Nieuwscentrum

10 Gezondheidstechnologietrends voor 2025

jan 06, 2025 | 7 minuten leestijd

By the Philips Editorial Team--
By the Philips Editorial Team
About the author About the author

A team of writers, editors and visual designers covering the latest trends and developments in healthcare, focusing on the role of innovation, design and sustainability in improving health outcomes.

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Met aanhoudende personeelstekorten en een groeiende vraag van patiënten worden zorgorganisaties wereldwijd gedwongen om opnieuw te bedenken hoe en waar zij zorg verlenen. Daarnaast groeit het besef dat het belangrijk is de ecologische impact van de sector te verkleinen. Deze 10 gezondheidstechnologietrends laten zien hoe innovatie kan bijdragen aan betere zorg voor meer mensen, op een duurzame manier.

A sonographer performing an ultrasound scan on a patient

1. Generatieve AI: een tijdbesparende virtuele assistent

 

Met zorgpersoneel dat al zwaar belast is, wenden zorgleiders zich tot automatisering om de druk op zorgprofessionals te verminderen. Het Future Health Index-rapport 2024 van Philips liet zien dat 92% van de ondervraagde zorgleiders automatisering als essentieel beschouwt om personeelstekorten aan te pakken. Automatisering kan repetitieve taken en processen overnemen, zodat zorgprofessionals meer tijd hebben voor hun patiënten. Generatieve AI blijkt een krachtig hulpmiddel om de productiviteit van artsen te verhogen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 85% van de zorgleiders wereldwijd al investeert in generatieve AI of van plan is dit binnen drie jaar te doen.

Het gebruik ervan zal naar verwachting in 2025 versnellen, met toepassingen zoals klinische aantekeningen organiseren en patiëntinformatie toegankelijker maken, waardoor patiënten meer betrokken raken bij hun eigen zorg.

A radiologist dictating a report

2. Complexe diagnostiek vereenvoudigen met AI

 

AI kan niet alleen administratieve taken stroomlijnen, maar ook complexe diagnostiek ondersteunen. Door AI in beeldvormingssystemen zoals echografie en kankerbehandelingen te integreren, kunnen zorgprofessionals met minder ervaring hoogwaardige zorg leveren. Zo helpt AI bij het vroegtijdig detecteren van hartaandoeningen die samenhangen met kankerbehandelingen, waardoor de efficiëntie en betrouwbaarheid van diagnostiek toenemen.

Het gebruik van AI in kankerbehandelingen kan bijvoorbeeld de zorg voor patiënten verbeteren door het verhoogde risico op hartaandoeningen, geassocieerd met behandelingen zoals bestraling en chemotherapie, aan te pakken. Studies tonen aan dat volwassen kankerpatiënten een 37% hoger risico hebben op het ontwikkelen van cardiovasculaire aandoeningen [1]. De nieuwste AI-technologieën kunnen tekenen van cardiotoxiciteit vroegtijdig opsporen in het behandelproces door echocardiografische metingen te automatiseren en te versnellen. Dit verkort studietijden en maakt het proces efficiënter en betrouwbaarder, waardoor het risico op vertragingen in de behandeling wordt verminderd. Dit is goed nieuws voor kankerpatiënten die anders ernstige hartproblemen naast hun herstel zouden kunnen ervaren.

A radiology technician performing a CT scan

3. Een stille revolutie in chirurgie

 

Minimaal invasieve ingrepen vervangen steeds vaker traditionele operaties, met minder pijn en snellere hersteltijden voor patiënten. Innovaties in beeldgestuurde therapie bieden artsen meer controle en vertrouwen.

De nieuwste innovaties in beeldgestuurde therapie bieden ook een unieke kans om de toegang tot levensreddende beroertezorg uit te breiden. Elke twee seconden krijgt iemand op aarde een beroerte, wat het de op één na belangrijkste doodsoorzaak maakt en een grote oorzaak van langdurige invaliditeit. Toch heeft minder dan 5% van de wereldbevolking toegang tot mechanische trombectomie, een minimaal invasieve behandeling die zeer effectief is gebleken [2]. Het uitbreiden van toegang door het aantal beroerte-klare ziekenhuizen te verhogen en zorgprofessionals te trainen in de nieuwste interventietechnieken is een doel waar Philips zich samen met de World Stroke Organization aan heeft gecommitteerd.

Interventional physicians performing a procedure on a patient

4. Het volledige patiëntbeeld in kritieke zorg

 

In kritieke zorg is tijd van essentieel belang. En er is altijd te weinig van. Een open ecosysteem voor patiëntmonitoring stroomlijnt gegevens en biedt zorgteams een gestandaardiseerd beeld van de patiënt. In 2025 zullen interoperabiliteitsstandaarden verder worden ontwikkeld, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid van zorg verbetert.

