sep 18, 2024 | 2 minuten leestijd
De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe behandelmethodes ontwikkeld voor hart- en vaatziekten dankzij innovaties in medische technologie, zo schrijft het Financieele Dagblad (FD). Nieuwe technologieën kunnen de behandeling van hart- en vaatziekten verbeteren en daarmee ook de levensverwachting en kwaliteit van leven voor miljoenen patiënten. Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd een van de grootste doodsoorzaken.
Het FD sprak onlangs met verschillende experts over de ontwikkelingen in de sector, waaronder Bert van Meurs, Chief Business Leader Image-Guided Therapy en Precision Diagnosis bij Philips, en Atul Gupta, Chief Medical Officer voor deze bedrijfsonderdelen.
Het FD schrijft dat innovaties in medische technologie de afgelopen jaren geleid tot nieuwe behandelingen voor hart- en vaatziekten, zoals methodes voor vernauwde hartkleppen, hartritmestoornissen en hartinfarcten. Deze innovaties vormen een veelbelovende toekomst voor patiënten en medische technologiebedrijven, inclusief Philips. Philips is actief betrokken bij behandelingen, met name door het image-guided therapy portfolio voor beeldgestuurde behandelingen met beeldvormende apparatuur en katheters, die cruciaal zijn bij procedures zoals het plaatsen van stents.
“Er komen ieder jaar innovaties bij: meer soorten hartkleppen, implantaten en betere navigatie”, vertelt Atul Gupta. “De voordelen zijn enorm, want patiënten kunnen vaak al dezelfde dag naar huis.” Deze innovaties bieden alternatieven voor medicatie en operaties. Hierdoor zijn artsen in staat om door minder ingrijpende methodes, hartaanvallen, herseninfarcten en andere acute aandoeningen te behandelen.
Veel van deze innovaties zijn gebaseerd op de introductie van dotteren door de Amerikaanse arts Charles Dotter in de jaren zestig. Door de jaren heen zijn deze behandelingen verfijnd met technologieën zoals stents: een dunne buis die door middel van een katheter door de bloedvaten naar de juiste plaats in het lichaam wordt gebracht. Bekijk ook de video over ‘What is Image Guided Therapy’ met Dr. Atul Gupta:
Philips heeft recentelijk een nieuwe methode ontwikkeld om echo’s van het hart te maken met een katheter, waardoor de noodzaak van anesthesie vermindert. “Veel behandelingen kunnen nu plaatsvinden zonder anesthesie en die worden dus veel makkelijker”, legt Bert van Meurs uit. Het aandachtsveld van Philips is geleidelijk verschoven door de rol van beeldvorming en kathetertechnologie. Eerder lag de focus voornamelijk op het stellen van diagnoses, maar inmiddels heeft Philips een actieve rol bij de behandeling van hart- en vaatziekten.