aug 06, 2019

Gemeente Houten nagenoeg 100% hartveilig dankzij 1500ste BuurtAED

In Houten is deze week de 1500ste BuurtAED geïnstalleerd. Vierendertig bewoners van de wijk Stenen hebben binnen acht weken samen 1.660 euro ingezameld voor de aanschaf van een AED (Automatische Externe Defibrillator).

 

De AED kan iemand met een hartstilstand een elektrische schok geven. Die schok moet ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen. Zo kan een AED iemands leven redden. 

 

De meeste hartstilstanden komen voor in woonwijken, maar daar is vaak geen AED. Daarom raadt de Hartstichting iedereen aan om te zorgen dat er zo dichtbij mogelijk een AED hangt die ook ‘s nachts bereikbaar is, want bij een hartstilstand telt iedere seconde.

initiatiefnemer Jeroen Balk

Jeroen Balk, initiatiefnemer Veilig Houten Buurtpreventie, met de 1500ste AED

100% hartveilig

Dat de 1500ste BuurtAED in Houten is geïnstalleerd is geen toeval. Veilig Houten Buurtpreventie heeft sinds april al tweeëntwintig acties opgestart in deze gemeente. Dit bewonersinitiatief heeft zich als doel gesteld om de gemeente Houten 100% hartveilig te maken. 

 

“Onze vijfendertig buurtpreventie groepen zetten zich in om Houten veilig te houden. Hartveiligheid is hier een belangrijk onderdeel van. Na een inventarisatie bleek dat er slechts vier AED’s dag en nacht bereikbaar zijn. Dat is veel te weinig voor een gemeente met vijftigduizend inwoners”, aldus Jeroen Balk, initiatiefnemer van Veilig Houten Buurtpreventie. 

 

“Toen hebben we een plattegrond van Houten erbij gepakt en zijn we 6-minutenzones gaan tekenen. Vervolgens hebben we samen inzamelingsacties opgestart. Binnen vier maanden zijn negentien van de tweeëntwintig acties succesvol afgerond. De laatste drie AED’s kunnen we aanschaffen met behulp van de gemeente. Daarnaast hebben lokale ondernemers ook nog eens in totaal vijf AED’s gesponsord.”

Na een inventarisatie bleek dat er slechts vier AED’s dag en nacht bereikbaar zijn. Dat is veel te weinig voor een gemeente met vijftigduizend inwoners.

Jeroen Balk

Initiatiefnemer van Veilig Houten Buurtpreventie

Buurtbewoners van de wijk Stenen in Houten met de 1500ste AED

Buurtbewoners van de wijk Stenen in Houten met de 1500ste AED

6-minutenzone

Ieder jaar worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot de kans op overleving.

 

De Hartstichting zet zich er al jaren voor in om van heel Nederland één 6-minutenzone te maken: een zone waarin slachtoffers van een hartstilstand binnen de cruciale zes minuten worden gereanimeerd. De beschikbaarheid van een AED zorgt ervoor dat méér mensen overleven. Jaarlijks worden nu al 2.500 levens gered.

Start zelf een inzamelingsactie via BuurtAED.nl

BuurtAED geeft iedereen in Nederland de kans om eenvoudig een AED aan te schaffen. Samen met je buren zamel je geld in voor een AED. Op BuurtAED.nl vind je handige tips en krijg je een unieke financiële bijdrage. Zo komen overal voldoende AED’s te hangen die dag en nacht bereikbaar zijn en worden meer levens gered.

 

BuurtAED is een initiatief van de Hartstichting en Philips. Kijk voor meer informatie op www.BuurtAED.nl.

Buurtbewoners van de wijk Stenen in Houten met de 1500ste AED

Buurtbewoners van de wijk Stenen in Houten met de 1500ste AED

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2018 een omzet van 18,1 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Media assets

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.