Nieuwscentrum

7 februari  2018

Concentraties fijnstof in Nederlandse huizen te hoog

Amersfoort - De luchtkwaliteit is in 1 op de 7 Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende als gevolg van fijnstof. In vrijwel alle huizen zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Dit gebeurt vooral aan het begin van de avond. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in opdracht van het Longfonds. “Met dit onderzoek willen we meer inzicht krijgen in de luchtkwaliteit binnenshuis”, zegt Longfonds directeur Michael Rutgers. “Mensen brengen meer dan 20 uur van hun tijd binnen door. Het is belangrijk dat de lucht daar gezond is.”

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Blauw Research bij 749 huishoudens. Met een speciale sensor wordt gedurende 9 maanden het gehalte aan CO2, fijnstof (PM2,5), luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Fijnstof is een verzamelnaam voor alle zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. In deze studie is PM2,5 gemeten, deze deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer dringen het diepst in de longen door. In huis komt fijnstof vrij onder meer bij verbranding, bijvoorbeeld door bakken en braden, het branden van kaarsen of de open haard. Ook komen er fijnstofdeeltjes van buiten naar binnen. Bij gevoelige groepen, zoals mensen met een longziekte, kan dit direct leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid of hoesten. Op lange termijn kan blootstelling aan fijnstof voor iedereen schadelijk zijn. 

We leven steeds bewuster: eten gezonder, bewegen meer en stoppen met slechte gewoonten. Maar weinig mensen beseffen dat ook de luchtkwaliteit in huis een belangrijke rol speelt bij een gezonder leven.

Michael Rutgers

CO2

In het onderzoek wordt ook gekeken naar de concentratie CO2, een onzichtbaar gas dat zich ophoopt wanneer veel mensen langere tijd in een slecht geventileerde ruimte zijn. Uit de eerste metingen blijkt dat de concentraties CO2 oplopen gedurende de avond als de meeste bewoners thuis zijn. In 1 op de tien huizen worden de advieswaarden zelfs langer dan een kwart van de dag overschreden. De concentratie CO2 in huis zegt iets over de hoeveelheid luchtverversing. Als de lucht onvoldoende ververst wordt leidt dit tot een bedompte, muffe lucht, maar zorgt het ook voor een ophoping van verontreinigde stoffen in huis, zoals vocht. Dit kan bijdragen aan schimmelgroei. Binnenluchtdeskundige Froukje van Dijken van BBA Binnenmilieu is niet verbaasd over de resultaten: “We weten uit eerder onderzoek dat de binnenluchtkwaliteit in woningen vaak te wensen overlaat. Daarom is het goed en belangrijk dat nu grootschalig onderzoek wordt gedaan naar manieren om het bewustzijn van bewoners over luchtkwaliteit in huis te vergroten.”

Gezondheidsklachten  

Veel Nederlanders weten niet dat zij in huis vervuilde lucht inademen en dat dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Te veel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel, lijken op het eerste gezicht niet zo schadelijk, maar kunnen leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn longziekten als astma en COPD. Michael Rutgers: “We leven steeds bewuster: eten gezonder, bewegen meer en stoppen met slechte gewoonten. Maar weinig mensen beseffen dat ook de luchtkwaliteit in huis een belangrijke rol speelt bij een gezonder leven.”

Inzicht in luchtkwaliteit

Het doel van het onderzoek is de deelnemers meer inzicht geven in de luchtkwaliteit in hun huis. Daarom krijgen de deelnemers ook vragenlijsten voorgelegd om te kijken wat zij doen met de informatie over de lucht in hun huis. Zo kwam uit de vragenlijst naar voren dat zo’n 90% van de huishoudens zich nog nooit had verdiept in de luchtkwaliteit binnenshuis. “Voorheen had ik geen idee van de luchtkwaliteit in huis. Nu met de sensor zie ik dat koken een enorme invloed heeft op die luchtkwaliteit. Dat heeft mij echt verbaasd”, vertelt deelnemer Ad Brenters. In de volgende fase van het onderzoek wordt gekeken of inzicht in de luchtkwaliteit in huis er ook toe leidt dat bewoners maatregelen nemen om de lucht binnen gezonder te maken.

Samenwerking   

Het Longfonds wil dat niemand meer ziek wordt van de lucht die wordt ingeademd. Daarom is het gezondheidsfonds samen met Eneco, Quby, Philips en coalitie Awaire een samenwerking gestart om het Nederlandse publiek bewust te maken van het belang van gezonde lucht in huis. Het doel is mensen handvatten te geven om hun gezondheid te beschermen tegen vieze lucht en zelf de lucht gezonder te maken. In het voorjaar 2018 is het onderzoek helemaal afgerond.

Over Koninklijke Philips N.V.

Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 74.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2017 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Media assets

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.