“Nog even iets afmaken”, met die mededeling meldt Rik van de Langenberg zich in de coffee corner van het hoofdkantoor van Philips Benelux in Eindhoven. Het is vrijdag, maar belangrijker nog: de kwartaalafsluiting komt eraan. Dat betekent dat dit de laatste kans is om zijn targets te halen. Als ‘Customer Project Management Lead’ is hij onder andere verantwoordelijk voor de planning van de realisatie én installatie van de medische systemen die Philips verkoopt in de Benelux. Het doel is om deze op tijd, binnen budget, en tot volle tevredenheid van de klant in het ziekenhuis te plaatsen. Hij heeft ervaring met presteren onder druk en als team doelstellingen behalen. “In 2006 scoorde ik in de 117e minuut de 3-2 tegen Eredivisieclub Heracles, waardoor zij uit de KNVB Beker lagen. Dat was wel lekker ja.”
Als voormalig profvoetballer heeft Rik ervaring met presteren onder druk en als team doelstellingen behalen.
Vijf jaar eerder, op twintigjarige leeftijd, maakte hij zijn debuut als profvoetballer voor de club waar hij uiteindelijk zes seizoenen zou spelen: FC Eindhoven. Zoals veel jonge kinderen start Rik op vijfjarige leeftijd bij een lokale amateurclub, voordat hij zich op zijn twaalfde bij NAC Breda mag melden. Hij haalt er het tweede elftal en besluit dan naar FC Eindhoven te verkassen. Ook omdat hij dat kan combineren met zijn studie ‘Technische Bedrijfskunde’ aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Hier spreekt duidelijk iemand die al tijdens zijn topsport-carrière bewust bezig was met wat er daarna op hem te wachten staat. “Deze switch was een bewuste keuze. Ik ben een ‘harde werker’, technisch niet het meestbegaafd maar wel iemand die van aanpakken weet. Op die manier heb ik wellicht niet de absolute top gehaald, maar wel mijn top. Daar ben ik heel tevreden mee.”
Ik ben een ‘harde werker’, technisch niet het meestbegaafd maar wel iemand die van aanpakken weet. Op die manier heb ik wellicht niet de absolute top gehaald, maar wel mijn top. Daar ben ik heel tevreden mee.
Rik van de Langenberg
Zijn drijfveer was ook altijd dat hij “het spelletje” leuk is blijven vinden, en dat hij het maximale eruit wilde halen. Dat geldt ook voor zijn baan bij Philips. “Ik heb nog geen enkele keer niet de kwartaaldoelstelling gehaald. Deze keer wordt het krap, maar ik ga er wel voor.” Het tekent het karakter van de man die bijna 200 officiële wedstrijden in het betaald voetbal heeft gespeeld, en daarin 33 keer wist te scoren.
“Je bent vanaf je twaalfde vier keer in de week aan het trainen. Daarnaast speel je de wedstrijden met je team. Ik was nooit de beste. Maar ik heb veel talentvolle voetballers zien afvallen omdat ze niet het werk wilden verzetten dat nodig is om daadwerkelijk als ‘prof’ aan de slag te gaan. Ze missen de discipline om door te bijten, ook als het even tegenzit. Ik kan dat wel: pijn lijden.”
Ik heb veel talentvolle voetballers zien afvallen. Ze missen de discipline om door te bijten, ook als het even tegenzit. Ik kan dat wel: pijn lijden.
Rik van de Langenberg
Hoe je jezelf profileert binnen het team is ook van belang: “Zo’n team kent hele diverse spelers, met uiteenlopende achtergronden. Je leert snel om voor jezelf op te komen, om te zeggen waar het op staat.” Het is een les die hij ook in het bedrijfsleven snel in de praktijk bracht. Via Atos Origin werd hij door Philips ingehuurd voor een project. Eenmaal begonnen bleek er eigenlijk maar weinig te doen. Daar sprak hij zijn leidinggevende bij het gezondheidstechnologiebedrijf op aan. Dat werd echter niet direct met applaus ontvangen. “Ze waren het niet gewend dat ik dit zo direct onder de aandacht bracht. Maar het heeft uiteindelijk wel geholpen. Zodat ik ook daadwerkelijk een bijdrage kon leveren vanuit mijn specialiteit.”
Rik werkt nu 10 jaar bij Philips. En nog steeds komt zijn carrière als profvoetballer ter sprake. Toen hij intern op een nieuwe functie solliciteerde vroeg de manager of hij een broer had die bij FC Eindhoven heeft gevoetbald. “Dat was ik dus zelf. Vertelt die collega vervolgens hoe hij al die jaren flink op me heeft lopen schelden vanaf de tribune. Hij is namelijk een fervent supporter.“ De belangrijkste drijfveer om op zijn 27ste een punt achter zijn topsportcarrière te zetten was de vraag of die extra paar seizoenen de moeite waard zouden zijn. “Seizoen 2004/ 2005 was het hoogtepunt, toen werd ik met 10 doelpunten speler van het jaar bij de club. Daarna hebben we met Top Oss nog een keer een periodetitel gepakt. En ik ben met De Treffers kampioen geworden.”
Bij Philips werken we samen aan het verbeteren van de levens van drie miljard mensen wereldwijd. We zetten ons in voor een gezonde levensstijl, daar sta ik ook voor.
Rik van de Langenberg
Na een enkelblessure en de bijbehorende operatie merkt hij dat zijn startsnelheid minder werd. Een mooi moment om zich te beraden op zijn verdere werkzame leven. Philips kwam al snel in beeld. “60 tot 70 procent van de studenten ‘Technische Bedrijfskunde’ komt hier te werken. Het bedrijf past ook goed bij me. We werken samen aan het verbeteren van de levens van drie miljard mensen wereldwijd. We zetten ons in voor een gezonde levensstijl, daar sta ik ook voor.”
Was de topsport een goede leerschool voor het bedrijfsleven? Rik vindt van wel: “Je leert om als team en individueel te excelleren. Je moet kritisch op elkaar zijn, maar wel netjes met elkaar omgaan. Dat leer je door te doen, met vallen en opstaan. Omgaan met hoge werkdruk en het balanceren van sport en studie maakt dat ik heel gestructureerd en resultaatgericht ben. Het heeft me zeker een basis gegeven die me helpt in het bedrijfsleven.”
Heb je ook interesse in een carrière bij Philips zodat je zelf een bijdrage kunt leveren aan het verbeteren van de gezondheid en het leven van mensen, kijk dan op onze carrière-website.