Integratie van medische apparaten en leverancier-neutrale interoperabiliteit in kritieke zorg helpen zorgorganisaties al om klinische efficiëntie en gegevensnauwkeurigheid te verbeteren, terwijl ze personeel vrijmaken om patiëntgerichte zorg te bieden. Het bevorderen van gemeenschappelijke interoperabiliteitsstandaarden met industriële partners zal deze aanpak verder versterken, zodat systemen en apparaten een gemeenschappelijke taal spreken en patiëntinformatie nog eenvoudiger kan worden gedeeld.

Door datasilo’s af te breken, zullen we ook verdere ontwikkeling van algoritmen zien die zorgverleners kunnen helpen om negatieve patiëntgebeurtenissen te voorspellen en te voorkomen. We staan pas aan het begin van het verkennen van de mogelijkheden van geavanceerde analyses in kritieke zorg, waarbij slimme regels zorgteams voorzien van bruikbare waarschuwingen voor opkomende gebeurtenissen. In de toekomst zal AI steeds meer gepersonaliseerde aanbevelingen doen door het volledige patiëntbeeld te vergelijken met duizenden soortgelijke gevallen om de beste aanpak voor elke patiënt te bepalen.

Physicians looking at an integrated patient view on a dual monitor

5. Thuis als de nieuwe ziekenhuiskamer

 

Zorgprogramma’s voor thuis blijven groeien, met behulp van technologieën zoals telemonitoring en voorspellende analyses. Dit vermindert heropnames en verbetert de levenskwaliteit van patiënten door hen zorg te bieden in hun eigen omgeving.

Telemonitoring speelt een cruciale rol in deze verschuiving door zorgprofessionals realtime gegevens te bieden waarmee zij patiëntenzorg op afstand kunnen beheren. Het is bewezen effectief in het verminderen van heropnames bij patiënten met chronische aandoeningen zoals congestief hartfalen en wordt steeds vaker gebruikt in postoperatieve monitoring voor een vroege en veilige ontslag van patiënten. Ziekenhuizen kunnen zo schaarse bedden vrijmaken voor patiënten die ze dringender nodig hebben, terwijl patiënten profiteren van een betere ervaring thuis.

In 2025 zullen we verdere vooruitgang zien in AI en voorspellende analyses om risico’s in de gezondheid van patiënten op afstand te detecteren, gebaseerd op vitale functies en andere gegevens. Uit het 2024 Future Health Index-rapport blijkt dat telemonitoring het grootste gebied van geplande AI-implementatie is voor de komende drie jaar, met 41% van de zorgleiders die van plan zijn erin te investeren. Dit zal niet alleen complicaties en ziekenhuisopnames helpen voorkomen door tijdige interventies mogelijk te maken, maar ook de kwaliteit van leven voor patiënten verbeteren door hen gemoedsrust te bieden terwijl zij thuis zorg ontvangen.

A patient monitoring health data on a tablet

6. Telezorg bereikt patiënten waar ze zijn

 

Telezorg, dat tijdens de pandemie sterk groeide, verandert de manier waarop zorg wordt geleverd. Van telemonitoring en draagbare echografie-apparatuur tot realtime video-consulten en meer, telezorg vergroot het potentieel van zorg om meer mensen te bereiken, ongeacht waar zij zich bevinden. Het kan ook het aantal bezoeken aan specialisten verminderen, aangezien huisartsen 40% van de problemen kunnen oplossen met hulp van op telezorg gebaseerde specialisten [3]

Door video-consulten en diagnostiek kunnen patiënten in afgelegen gebieden toegang krijgen tot hoogwaardige zorg, zonder dat ze fysiek een ziekenhuis hoeven te bezoeken. Interpretatie van beelden die met AI-ondersteunde draagbare echografie-apparatuur zijn gemaakt, is niet langer afhankelijk van de operator, wat de trainingstijd voor het uitvoeren van de onderzoeken verkort.

A midwife performing an ultrasound scan on a pregnant woman

7. Slim ouderschap dankzij digitale gezondheid

 

Ouders maken steeds vaker gebruik van slimme apparaten en apps om de gezondheid en het welzijn van hun kinderen te monitoren. Ons onderzoek toont aan dat 80% van de ouders in de VS en 79% van de ouders in Europa openstaan voor het gebruik van wearables en slimme technologieën [4,5].

Wearables en slimme apparaten zoals sokken, fopspenen en trackers kunnen realtime informatie geven over de activiteiten of vitale functies van een kind, zoals ademhalingspatronen, lichaamstemperatuur en hartslag. Sommige AI-gestuurde babyfoons kunnen zelfs het huilen van een baby ontcijferen, waardoor ouders sneller kunnen reageren op honger of andere behoeften.

Hoewel deze slimme technologieën actieve, praktische zorg niet vervangen, kunnen ze waardevolle informatie bieden en tegelijkertijd ouders geruststellen.

Parents monitoring their baby on their smartphone

8. Duurzaam innoveren met AI

 

AI kan niet alleen efficiëntie in de zorg verhogen, maar ook bijdragen aan duurzaamheid.

