Amsterdam, Nederland – Philips heeft een groot klinisch onderzoek aangekondigd om de impact na te gaan van een “Direct to Angio Suite”-workflow op patiënten met een beroerte. Het onderzoek beoordeelt of het met het geavanceerde beeldgeleide therapieplatform van Philips mogelijk is om beroertepatiënten te diagnosticeren, voor te bereiden en te behandelen in de interventieruimte zonder dat een initieel CT- of MRI-onderzoek nodig is. Het multicenter, toekomstig, gerandomiseerd, gecontroleerd, open-label, blind-endpoint-studie vindt plaats op acht locaties en betreft 460 patiënten wereldwijd. Het start in de eerste helft van volgend jaar en zal naar verwachting in 2022 worden voltooid.
Uitkomsten voor beroertepatiënten zijn nauw verbonden met hoe snel ze worden behandeld. Elke vertraging van 30 minuten voorafgaand aan behandeling verkleint de kans op een goede uitkomst met 14% [1] en elk uur vertraging veroudert de hersenen met 3,6 jaar vergeleken met normaal verouderende hersenen [2].
Als een mogelijke beroertepatiënt aankomt bij de spoedeisende hulp, krijgt hij momenteel meestal eerst een CT- of MRI-onderzoek. In geval van een ischemische beroerte, wordt hij vervolgens in een interventieruimte behandeld. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een “Direct to Angio Suite”-workflow de tijd tot behandeling kan verkorten en de patiëntuitkomst kan verbeteren. Philips ontwikkelt nieuwe technologie om CT-achtige beelden van de hersenen die met het röntgensysteem op de afdeling gemaakt worden, te verbeteren. Het WE-TRUST (Workflow optimization to rEduce Time to endovascular ReperfUsion in Stroke Treatment)-onderzoek levert de meest grondige beoordeling tot op heden van de impact van deze technologie en workflow-innovatie op de tijd tot behandeling en de neurologische resultaten van patiënten.
“Significante verbeteringen in de technologie betekent dat we nu in staat zijn ischemische beroertepatiënten te identificeren, voor te bereiden en te behandelen op de afdeling angiografie zonder de noodzaak van een afzonderlijke CT- of MRI-scan” zegt Raul G. Nogueira, MD, Director, Neuroendovascular Service Marcus Stroke & Neuroscience Center in het Grady Memorial Hospital in Atlanta, VS en hoofdonderzoeker voor het WE-TRUST onderzoek. “Nu is het juiste moment om een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit te voeren dat de voordelen van een gestroomlijnde “Direct to Angio Suite-workflow voor patiënten objectief beoordeelt.”