Wetenschappers en ondernemers uit de hele wereld komen op de productie- en innovatielocatie in Drachten kijken waar Philips mee bezig is op het gebied van 3D-printen. De twintig bedrijven van het Innovatie Cluster Drachten (ICD), waar het gezondheidstechnologiebedrijf onderdeel van is, investeerden samen in de aankoop van twee 3D-printers; een voor kunststof en een voor metaal. De Leeuwarder Courant beschrijft in een uitgebreid artikel in hun krant hoe de jonge, enthousiaste ontwikkelaars Willem Wiersema (27) en Jochen Vorenkamp (20) niet alleen een nieuwe manier van produceren toepassen, maar een compleet nieuwe manier van denken.
FOTO: JILMER POSTMA
"Als ik 10 miljoen won, kocht ik een huis met een hele grote garage met daarin een geweldige 3D-printmachine, en ging ik de hele dag dingen uitproberen’’, zegt Willem. Uit de bevlogenheid waarmee de jonge wetenschappers over hun werk praten blijkt wel dat het vernieuwen, het innoveren, hun belangrijkste beweegreden is. ”3D–printen is niet ‘hetzelfde maken op nieuwe manieren’, maar op een andere manier denken. Het helpt ons om op een duurzamere manier efficiënter te werken aan betere producten."
FOTO: JILMER POSTMA
“Deze jongens leveren werk van wereldklasse, ze gaan tot de grens van wat natuurkundig mogelijk is”, aldus Binne Visser, Engineering & Onderhoudsmanager bij Philips en voorzitter van het ICD.
Ondanks dat de 3D-printers, en bijbehorende software, voor iedereen te koop is betekent dat niet dat iedereen er op deze manier mee kan werken. "Je moet innovatie organiseren. Een bedrijf als Philips steekt bijna 10 procent van de wereldwijde omzet in research & development, 1,76 miljard euro in 2018. Daarom doen we mee in de wereldtop."