Nieuwscentrum
Vermeer Melkmeisje

feb 23, 2023

Philips legt samen met patiënten en het grote publiek nadruk op de positieve invloed van kunst op welzijn in nieuw gemeenschappelijk kunstproject

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Een moderne kijk op het Melkmeisje van Vermeer met hulp van patiënten van ziekenhuizen in Nederland. Dat is het nieuwe gemeenschappelijk kunstwerk dat gisteren werd onthuld in het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is het indrukwekkende resultaat van diverse kunstworkshops van Philips in Nederland. Het kunstwerk werd gepresenteerd tijdens de grootste tentoonstelling ooit van Johannes Vermeer en zal daarna te zien zijn in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Dichter bij Johannes Vermeer

Het kijken naar kunst is goed voor het menselijk brein. Philips zette daarom met kunstenaar Nick Smith en pedagoog Natalie van Gelder een nieuw project op om mensen dichter bij Johannes Vermeer te krijgen. Patiënten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, maar ook Philips medewerkers en het grote publiek namen deel aan inspirerende workshops. Zij werkten samen aan een reusachtig gemeenschappelijk kunstwerk. “Kunst maken kan ontspannend en belonend zijn. Het kan stressniveaus verlagen, waardoor je je mentaal helderder en rustig voelt”, voegt Van Gelder toe.

Video thumbnail The Big Picture

Gevoelens uiten met kunst

Het gemeenschappelijk kunstwerk werd op 22 februari onthuld in het Rijksmuseum. Smith creëerde een moderne kijk op Vermeers wereldberoemde Melkmeisje door zijn interpretatie van het stuk te verdelen in 192 panelen. In de workshops beschilderden de deelnemers allemaal een paneel. Smith: “Kunsttherapie richt zich niet op het artistieke talent van de patiënt, maar op zijn vermogen om zijn gevoelens te uiten met kunst. Het is hartverwarmend om de collectieve inspanningen van iedereen te zien schitteren in deze moderne versie van een klassieker van Vermeer. Ik ben bijzonder trots dat dit nieuwe 'meesterwerk' te zien zal zijn in het Catharina Ziekenhuis.”

Verbinden

“Philips is al meer dan twintig jaar nauw verbonden met het Rijksmuseum”, voegt Nanda Huizing, Head of Brand, Communications & Sponsoring bij Philips, toe. “We hebben samen de missie het leven van mensen beter te maken en we zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om mensen met kunst te verbinden. Dit project is daar een treffend voorbeeld van.”

Expositie Vermeer

Op 10 februari 2023 opende in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum de grootste tentoonstelling ooit van Johannes Vermeer. Nooit eerder werden zoveel schilderijen van Vermeer bijeengebracht. Maar liefst 28 van de 37 werken die hij schilderde zijn er samen te zien. Musea uit de hele wereld leenden schilderijen uit, waaronder musea in New York, Washington, Tokio, Parijs, Londen, Dublin en Edinburgh.

Lichaam en geest gezond

Uit onderzoek blijkt dat kunst het cortisolgehalte verlaagt en een positief effect heeft op de gemoedstoestand en het fysieke welzijn van mensen. Velen van ons zoeken naar manieren om ons lichaam en onze geest gezond te houden. Creatieve zelfexpressie kan daarbij een belangrijke rol spelen. Sommigen vinden hun heil in de nieuwste beweegtrend of motiverende podcast om hun lichamelijke gezondheid en welzijn te verbeteren, anderen kiezen voor een creatieve uitlaatklep zoals dansen, schrijven of kunst. De vraag is hoe we kunst ook kunnen gebruiken om ons leven te verbeteren en niet alleen te verrijken?

De kracht van kunst

Kunsttherapeuten moedigen patiënten aan om zelf actief met kunst bezig te zijn en hun emoties te uiten via het creatieve proces. Dit kan patiënten helpen mentale en emotionele trauma's, angst en depressie te verwerken. Kunst kan een veilige haven zijn voor de intense emoties die gepaard gaan met ziekte. De laatste tien jaar hebben psychologen onderzocht hoe kunst op verschillende manieren kan worden gebruikt om emotioneel leed te verwerken, zichzelf en anderen beter te begrijpen, vermogen tot zelfreflectie te ontwikkelen, ziektesymptomen te verminderen en gedrags- en denkpatronen te veranderen.

Ziekenhuizen investeren in kunst omdat bewezen is dat dit patiënten en hun zorgverleners kan helpen en ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van kunst de tijd die een patiënt in een ziekenhuis of gezondheidscentrum moet doorbrengen kan verkorten. Het wordt ook gelinkt aan kortere herstelperioden na operaties, minder lange behandeltijden in de geestelijke gezondheidszorg en kortere ziekenhuisverblijven.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.