De zorgsector is verantwoordelijk voor 4,4% van de wereldwijde CO2-uitstoot [6] – meer dan de luchtvaart- of scheepvaartindustrie. AI kan helpen bij het analyseren van toeleveringsketens om verbeterpunten te identificeren, afval te verminderen of het beheer van faciliteiten te verbeteren. Operationele efficiënties zoals snellere beeldvorming verminderen bijvoorbeeld het energieverbruik per patiëntscan. Hoe AI kan worden ingezet om wereldwijde gezondheidszorgemissies en de ecologische impact te verminderen, biedt veel potentieel voor 2025 en daarna.

Echter, met de brede toepassing van AI komen ook onbedoelde gevolgen, zoals een aanzienlijke milieu-impact. Het energieverbruik van AI groeit jaarlijks tussen 26% en 36%, en het stroomverbruik van datacenters kan binnen vier jaar verdrievoudigen [7]. E-waste is een ander belangrijk probleem om rekening mee te houden. Naar verwachting zal generatieve AI tegen 2030 tot wel 2,5 miljoen ton e-waste genereren [8]. Als we de gezondheidszorg digitaliseren, erkennen bedrijven dat het beheren en minimaliseren van de energie-, materiaal- en waterbehoeften van AI essentieel zal zijn om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.

Dit benadrukt de noodzaak om de energie-, materiaal- en waterbehoeften voor AI beter te beheren.

Solar panels on the roof of a building

9. Samenwerking om emissies in de toeleveringsketen te verminderen

 

Leveringsketens zijn verantwoordelijk voor 71% van de CO2-uitstoot in de zorg [9]. Door samen te werken met leveranciers en circulaire praktijken te omarmen, zoals het hergebruik van medische apparaten, kunnen zorgorganisaties hun impact aanzienlijk verkleinen.

Grotere transparantie en duurzame besluitvorming worden al belangrijke overwegingen in toeleveringsketens, van circulair productontwerp tot samenwerkingen met leveranciers. Volgens het Future Health Index-rapport van 2024 is 41% van de zorgleiders van plan om in de komende drie jaar leveranciers te kiezen die duurzame doelstellingen en initiatieven hebben. Evenveel leiders willen duurzame inkoopstrategieën implementeren, waaronder circulaire apparatuur. Bedrijven zoals Philips werken direct samen met hun leveranciers om ervoor te zorgen dat zij voldoen aan milieunormen en duurzame praktijken toepassen. Dit soort verantwoordelijke sourcing van goederen en diensten kan een positief domino-effect hebben binnen de hele waardeketen van de zorg.

Daarnaast worden circulaire praktijken – die gericht zijn op minder gebruiken, langer gebruiken en hergebruiken – steeds belangrijker. Hergebruik van apparatuur is hier een voorbeeld van. Zowel refurbished consumentengoederen als refurbished medische apparaten, zoals beeldgestuurde therapiesystemen en MRI-scanners, bieden duurzame en kostenefficiënte alternatieven zonder in te leveren op prestaties. De markt voor refurbished medische apparaten zal naar verwachting groeien van $17,05 miljard in 2024 tot $30,78 miljard in 2029 [10]. Door gezamenlijke inspanningen te omarmen, kunnen zorgorganisaties hun ecologische impact aanzienlijk verminderen.

A technician working on a refurbished medical system

10. Veerkrachtige zorgsystemen bouwen om klimaatverandering het hoofd te bieden

 

Zorgsystemen moeten zich voorbereiden op klimaatgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals hittegolven en luchtvervuiling [11]. Dit omvat duurzame infrastructuur, opleidingen voor zorgverleners en vroege waarschuwingssystemen. Door deze initiatieven kan de sector zich beter aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en een gezondere toekomst verzekeren.

In 2025 verwachten we dat gezondheidstechnologie een belangrijke rol zal spelen in het verzekeren dat de zorgindustrie is uitgerust om deze groeiende uitdagingen aan te pakken. Eén manier is het ontwikkelen van veerkrachtige infrastructuur om continuïteit en effectieve zorgverlening te garanderen, zelfs bij klimaatrampen. Dit omvat het overstappen naar hernieuwbare energiebronnen en het implementeren van duurzame praktijken om de ecologische voetafdruk en operationele kosten te verminderen.

Daarnaast zijn er kansen voor meer trainings- en opleidingsprogramma’s om zorgverleners de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om de toename van klimaatgerelateerde aandoeningen, zoals hitte-gerelateerde ziektes en door vectoren overgebrachte ziekten, aan te pakken. Vroegtijdige waarschuwingssystemen kunnen snelle reacties mogelijk maken om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Het versterken van gemeenschapsgezondheidsprogramma’s kan ook helpen bij het verbeteren van preventieve zorg en het beheren van klimaatgevoelige gezondheidsproblemen op lokaal niveau.

Lees hier meer over de technologietrends uit 2024: Dit zijn de technologie trends in de gezondheidszorg van 2024

A solar park

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/features/2025/10-gezondheidstechnologietrends-voor-2025.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.