Mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne is het aantal asielaanvragen in Nederland het afgelopen jaar hard gestegen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft onvoldoende capaciteit om de instroom bij te houden. Daarom is het Centrum Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gestart met noodopvang in de gemeente Zeist. Philips levert hieraan een bijdrage met de donatie van 336 kantoorunits die worden omgebouwd tot woning. In april 2023 zullen de eerste mensen in hun tijdelijke thuis intrekken.
In Best ligt de grootste productie- en innovatielocatie van Philips wereldwijd. Het terrein is 60 voetbalvelden groot met veel ruimte voor groen en biodiversiteit. Iedere seconde wordt ergens in de wereld een scan gemaakt met een apparaat van Philips. Het overgrote deel daarvan wordt ontwikkeld en gemaakt in Best.
De Campus is continu in ontwikkeling, waardoor de units ‘overcompleet’ waren geworden. “Uit duurzaamheidsoogpunt vonden we het beter een duurzame herbestemming voor deze units te vinden. Dat sluit ook beter aan bij onze bedrijfsdoelstelling ‘zero waste to landfill’ waar we hard aan werken”, vertelt Sofie Van den Brandt, die als Site Leader onder andere verantwoordelijk is voor de Campus.
Zodoende kwam Philips in contact met het COA en zij bleken juist naarstig op zoek naar betaalbare units voor opvang van asielzoekers in Zeist.
Een aanzienlijk deel van de 336 kantoorunits is inmiddels verhuisd van Best naar Zeist, het COA verbouwt de units nu tot geschikte woonlocatie in de vorm van een azc. Vanwege de grote toestroom en behoefte aan opvangplekken, brengt het COA tweehonderd vluchtelingen momenteel onder in een noodopvang.
“We zijn als organisatie heel erg blij dat Philips met ons meedenkt en meeleeft met dit grote maatschappelijke probleem”, zegt Edwin Blijie, bestuurlijk vastgoedregisseur bij het COA. “En we waarderen deze bijdrage enorm. De komende vijf jaar zullen de units asielzoekers en statushouders in Zeist een tijdelijk thuis geven. Maar ook daarna zullen we ze kunnen inzetten, waar en wanneer dat nodig is.”