Nieuwscentrum

16 juni 2017

Inkomen voor werknemer fors belangrijker dan voorgaande jaren


Philips Favoriete Werkgever onder hoogopgeleiden

Eindhoven - De Favoriete Werkgever van dit moment is Philips, gevolgd door Shell en Rabobank. Dat blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek, uitgevoerd onder ruim 4.000 hoogopgeleide Nederlanders. Het optimisme over de arbeidsmarkt onder hoogopgeleiden (HBO en WO) schiet omhoog en het aantal goedverdieners (+ € 45.000,- per jaar) stijgt. Het inkomen is nu zelfs een van de belangrijkste factoren om niet van werkgever te wisselen. Als hoogopgeleiden toch wisselen, dan gaan zij het liefst werken voor een middelgroot bedrijf. 

 

Werknemers durven weer te switchen

Hoogopgeleiden zijn optimistisch over de arbeidsmarkt. 42% van hen beoordeelt de arbeidsmarkt nu als (zeer) gunstig, tegen 23% in 2016. Vrouwen en allochtonen waarderen de arbeidsmarkt met respectievelijk 32% en 36% wat minder positief. Bijna een derde van de hoogopgeleiden verdient meer dan € 45.000,- per jaar. Het aantal goedverdieners verschilt flink per regio: in Noord Nederland wonen aanzienlijk minder hoogopgeleiden met een hoog salaris (20%, t.o.v. 33% in West Nederland). Tevredenheid met het salaris is een belangrijke factor om niet te switchen van werkgever; 39% ten opzichte van 34% in voorgaande jaren. Uitdagende inhoud van het werk en prettige collega’s zijn daarentegen voor 53% van de werknemers de belangrijkste factoren om te blijven. Toch is 15% van de werkenden actief op zoek naar een nieuwe baan. Het aantal werknemers dat er wel eens over denkt om van baan te wisselen, is bijna gelijk aan vorig jaar (35% t.o.v. 34% in 2016). Garikai van Weydom, researcher de Persgroep Employment Solutions: ‘Nu de arbeidsmarkt flink aantrekt en werknemers heel optimistisch zijn over de toekomst, ligt er voor werkgevers een belangrijke taak om goede mensen binnen te halen. In een goede arbeidsmarkt zijn daarvoor andere prikkels nodig en zullen werkgevers weer meer aan hun werkgeversimago moeten werken. Een vast contract verliest bijvoorbeeld aan populariteit. Hoogopgeleide werknemers willen vooral beloond worden voor wat zij doen en een uitdagend toekomstperspectief hebben. Bied je dat als werkgever niet, dan zijn werknemers sneller geneigd voor andere werkgevers te kiezen.’

 

Philips na 9 jaar weer Favoriete Werkgever

Elk jaar onderzoekt Intermediair, onderdeel van de Persgroep Employment Solutions, welke bedrijven tot de Favoriete Werkgevers van hoogopgeleiden behoren. “Bij Philips werken onze collega’s elke dag en overal ter wereld samen aan betekenisvolle innovaties, die bijdragen aan een gezondere samenleving. Die passie en energie is voelbaar, ook voor mensen buiten Philips. Wij zijn er trots op dat hoog opgeleide mensen spontaan hun voorkeur uitspreken voor Philips als werkgever. Om elke dag onze innovaties te creëren, hebben we natuurlijk het beste talent nodig. Nu en in de toekomst,” zegt Hans de Jong, President van Philips Nederland.

Favoriete Werkgevers 2017

Ranking 2016

1. Philips

3

2. Shell

1

3. Rabobank

4

4. Unilever

9

5. ING

5

6. Google

2

7. De Politie

7

8. KLM

6

9. ABN AMRO

8

10. Ahold Delhaize

20

Betaald overwerk populair

Naast het salaris spelen secundaire arbeidsvoorwaarden een belangrijke rol in de tevredenheid van werknemers. De 13e maand, extra vakantiedagen en betaald overwerk worden steeds populairder, terwijl een tegemoetkoming in training/cursussen niet zo gewild meer is. Per functie zijn er grote verschillen zichtbaar in de wensen van werknemers. Zo willen financials, technici en ict’ers (21%) veel vaker dan gemiddeld een auto van de zaak. Marketeers en sales professionals hebben daarentegen bovengemiddelde interesse in een 13e maand, reiskostenvergoeding en de mogelijkheid tot thuiswerken. Hoogopgeleide werknemers in de zorg vinden een reiskostenvergoeding het belangrijkst. Docenten blijken het minst tevreden met de arbeidsvoorwaarden die zij krijgen. Zij willen, meer dan de gemiddelde hoogopgeleide, een tegemoetkoming in trainingen of cursussen (30%) en reiskostenvergoeding (40%) ontvangen.

 

Top 10 meest gewilde arbeidsvoorwaarden: 

1. Een 13e maand (41%)

2. Reiskostenvergoeding (33%)

3. Mogelijkheid tot thuiswerken (33%)

4. Extra vakantiedagen (24%)

5. Tegemoetkoming in trainingen of cursussen (24%)

6. Mogelijkheid om parttime te werken (22%)

7. Betaald overwerk (21%)

8. Tijd voor tijd (16%)

9. Auto van de zaak (16%)

10. Tegemoetkoming pensioenkosten (15%)

 

Over Intermediair 

Intermediair is al ruim 50 jaar het grootste carrièreplatform voor hoogopgeleiden en is toonaangevend op het gebied van recruitmentmedia. Met het digitale Intermediair Magazine en Intermediair.nl biedt Intermediair hoogopgeleid Nederland inspiratie, informatie en het beste vacatureaanbod. Intermediair is onderdeel van de Persgroep Employment Solutions. 

 

Over de Persgroep Employment Solutions 

Binnen de Persgroep Nederland zijn wij de expert op het gebied van Employment Solutions. Met onze sterke merken Intermediair, Nationale Vacaturebank, Tweakers Elect en de recruitmentactiviteiten van de nieuwsmerken AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en ADR bieden we voor iedere behoefte binnen de dynamische ontwikkelingen van de arbeidsmarkt een oplossing. De Persgroep Nederland is een toonaangevende uitgever van nationale, regionale én lokale nieuwsmerken, magazines, websites en is actief op radio. Het diverse portfolio van de Persgroep Nederland omvat onder andere: AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool, ADR, Tweakers.net, Carsom.nl, Autotrack.nl en Qmusic. Samen bereiken wij 9,6 miljoen multimediale contacten per dag. Een combinatie die maakt dat de Persgroep Employment Solutions de partner is die werkt voor jou!

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond  leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruikt van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is  marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 70.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2016 een omzet van 17,4 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Rianne Bos

LVB Networks

Tel.: +31 6 1171 9124

Media assets

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/press/2017/20170616-inkomen-voor-werknemer-fors-belangrijker-dan-voorgaande-jaren.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.