwijde pandemie met zich meebrengt, de last van chronische ziekten – die ook langdurige gevolgen heeft voor het sociale en psychologische welzijn van patiënten en hun fysieke welzijn – binnenkort te zwaar zal zijn voor onze zorgstelsels.

Daarom stappen veel zorgorganisaties nu over van een interventiemodel naar een preventiemodel: een model waarbij middelen worden ingezet voor het opsporen en voorkomen van medische problemen voordat ze de kans krijgen symptomen te veroorzaken, zich tot chronische ziekten te ontwikkelen of levensbedreigende gebeurtenissen te veroorzaken. Veel partijen in het ecosysteem van de gezondheidszorg, van zorgprofessionals tot technische spelers en overheidsinstanties, hopen dat een preventief zorgmodel de oplossing zal zijn om de last van chronische ziekten op onze zorgstelsels te verlichten, en uiteindelijk om meer hoogwaardige zorg te leveren die gericht is op het mogelijk maken van de gezondste resultaten.

Deel dit artikel

Vond je dit interessant?
Abonneer je nu op de Medisch Perspectief nieuwsbrief en ontvang maandelijks relevante artikelen over innovaties in de preventieve zorg. Al ruim 9000 vakgenoten gingen je voor.

Preventieve zorg: drie voorbeelden uit de praktijk

Het concept van preventieve zorg is niet nieuw – jaarlijkse controles en vaccinaties zijn twee voorbeelden van hoe preventieve zorg al decennia lang wordt omarmd. Maar de afgelopen jaren heeft de digitale transformatie van de gezondheidszorg geleid tot baanbrekende innovaties die de verschuiving naar preventieve zorg op grote schaal in hoog tempo versnellen. Hier zijn drie indrukwekkende voorbeelden:

 

1. Voorspellende analyse

looking

Gemotiveerd door de opkomst van kunstmatige intelligentie (KI) en het internet der dingen (IoT) hebben veel zorgorganisaties nu algoritmen tot hun beschikking die gevoed kunnen worden met zowel historische als realtime gegevens over hun patiënten, zodat ze zinvolle, tijdige voorspellingen kunnen doen over mogelijke uitkomsten en behandelingsopties. In veel gevallen kunnen deze inzichten de basis vormen voor beslissingen op zowel cohort- als populatieniveau. 

 

Bij cardiologie, bijvoorbeeld, bieden geïntegreerde diagnostische platforms die zijn verbeterd met voorspellende analyses, cardiologische zorgteams nu de mogelijkheid om met grotere nauwkeurigheid te anticiperen op uitkomsten, snellere klinische beslissingen te nemen en (dankzij die inzichten) effectievere behandeltrajecten toe te wijzen aan hun patiënten, waardoor over de gehele linie het risico op onverwachte gebeurtenissen en interventies wordt verlaagd.


2. Patiëntbewaking op afstand

Patient bewaking

Patiëntbewaking op afstand verwijst naar een breed scala aan oplossingen waarmee zorgteams patiënten kunnen beoordelen en soms zelfs behandelen buiten conventionele klinische situaties, voor een gecontroleerder behandeling van chronische aandoeningen, meer toezicht op patiënten tussen bezoeken door en minder heropnames in ziekenhuizen. 

 

Oplossingen voor hartbewaking op afstand, bijvoorbeeld, zoals wearables en implanteerbare hulpmiddelen, kunnen ervoor zorgen dat zorgteams 24 uur per dag kunnen toezien op hun patiënten vanaf elke locatie, gegevens over vitale functies in realtime verzamelen en eventuele tekenen van dreigende hartproblemen zo snel mogelijk signaleren. Oplossingen zoals deze betekenen dat individuen met complexe comorbiditeiten eindelijk na hartproblemen of procedures zelfstandig verder kunnen leven, vol vertrouwen in de wetenschap dat hun kostbare gezondheidsgegevens continu en veilig worden gecommuniceerd met hun zorgteams.


3. Digitale patiëntenbetrokkenheid 

tab

Digitale methoden voor patiëntbetrokkenheid, zoals apps voor het volgen van de gezondheid en patiëntportalen, stellen mensen in staat een actievere rol te spelen bij het behouden van hun gezondheid en welzijn. Ze zetten patiënten ook aan tot maximale therapietrouw voor bestaande aandoeningen, en om gesprekken met hun zorgteams te beginnen voor snellere melding van symptomen en betere toegang tot informatie en advies. 

 

Apps voor gezondheidscoaching vóór een operatie helpen patiënten om in optimale vorm te komen voordat ze een geplande operatie ondergaan, zodat ze de kans op kortere ziekenhuisopnames kunnen maximaliseren en de kansen op heropname minimaliseren. Samenwerkende platforms voor patiënten en zorgaanbieders helpen ziekenhuizen om de behoefte aan fysieke consultaties te verminderen – met wel drie per patiënt per jaar. En in de mondzorg helpen elektrische tandenborstels in combinatie met apps voor gezondheidscoaching zowel volwassenen als kinderen om hun poetsgewoonten in de gaten te houden. Lees meer over het verband tussen orale en systemische gezondheid, en blijf bezig met het ontwikkelen van gezonde gewoonten voor het leven.


Hoe houden we het momentum voor preventieve zorg vast?

Nu wereldwijd ongeveer een op de drie volwassenen wordt behandeld voor complexe chronische aandoeningen [5], waarvan vele zijn geïdentificeerd als vermijdbare, aan levensstijl gerelateerde aandoeningen, is de behoefte aan een preventiever zorgmodel maar al te duidelijk. De pandemie heeft een impuls gegeven aan een groot deel van de digitale transformatie die de verschuiving naar preventieve zorg vandaag mogelijk maakt, maar deze vooruitgang had al lang geleden moeten plaatsvinden. 

 

Om preventieve zorg in alle markten tot een succes te maken en de last van chronische ziekten, die al jaren in de hele sector voelbaar is, te verlichten, moeten we verder gaan: met doorbreken van de barrières tussen afdelingen en specialisten, wegnemen van de obstakels die patiënten van zorgverleners scheiden, en overbruggen van de grens tussen zorginstellingen en de thuissituatie van mensen.

 

Literatuurverwijzingen

[1] British Medical Association. NHS backlog data analysis (bma.org.uk)

[2] The New Zealand Herald. India Covid-19 appeal: 'Up to 75 patients waiting for each hospital bed' - NZ Herald

[3] The World Economic Forum. WEF_Harvard_HE_GlobalEconomicBurdenNonCommunicableDiseases_2011.pdf (weforum.org)

[4] Clinton Health Access. There is a global shortage of nurses. COVID-19 maakt het erger. – Clinton Health Access Initiative

[5] Science Direct. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211335518302468  

We gaan graag met je in gesprek.

Hoe kunnen we je helpen?

1
Selecteer je interessegebied
2
Contactgegevens

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.