jul 22, 2020

Philips en Ahold Delhaize kondigen nieuwe gezamenlijke academische benoemingen aan in het kader van Kickstart AI

Philips en Ahold Delhaize kondigden twee nieuwe gezamenlijke benoemingen aan in het kader van Kickstart AI. Deze benoemingen moeten het onderzoek en de educatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence – AI) versterken en een volgende generatie AI-onderzoekers in Nederland opleiden. Ahold Delhaize verwelkomt Maarten de Rijke PhD, momenteel professor Kunstmatige intelligentie en Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ruud van Sloun, assistant professor aan de Technische Universiteit Eindhoven, treedt aan bij Philips. 

 

De bedrijven die onderdeel zijn van Kickstart AI stellen gezamenlijk wetenschappelijk onderzoekers aan om publiek-private samenwerking mogelijk te maken en het werk van onderzoekers in zowel het bedrijfsleven als de universitaire wereld makkelijker te maken. De doelstellingen van het initiatief zijn het creëren van banen, behoud van AI-talent en stimuleren van gedeelde AI-kennis.

Ruud van Sloun

Dr. Ruud van Sloun doet onderzoek naar AI en signaalverwerking, en werkt aan innovaties voor de volgende generatie medisch diagnostische (beeld)toepassingen. Hij studeerde Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) waar hij cum laude de graad van MSc en PhD behaalde in respectievelijk 2014 en 2018. Eerder dit jaar kreeg hij de Google Faculty Research-award voor zijn onderzoek naar deep learning op basis van fysische modellen. Daarnaast is hij door Elsevier Weekblad opgenomen in de lijst van Nederlands talent: de ’30-onder-de-30’. 

 

Het werk van Ruud kwam eerder in het nieuws door een longecho voor COVID-19 die hij samen met een team van vier promovendi en een onderzoeksteam in Trento, Italië, heeft ontwikkeld. Door een kunstmatige intelligentie toepassing voor echografie kan binnen enkele minuten vastgesteld worden of patiënten zieke longdelen hebben, mogelijk veroorzaakt door het coronavirus. De TU/e sprak onlangs met Ruud over zijn werk, lees het interview hier terug.

Slimme echografie

Ruud werkt daarnaast aan slimme echografie om ziek en afwijkend hartweefsel te vinden om zo de behandeling van onder andere boezemfibrilleren te kunnen verbeteren. Daar werken ook 4 promovendi aan mee binnen de e/MTIC samenwerking. In 2018 is het Eindhoven Medical Technology Innovation Center (e/MTIC) Kempenhaeghe, Technische Universiteit Eindhoven, Philips, Maxima Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis opgericht ter versnelling van medische innovaties en technische vernieuwing in de gezondheidszorg. Binnen e/MTIC zijn zo'n honderd promovendi aan het werk, samen met artsen, experts en wetenschappers van de deelnemende partijen.

Maarten de Rijke

Bij Ahold Delhaize zal Maarten de Rijke zich richten op het bouwen van intelligente technologie om mensen met informatie te verbinden. Hierbij kun je denken aan oplossingen als zoekmachines, recommender systems en spraakassistenten. Het onderzoek van Dr. De Rijke vindt plaats op het snijvlak van informatiekunde en zelflerende systemen, waarbij steeds intelligentere computers leren van interacties met gebruikers. De Rijke is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) en gelooft sterk in toepassingsgericht onderzoek met een mengeling van theorie, experiment en toepassing. Naast zijn werk bij Ahold Delhaize, blijft De Rijke actief als universitair professor en als directeur van het nationale Innovation Center voor AI (ICAI).

Over Kickstart AI

Kickstart AI is een initiatief dat is gericht op het stimuleren van het AI-ecosysteem in Nederland door het versnellen en bevorderen van de ontwikkeling van AI en het koesteren van AI-talent in het land. Het doel van Kickstart AI is het dichten van de kloof tussen Nederland en andere toonaangevende landen die veel vooruitgang op het gebied van AI hebben geboekt. Het platform is een initiatief van vijf Nederlandse bedrijven: Ahold Delhaize, ING, NS, KLM en Koninklijke Philips. Deze gezamenlijke inspanning moet de onderwijscapaciteit vergroten, de ontwikkeling van de AI-gemeenschap in Nederland bevorderen en de positie van Nederland als een concurrerende en relevante wereldwijde AI-hub versterken.

 

Meer informatie op: www.kickstartai.nl

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue
Joost Maltha

Joost Maltha

Philips Global Press Office

Tel: +31 6 10 55 8116

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.