Nieuwscentrum
masthead Jan Zwartendijk hand signed visa from 1940 l

okt 04, 2018

Nieuw boek ‘De Rechtvaardigen’ vertelt verhaal van ‘Mister Radio Philips’

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

     

In het nieuwe boek ‘De Rechtvaardigden’ van auteur en historicus Jan Brokken staat Jan Zwartendijk centraal. De Philips-directeur en honorair-consul van Nederland in Litouwen redde tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden joden door valse uitreisvisa voor ze uit te schrijven. 

 

Jan Zwartendijk schreef tussen 24 juli en 3 augustus 1940 minstens 2.345 visa uit. Dankzij dit uitreisvisum redde hij het leven van duizenden Joden die op het punt stonden door de nazi’s opgepakt te worden. Met het uitreisvisum reisden men met de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden, vrijwel allen overleefden de oorlog.

Jan Zwartendijk met dochter Edith en zoon Jan.

‘Mister Radio Philips’

Zwartendijk nam een groot persoonlijk risico omdat de visa die hij verstrekte Curaçao als bestemming hadden. Toegang tot Curaçao was afhankelijk van de toestemming door de gouverneur van het eiland, deze werd in de praktijk zelden verleend. 

 

Desalniettemin waren de visa overtuigend genoeg om de houders ervan toe te laten om het land uit te reizen, wat het leven van meer dan 3.000 mensen redde. De meesten die gedurende drie weken in de wachtrij stonden bij de kantoordeur van Zwartendijk kende hem alleen als ‘Mister Radio Philips'.

Tentoonstelling Philips Museum ‘Visas to Freedom’

Tijdens de herdenking van de Bevrijdingsdag van Eindhoven, dinsdag 18 september, opende in het Philips Museum de tentoonstelling ‘Visas to Freedom’. In deze tentoonstelling staan de ooggetuigenverslagen van drie overlevenden centraal. Aan de hand van hun persoonlijke verhaal krijgt de bezoeker inzicht in de reis die iemand moet maken op de vlucht voor vervolging. De tentoonstelling is tot en met 18 januari te bezoeken.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.