Nieuwscentrum

mei 12, 2021

Philips lanceert de door AI aangedreven Radiology Smart Assistant in de Benelux om het maken van röntgen opnames te verbeteren

  • Verbetert de efficiëntie en verhoogt de klinische betrouwbaarheid met op AI gebaseerde slimme workflow oplossingen voor zorgverleners in de radiologie
  • Continue kwaliteitsanalyse met objectieve feedback van Philips Radiology Smart Assistant helpt röntgenlaboranten de klinische resultaten te verbeteren
  • Bepaalt eenvoudig verbeterpunten

Philips kondigt de lancering van zijn door AI gedreven [1] Radiology Smart Assistant [2] voor staande thorax PA opnames voor de Benelux aan. De Radiology Smart Assistant van Philips biedt röntgenlaboranten directe feedback over onder andere de juiste positionering van de patiënt en genereert een doorlopend logboek van de kwaliteit van de gemaakte beelden voor kwaliteitscontrole en auditdoeleinden. Hierdoor wordt de nauwkeurigheid van de opnames verbeterd, leren laboranten steeds bij en wordt variabiliteit beperkt. Door deze oplossing kunnen consulterend radiologen beschikken over beelden van hogere kwaliteit, wat kan bijdragen aan het terugdringen van extra kosten, vertragingen en overmatige blootstelling aan röntgenstraling omdat beelden opnieuw moeten worden verworven. De oplossing hoeft niet in het systeem te worden geïntegreerd, maar kan eenvoudig worden opgenomen in de standaard workflow van bestaande röntgenkamers en nieuwe installaties waar Philips-apparatuur wordt gebruikt.

Thorax PA opnames zijn een van de meest uitgevoerde en routinematige röntgenonderzoeken [3]. Om de best mogelijke beelden te maken, is het belangrijk dat de patiënt precies goed in de bundel wordt gepositioneerd.

Philips Radiology Smart Assistant maakt gebruik van op AI gebaseerde technieken voor kwaliteitsbeoordeling om beelden te evalueren die zijn vastgelegd door afzonderlijke laboranten. Vervolgens geeft het op een touchscreen-interface aan welke gebieden en technieken direct verbeterd kunnen worden, en fungeert zo als een soort 'virtuele coach' voor het beter positioneren van patiënten. Ook genereert de oplossing een dashboard dat een continu overzicht geeft van het beeldkwaliteitsniveau en de trainingsbehoeften van het personeel.

"Philips Radiology Smart Assistant helpt ons nauwkeurigere PA thorax opnamen voor onderzoek te maken, waardoor de beelden ook beter kunnen worden beoordeeld", aldus prof. dr. Axel Gossmann, hoofd van de afdeling Radiologie van het Merheim-ziekenhuis in Keulen, Duitsland. "Dit concept biedt interessante nieuwe mogelijkheden en heeft absoluut het potentieel om in de toekomst standaard te worden opgenomen in de workflow."

Hoge patiëntvolumes kunnen leiden tot meer druk en stress voor laboranten [4]. De Radiology Smart Assistant van Philips, die is opgebouwd rond de hardware-software smart engine, biedt een oplossing voor deze problemen en vormt een ingang voor het toevoegen van andere innovatieve AI-oplossingen bij het maken van röntgenopnames.

Deze baanbrekende aanwinst in ons portfolio met diagnostische röntgenoplossingen is een perfect voorbeeld van hoe de door AI aangestuurde slimme workflows van Philips de beeldvormingsproductiviteit en klinische betrouwbaarheid verbeteren en de efficiëntie van radiologische afdelingen en beeldvormingsdienstverleners vergroten.

Floris Garben

Modality Sales Manager Diagnostic X-ray bij Philips Benelux

"Dankzij de Radiology Smart Assistant van Philips kunnen laboranten hun werk sneller en beter doen, wat leidt tot meer werkplezier en motivatie", zegt Floris Garben, Modality Sales Manager Diagnostic X-ray bij Philips Benelux. "Deze baanbrekende aanwinst in ons portfolio met diagnostische röntgenoplossingen is een perfect voorbeeld van hoe de door AI aangestuurde slimme workflows van Philips de beeldvormingsproductiviteit en klinische betrouwbaarheid verbeteren en de efficiëntie van radiologische afdelingen en röntgenlaboranten te vergroten. Dit is een belangrijke stap op weg naar precisiediagnostiek."

Dit bericht kondigt een verdere uitbreiding aan van de slimme workflowoplossingen van Philips voor precisiediagnostiek aan, waarin het bedrijf eigen AI-oplossingen en die van derden toepast om zorgverleners geoptimaliseerde en geautomatiseerde workflows te bieden, zodat zij zich kunnen concentreren op de patiënt in plaats van op de technologie.

Recente voorbeelden zijn de integratie van de INSIGHT CXR thoraxdetectiesuite van Lunit in het diagnostische röntgenportoflio van Philips, en de toepassing van een door AI aangestuurde optische ademhalingssensor (VitalEye), automatisch plannen en scannen (SmartExam) en het berekenen van demping (MRCAT) in zijn MR-suite.

Bezoek voor meer informatie over Radiology Smart Assistant de Philips Symposium-sessie over slimme workflows met Dr. Gossmann en prof. dr. Mark van Buchem van het LUMC, die onlangs werd gepresenteerd op het virtuele European Congress of Radiology.

Bekijk de demo hier.


[1] Philips omarmt de volgende officiële definitie van AI (bron: definitie van AI door de deskundigengroep op hoog niveau inzake AI)
https://www.philips.com/a-w/about/artificial-intelligence/philips-ai-principles
[2] Philips Radiology Smart Assistant beschikt niet over een CE-markering of FDA-goedkeuring. Dit product is alleen verkrijgbaar in geselecteerde markten.
[3] IMV Research, 2017 X-ray/DR/CR Market Outlook Report 20172 Kumar S et al., J Am Coll Radiol 2020.
[4] Kumar S et al., J Am Coll Radiol 2020.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2020 een omzet van 17,3 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Media assets

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2021/20210512-philips-lanceert-de-door-ai-aangedreven-radiology-smart-assistant-in-de-benelux-om-het-maken-van-rontgen-opnames-te-verbeteren.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.