Nieuwscentrum
Brainport Podcast

aug 05, 2021

“AI kan blinde vlekken blootleggen in de zorg”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

“AI is een complexe technologie. Wat wij proberen te doen is deze juist vanuit de mens te benaderen. Door de mens centraal te zetten en de AI om de arts heen te vouwen, zodat het naadloos past.”

 

Aldus Jon Pluyter, Senior Usability Designer bij Philips Experience Design in de Brainport Podcast, waarvoor hij in gesprek ging met dr. Maureen van Eijnatten, assistant professor aan de TU/e en presentator Tom Jessen over kunstmatige intelligentie (AI). Welke veranderingen brengt de opmars van deze technologie met zich mee voor arts en patiënt?

Toepassingen van AI in de gezondheidszorg

AI maakt nu al veel dingen mogelijk die tot voor kort eigenlijk niet konden, aldus Maureen: "Neem bijvoorbeeld beeldregistratie als CT of MRI: alle bestaande algoritmes zijn heel langzaam, maar kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat we bijna in real-time zo’n registratie uit kunnen voeren.”

 

Jon voegt toe: “Naast de klinische toepassingen kun je AI ook heel goed gebruiken gebruiken voor de optimalisatie van zorgprocessen. Bijvoorbeeld om in kaart te brengen hoe lang het duurt van het moment dat een patiënt voor het eerst binnenkomt tot het moment dat hij behandeld wordt. Zo kun behandeltrajecten verkorten en hoeft de patiënt minder lang in angst te zitten.”

AI schuift op naar besluitvorming

De mogelijkheden van AI in de gezondheidszorg worden snel groter, aldus Jon: “Je ziet dat AI steeds verder opschuift richting de besluitvorming.” Juist daar biedt de technologie mogelijkheden die artsen aanvullen, bijvoorbeeld door verschillende disciplines te integreren: “Als je bijvoorbeeld een hartpatiënt hebt en je maakt een scan, dan staan daar ook de longen op. Een arts kan in bepaalde omstandigheden, zoals onder hoge tijdsdruk, geneigd zijn om vooral te focussen op het hart, waardoor je een soort van blinde vlek krijgt voor toevalsbevindingen zoals longkanker. Een AI is niet op zo’n manier gefocust, dus zo kan een algoritme het werk van een mens aanvullen.”

Een arts kan in bepaalde omstandigheden, zoals onder hoge tijdsdruk, geneigd zijn om vooral te focussen op het hart, waardoor je een soort van blinde vlek krijgt voor toevalsbevindingen zoals longkanker. Een AI is niet op zo’n manier gefocust, dus zo kan een algoritme het werk van een mens aanvullen.

Jon Pluyter

Senior Usability Designer

Investeren in de toekomst van AI

Presentator Tom Jessen vroeg aan de twee experts welke oproep ze zouden doen om AI verder te brengen. Pluyter trapt af: “Ik zou ervoor pleiten dat we op een andere manier kijken naar AI: zowel naar de mogelijkheden van de technologie als naar de behoefte vanuit de mens. Wat je daar ook voor nodig hebt, zijn mensen die geïnteresseerd zijn om samen te werken. Om uit hun comfortzone te stappen en de brug te willen slaan naar een andere discipline. Ik denk niet dat je het alleen redt.”

 

Van Eijnatten vult aan: “Investeren in het vertrouwen. Niet alleen in sexy nieuwe toepassingen van AI, maar echt goed kijken naar alle situaties waar het niet goed gaat. Waar we tegen de grenzen aan lopen van wat kan en wat niet kan. Juist daar liggen vaak nieuwe mogelijkheden.”

 

Benieuwd wat AI nog meer voor de gezondheidszorg kan betekenen? Luister de hele podcast hier.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.