Nieuwscentrum
CT-scanner

okt 21, 2021

“Design kan vertrouwen in technologie kweken en drempels weghalen”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Waar denk je aan bij het woord ‘design’? Exclusieve meubels, misschien? Of aan dure haute couture?


Het is een hardnekkig misverstand dat ‘design’ gelijk staat aan ‘exclusiviteit’. Het tegendeel is zelfs het geval; design kan een complexe technologie binnen handbereik brengen voor een grotere groep gebruikers.

 

Dat vertelde Michael Heesemans, Ventue Leader Healthdot bij Philips, in een interview met het Eindhovens Dagblad. In het kader van Dutch Design Week 2021 vertelde hij over het design van de Healthdot, de draagbare sensor waarmee een patiënt eerder naar huis kan om te herstellen na een operatie.

Geen gedoe met Bluetooth

Bij het ontwerp van het apparaat stond ‘gebruiksgemak’ voorop. Het moest zo eenvoudig mogelijk zijn voor de patiënt thuis om de sensor te dragen, dus geen gedoe met Bluetooth-verbindingen, toegangscodes of 4G-verbindingen.

Healthcare Image

“Er waren verschillende technologieën om lichamelijke gegevens te meten”, aldus Michael. “Maar hoe krijg je de informatie in het ziekenhuis, zonder dat de patiënt daar thuis iets voor moet doen of accu’s moet opladen? Aan deze technologie is de afgelopen jaren op de High Tech Campus in Eindhoven gewerkt samen met onderzoeksinstituut Holst Centre, artsen van het Catharina Ziekenhuis en onderzoekers van Technische Universiteit Eindhoven.”

Claudia Lieshout, Principal Design Research bij Philips, legt in een interview met het Financieele Dagblad (FD) uit dat design er ook voor kan zorgen dat technologie vertrouwen uitstraalt: ‘wie een medisch apparaat moet gebruiken, wil dat het er accuraat en veilig uitziet’.

Kitten Scanner

“We denken al vroeg na over wat we willen dat de gebruiker voelt bij het gebruik van een product. Je moet je in hem of haar kunnen inleven”, aldus Lieshout. Als voorbeeld noemt ze de Kitten Scanner, een kleine MRI-scanner waar kinderen speelgoeddieren en -robots in kunnen schuiven. “Een MRI-scan ondergaan is voor veel kinderen spannend: ze gaan een groot apparaat in dat veel herrie maakt en ze moeten hun adem inhouden. Door vooraf met de Kitten Scanner te spelen, kunnen ze ervaren wat een MRI-scan inhoudt. Dat maakt hun eigen scan minder spannend.”

Dutch Design Week 2021 duurt nog tot en met 24 oktober. Het verhaal achter het design van de Healthdot is nog tot eind deze maand te zien in een speciale expositie in het Philips Museum. Lees hier alles over Philips tijdens Dutch Design Week 2021.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.