28 februari, 2018

Hollandse Meesters en klassieke muziek voor betere patiëntbeleving in nieuwste Philips MR in Academisch Medisch Centrum

  • Philips’ nieuwe MR oplossing combineert digitale beeldvorming met nieuwe versnellingstechnieken
  • De speciale Hollandse Meesters thema uitvoering van de Ambient Experience suite is het resultaat van een samenwerking van Philips met het AMC, Erasmus MC, Rijksmuseum en Rotterdam Philharmonisch Orkest en verbetert het comfort van patiënten tijdens een scan. 

AmsterdamPhilips heeft vandaag in het Academisch Medisch Centrum (AMC) een unieke combinatie gepresenteerd van de nieuwste Philips digitale MR-oplossing, de Ingenia Elition 3.0T, met een speciaal Ambient Experience thema genaamd Hollandse Meesters. Doel van Ambient Experience is om MRI-scans comfortabeler te laten verlopen voor patiënten en de uitkomsten van de scans te verbeteren door een omgeving van licht, geluid en beelden te creëren. Deze speciale uitvoering is een resultaat van een samenwerking tussen Philips, het AMC, Erasmus Medisch Centrum, Rijksmuseum en Rotterdam Philharmonisch Orkest. Het AMC is het eerste ziekenhuis waar deze speciale uitvoering in gebruik genomen is in combinatie met de nieuwe Ingenia Elition 3.0T MR oplossing. 

Mensgerichte aanpak

Stel je voor: je ligt comfortabel naar prachtige klassieke muziek te luisteren, gespeeld door het Rotterdam Philharmonisch Orkest. Voor je ogen wordt een Hollandse Meester uit het Rijksmuseum laag voor laag opgebouwd en zie je een weids en vredig landschap ontstaan. Het is een volstrekt andere en meer comfortabele manier om een MRI-scan te ondergaan. En dat is precies de gedachte achter Philips Ambient Experience.

 

Het Philips Ambient Experience-concept bestaat uit een combinatie van beeld, muziek en dynamisch licht, en wordt inmiddels in meer dan 1.250 ziekenhuizen en zorginstellingen wereldwijd toegepast. Dynamisch licht, geluid, kleur en beeld zorgen vervolgens voor een positieve en rustgevende omgeving voor patiënt en personeel.

Beleving in klinische ruimtes

De patiënt kan zijn omgeving personaliseren door een 'kamerthema' te kiezen dat bij hem of haar past. De thema’s zijn gebaseerd op bestaand en Philips onderzoek. Beeld, licht en geluid worden perfect op elkaar afgestemd om de patiënt op zijn gemak te stellen en stress te verminderen. 

De beleving wordt verder versterkt met een oplossing in de tunnel van de MR zelf: patiënten kunnen dan via een spiegel vanuit de tunnel beelden bekijken die op de achterwand worden getoond. De muziek wordt via een hoofdtelefoon beluisterd. Met een ontspannen patiënt kan een procedure succesvoller doorlopen worden, met name bij patiënten die voorheen vrij angstig waren. Philips Ambient Experience kan er dus aan bijdragen dat zorgprofessionals efficiënter kunnen werken.

Unieke samenwerking

Het Hollandse Meesters thema is tot stand gekomen door een samenwerking tussen vijf Nederlandse partijen. Het Rijksmuseum selecteerde de prachtige schilderijen met landschappen die getoond worden op de manier waarop een MRI-scan ontstaat: de schilderijen worden laag voor laag opgebouwd. Om de beelden nog beter tot hun recht te laten komen, zocht het Rotterdam Philharmonisch Orkest bijpassende, rustgevende muziek. De combinatie van muziek en kunst leidt patiënten af en geeft ze iets prettigs om over na te denken. Uit het ‘Muziek als medicijn’ onderzoek van professor Hans Jeekel van het Erasmus Medisch Centrum blijkt namelijk dat muziek een positieve rol kan spelen tijdens medische behandelingen. De combinatie van kunst en muziek zorgt voor een aantoonbare vermindering van stress en creëert zo een meer comfortabele behandeling. Hoe meer ontspannen de patiënt, hoe succesvoller het MRI-onderzoek kan plaatsvinden. Het AMC gebruikt al zes jaar Ambient Experience op diverse radiologiesystemen. Doordat patiënten nu ook de beelden in de tunnel van de MR scanner kunnen zien geeft dat een extra effect. De nieuwe Hollandse Meesters Ambient Experience beleeft zijn primeur in de MRI-ruimtes van het AMC. 

MR-onderzoek substantieel sneller

Het AMC is naast het eerste ziekenhuis met het Hollandse Meesters Ambient Experience thema ook één van de klinische partners met wie Philips de Ingenia Elition 3.0T MRI oplossing ontwikkelde. Deze oplossing combineert state-of-the-art digitale medische beeldvorming met de laatste innovaties op het vlak van software en diensten om de slimste en meest patiëntvriendelijke MRI te maken met doorbraken op het vlak van snelheid, beeldkwaliteit en patiëntervaring. Zo is de scanner door een nieuwe versnellingstechnologie in staat onderzoeken substantieel sneller te doen dan zijn voorgangers, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Ook heeft de scanner nieuw ontwikkelde User Interfaces en speciale sensoren die de ademhaling van de patiënt tot in het kleinste detail in de gaten houden. Deze helpen het personeel de voorbereiding voor een scan tot slechts één minuut te beperken. Met behulp van Artificial Intelligence wordt het ziekenhuispersoneel geholpen bij de planning, het scannen en het verwerken van de onderzoeken. Door gebruik te maken van nieuwe materialen kon de tafel worden uitgerust met een dikker matras voor meer ondersteuning en comfort voor de patiënt. Hierdoor ligt de patiënt veelal stiller, wat helpt bij het maken van een goede scan. De nieuwe Elition 3.0T is onderdeel van Philips’ geheel nieuwe Ingenia digitale MR portfolio. 

 

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Philips Ambient Experience en Philips MRI-systemen creëren toegevoegde waarde voor zowel de patiënt als de zorgprofessional. Met deze win-win situatie zet Philips een volgende stap in zijn missie om het leven van mensen overal ter wereld te verbeteren. 

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.  

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.