masthead fvh no jacket l

dec 02, 2020

Frans van Houten bij Op1: "Investeer in Nederlandse groeisectoren om bij wereldtop te blijven"

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Als Nederland over vijf jaar nog concurrerend wil zijn, dan is het belangrijk om in te zetten op nieuwe groeigebieden en een leven lang leren. Dat pleidooi hield Frans van Houten, CEO van Philips, in een interview met Op1.

 

De aanleiding was de EW Economielezing die hij hield op 30 november. In zijn lezing, Samen innoveren we Nederland, ontvouwde hij zijn visie voor een welvarende toekomst van ons land.

'Op tijd je koers verleggen'

Voor de toekomstige concurrentiepositie van Nederland is het vooral belangrijk om te kijken naar de groeikansen, aldus de topman: "Je moet op tijd je koers verleggen, zodat we over vijf of tien jaar weer nieuwe sterktes hebben en daar een exportland in zijn. Waar verdient Nederland nu zijn brood mee? En waarmee in de toekomst?" 

 

Nu staat Nederland nog in de top van meest innovatieve landen ter wereld. Die plek is echter niet vanzelfsprekend. "De belangrijkste groeisectoren van de wereld zijn onder meer tech, semiconductoren, software en streaming media. Waar zijn onze grote bedrijven in die gebieden? Als je daar helemaal niet op inzet, dan word je relatief gesproken steeds kleiner."

 

Maar er is nog tijd om het schip van koers te doen veranderen: "Het pleidooi wat ik heb gehouden: je moet met name inzetten op de toekomstige groeigebieden, waar de wind heen gaat, zodat we straks nog steeds een exportland kunnen zijn."

Je moet met name inzetten op de toekomstige groeigebieden, waar de wind heen gaat, zodat we straks nog steeds een exportland kunnen zijn.

Frans van Houten

CEO

Omscholen voor kunstmatige intelligentie

"Eigenlijk moeten we ervoor zorgen dat we mensen omscholen zodat we ze kunnen inzetten in de groeigebieden. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie, waar we in Nederland, voorspel ik, tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen tekort gaan komen. Tegelijkertijd gaan we misschien wel 700.000 banen in de productie en administratieve sector verliezen. Dus we moeten mensen omscholen naar nieuwe activiteiten."

Eigenlijk moeten we ervoor zorgen dat we mensen omscholen zodat we ze kunnen inzetten in de groeigebieden. Denk bijvoorbeeld aan kunstmatige intelligentie, waar we in Nederland, voorspel ik, tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen tekort gaan komen.

Frans van Houten

CEO

Ook pleitte hij voor een uitbreiding van de capaciteit in de gezondheidszorg. "We weten dat economisch gezien een investering in gezondheidszorg leidt tot economische activiteit. Waarom moeten we nu in een lockdown? Omdat er niet voldoende capaciteit is in de gezondheidszorg. Je kunt ook zeggen: we investeren in meer gezondheidszorg want dan kunnen we allemaal economisch actief zijn."

Een leven lang leren

In de toekomst zullen we een leven lang blijven leren, voorspelt Frans: "Ik heb gepleit voor meer investeringen in onderwijs en een leven lang leren, omdat mensen die hun baan verliezen op hun dertigste of veertigste eigenlijk een nieuwe kans moeten krijgen om naar school te gaan. Dan moet een tweede opleiding niet duur zijn, maar goedkoop." 

Mensen die hun baan verliezen op hun dertigste of veertigste moeten eigenlijk een nieuwe kans krijgen om naar school te gaan. Dan moet een tweede opleiding niet duur zijn, maar goedkoop.

Frans van Houten

CEO

Frans van Houten bij Op1

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.