Nieuwscentrum
masthead Volkskrant topsporters

dec 02, 2021

Onderzoek Amsterdam UMC: “We weten nu wat een sportershart na COVID-19 aankan”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

De ene patiënt is na een coronabesmetting al snel weer de oude, de andere loopt nog lang rond met klachten. Hoe zit dat met topsporters, die voor hun beroep volledig afhankelijk zijn van hun lichaam?

 

Amsterdam UMC onderzocht honderd topsporters om te zien of het coronavirus het hart aantast. Het onderzoek wordt gesteund door de Hartstichting, NOC*NSF, UMC Utrecht en Philips, die het onderzoek steunt en biosensoren levert die ECG-data verzamelen bij de topsporters.

Uitkomsten gunstiger dan verwacht

De uitkomsten zijn gunstiger dan verwacht, zo meldt de onderzoeksgroep in de Volkskrant; hoewel ruim 4 procent van de Nederlandse topsporters door een corona-infectie hartschade heeft opgelopen, is er bij geen van de sporters vooralsnog een hartritmestoornis geconstateerd.

 

De uitkomsten zijn gunstiger dan de berichten die vlak na aanvang van de pandemie naar buiten kwamen. Daarin werd gevreesd voor hartschade bij 15 tot 30 procent van de COVID-patiënten.

 

Toch nemen ze de zorgen niet weg, vertelt onderzoeksleider Harald Jørstad, sportcardioloog in het Amsterdam UMC, in het Volkskrant-interview: ”Wat heeft het voor gevolgen dat een paar procent van de jonge sporters met hartproblemen rondloopt? Dat moeten we goed in de gaten houden.”

Biosensor

Meer inzicht in wat het hart na een corona-infectie aankan

Volgens Jørstad zijn de resultaten van belang voor alle gezonde jonge sporters en recreanten: “Ik beschouw dit als een stresstest, we weten nu wat een sportershart na COVID-19 aankan.”

 

Voor patiënten met een hoge bloeddruk of een hartziekte is het verhaal wellicht anders. Bij hen kan het hart na een coronabesmetting ook op een andere manier kwetsbaar zijn, zegt hij. Een landelijk consortium, de DCVA, gaat daarom nu, onder leiding van hoogleraar cardiologie Folkert Asselbergs (UMC Utrecht), de potentiële hartschade bij andere groepen voormalige covidpatiënten bestuderen.

 

Bij enkele honderden zal een MRI-scan van het hart worden gemaakt, bij voorkeur zijn dat mensen van wie al een oude MRI-scan bestaat, zodat met grotere zekerheid kan worden vastgesteld dat eventuele hartschade met het coronavirus te maken heeft. Het is de bedoeling om mensen bij wie sporen van een ontsteking of een litteken wordt gevonden jarenlang te volgen, om te achterhalen hoeveel van hen herstellen.

Biosensoren van Philips

De Biosensoren van Philips, die zijn ingezet in het onderzoek, worden sinds de start van de COVID-19 pandemie al veelvuldig door ziekenhuizen gebruikt om patiënten op afstand te monitoren. Hierdoor hoeven verpleegkundigen minder vaak een afdeling op; dat scheelt niet alleen in de werkdruk, maar zorgt er ook voor dat er minder beschermende kleding hoeft te worden gebruikt.  

 

“Het is mooi om te zien dat deze technologie nu ook kan worden gebruikt in onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor het hart”, vertelde Léon Kempeneers, General Manager Health Systems bij Philips Benelux. “We dragen dan ook graag bij aan dit onderzoek, dat een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de diagnose, behandeling en monitoring van patiënten met mogelijke hartklachten als gevolg van het coronavirus of andere virussen."

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20211202-onderzoek-amsterdam-umc-we-weten-nu-wat-een-sportershart-na-covid-19-aankan.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.