Nieuwscentrum
Recap Telegraaf Hartstichting

apr 02, 2021

De Telegraaf: onderzoek topsporters moet uitwijzen of coronavirus hart aantast

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Voetballers, wielrenners, hockeyers en waterpoloërs; maar liefst honderd topsporters worden de komende jaren intensief gemonitord door sportcardioloog dr. Harald Jørstad van het Amsterdam UMC. Hij onderzoekt of het coronavirus het hart aantast; en zo ja, of deze schade in de loop der tijd herstelt.

Dat meldt De Telegraaf in het artikel Onderzoek bij groep topsporters: tast coronavirus het hart aan?.

Hartritmestoornissen

Het onderzoek wordt gesteund door de Hartstichting, NOC*NSF, UMC Utrecht en Philips, die het onderzoek steunt en biosensoren en ontvangers levert die ECG-data verzamelen bij de topsporters.

Op basis van deze data kan worden onderzocht of er een verhoogd risico is op hartritmestoornissen bij topsporters als gevolg van het coronavirus. Deze ritmestoornissen kunnen ontstaan door littekenweefsel als gevolg van een ontsteking aan het hart.

In het artikel benadrukt dr. Harald Jørstad dat de resultaten zeker niet alleen voor belang zijn voor topsporters: „Als we zouden concluderen dat topsporters het sporten op een bepaald moment veilig weer kunnen oppakken na corona, geldt dat ook voor de hobby- en amateursporters. Zij belasten immers het hart minder intensief dan topsporters.”

Philips en Hartstichting

Wereldwijd staan hart- en vaatziekten boven aan de lijst van doodsoorzaken, jaarlijks verantwoordelijk voor bijna 17 miljoen doden – 31 procent van alle sterfgevallen [1]. Door middel van verschillende samenwerkingen op het gebied van cardiologie probeert Philips de zorg voor hartpatiënten in Nederland te verbeteren maar ook bij te dragen aan preventie.

Sinds 2018 is Philips een strategische partner van de Hartstichting. De twee partijen werkten eerder al samen aan een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s, projecten op het gebied van een gezondere leefstijl en aan innovatieve behandelingen voor hartpatiënten. Dankzij het gezamenlijk crowdfundingsplatform BuurtAED.nl zijn er in heel Nederland duizenden acties opgezet om een AED in de buurt te installeren.

“Dit onderzoek kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van de diagnose, behandeling en monitoring van patiënten met mogelijke hartklachten als gevolg van het coronavirus of andere virussen", aldus Léon Kempeneers, General Manager Health Systems bij Philips Benelux. "Daarom dragen wij graag bij aan dit onderzoek met onze technologie die kan helpen bij de diagnose, behandeling en monitoring van hart- en vaatziekten."

"De biosensoren die in het onderzoek gebruikt worden zijn tijdens de COVID-19 pandemie al bij veel ziekenhuizen ingezet om patiënten continu en op afstand te monitoren. Het is mooi om te zien dat deze technologie nu ook kan worden gebruikt in onderzoek naar de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor het hart."

De biosensoren die in het onderzoek gebruikt worden zijn tijdens de COVID-19 pandemie al bij veel ziekenhuizen ingezet om patiënten continu en op afstand te monitoren. Het is mooi om te zien dat deze technologie nu ook kan worden gebruikt in onderzoek naar de gevolgen van corona voor het hart.

Léon Kempeneers

General Manager Health Systems bij Philips Benelux

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.