Nieuwscentrum

mrt 26, 2019

Dutch Sustainable Growth Coalition werkt samen met Maersk’s werelds grootste maritieme biobrandstof-pilot

Overtuigd van de urgentie om actie te ondernemen tegen de klimaatverandering, zal een groep Nederlandse multinationals – Philips, FrieslandCampina, Heineken, DSM, Shell en Unilever - allen lid van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC), samenwerken met AP Moller - Maersk aan een biobrandstof-pilot. Morgen wordt een triple-E containerschip van Maersk voorzien van brandstof, waarin tot 20 procent duurzame biobrandstoffen van de twee generatie is bijgemengd. Het schip zal op dit biobrandstofmengsel 25.000 zeemijl van Rotterdam naar Shanghai varen, de eerste keer op deze schaal ter wereld. Hierdoor wordt de uitstoot beperkt met 1500 ton CO2 en 20.000 kilogram zwavel.

 

De leden van de DSGC en Maersk vinden dat schadelijke uitstoot door zeescheepvaart dringend aangepakt moet worden. Samenwerking tussen bedrijfstakken is vereist om nieuwe oplossingen te ontwikkelen, te testen en te implementeren. De DSGC-leden, waaronder klanten van Maersk, hebben deze pilot geïnitieerd en gesponsord. Shell treedt op als brandstofleverancier en Maersk als operationele partner.

Duurzame biobrandstoffen van de tweede generatie zijn slechts een van de mogelijke oplossingen voor CO2-neutrale zeescheepvaart. De technologische doorbraken en investering in commerciële toeleveringsketens zijn nodig om significante emissiereducties te realiseren.

Deze pilot die biobrandstof test op zeeverbinding markeert een belangrijke stap. Er zijn echter nog veel meer innovaties nodig. Deze kunnen uitsluitend succesvol worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd in industriële samenwerkingsverbanden zoals deze.

Jan Peter Balkenende

Voorzitter DSGC

"DSGC-bedrijven doen mee omdat zij willen bijdragen aan de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Met dit initiatief richten we ons op Klimaatactie (SDG 13). We hebben het initiatief genomen om samen te werken met A.P. Moller-Maersk ", zegt Jan Peter Balkenende, voorzitter van de DSGC. "Deze pilot die biobrandstof test op zeeverbinding markeert een belangrijke stap. Er zijn echter nog veel meer innovaties nodig. Deze kunnen uitsluitend succesvol worden ontwikkeld, getest en geïmplementeerd in industriële samenwerkingsverbanden zoals deze."

 

Søren Toft, Chief Operating Officer A.P. Moller - Maersk: "Om onze netto nul CO2-doelstelling tegen 2050 te halen, hebben we in de komende 10 jaar grote doorbraken nodig. Maersk kan dit niet alleen. Daarom is deze samenwerking met DSGC-leden zo'n belangrijke stap in het identificeren en realiseren van CO2-arme oplossingen. Het legt de basis voor sector overschrijdende samenwerking voor een duurzamere toekomst. We verwelkomen andere partners om deel te nemen aan onze inspanningen, want deze reis is nog maar net begonnen."

 

Søren Toft voegt toe: "Biobrandstoffen vormen een van de oplossingen die op korte en middellange termijn kunnen worden uitgevoerd. Via deze pilot willen we meer leren over het gebruik van biobrandstoffen in het algemeen en de mogelijkheden voor opschalen in technologische en economische zin verkennen. "

 

De scheepvaart is goed voor 90 procent van het goederenvervoer en 3 procent van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Deze emissie zal in 2050 naar 15 procent stijgen als we niets doen. De CO2-besparing van deze pilot is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van ruim 200 huishoudens of 12 miljoen km gereden door een gemiddelde auto (300 keer rond de wereld rijden). De reis van Maersks containerschip vindt plaats tussen maart en juni 2019.

Over biobrandstof

De biobrandstof die in deze pilot wordt gebruikt, is een zogenaamde 'tweede generatie' biobrandstof, geproduceerd uit afval, in dit geval bakolie (UCOME-olie). De biobrandstof is ISCC-gecertificeerd. De kracht van biobrandstof is dat het gemengd kan worden met conventionele (fossiele) brandstoffen, waarbij grote technische aanpassingen aan de motoren niet nodig zijn. 

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over Maersk

A.P. Moller - Maersk is een geïntegreerd containerlogistiekbedrijf dat zich bezighoudt met het verbinden en vereenvoudigen van de supply chains van zijn klanten. Als wereldleider in scheepvaartdiensten zijn we actief in 130 landen en hebben we ongeveer 76.000 mensen in dienst. Onze missie is wereldwijde toeleveringsketens mogelijk te maken en te faciliteren en onze klanten kansen te bieden om wereldwijd te handelen.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over DSGC

De Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) is een door CEO’s geleide coalitie van 8 Nederlandse multinationals (Philips, AkzoNobel, DSM, FrieslandCampina, Heineken, KLM, Shell, Unilever). VNO-NCW ondersteunt DSGC en Accenture faciliteert de coalitie.

Coalitieleden ontwikkelen en implementeren bedrijfsmodellen voor duurzame groei die economische winstgevendheid combineren met ecologische en sociale vooruitgang. Op die manier willen zij bijdragen aan het bereiken van de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen in 2030. (Meer info: https://www.dsgc.nl/nl)

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Image caption

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2019/20190326-dutch-sustainable-growth-coalition-werkt-samen-met-maersks-werelds-grootste-maritieme-biobrandstof-pilot.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.