masthead cfo awards L

jun 05, 2019

Winnaar CFO Award 2019 Abhijit Bhattacharya: “Philips moet gaan voor goud”

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Abhijit Bhattacharya, CFO en lid van de Raad van Bestuur van Philips, is de winnaar van de CFO Award 2019. De uitreiking van de award is het hoogtepunt van de jaarlijkse CFO Day 2019, op 5 juni in Hotel de Bilderberg in Oosterbeek. Abhijit ziet de toekenning van de CFO Award als een erkenning voor de transformatie van het gezondheidstechnologiebedrijf en de grote voortgang die de finance-functie de laatste tien jaar heeft gemaakt.

CFO Abhijit Bhattacharya

Maak finance eenvoudig

Met dank aan Abhijit zijn de cijfers van Philips de afgelopen jaren voorspelbaarder geworden. Finance levert een belangrijke bijdrage om de nauw omschreven doelstellingen voor omzetgroei en verbetering van de winstmarges te helpen realiseren. 

 

“Uiteindelijk is de financefunctie er om de business te helpen beter te draaien. Mijn motto is altijd geweest ‘maak finance zo eenvoudig mogelijk voor de mensen in de business’. Als zij weten welke hendels ze hebben om hun activiteiten beter te laten draaien, wordt mijn werk makkelijk omdat de cijfers dan goed zullen zijn”, aldus Abhijit. 

Als de business weet welke hendels ze hebben om hun activiteiten beter te laten draaien, wordt mijn werk makkelijk omdat de cijfers dan goed zullen zijn.

Abhijit Bhattacharya

CFO van Philips

De markt in, weg van het bureau

“Aan het begin van mijn carrière, toen ik in de consumentenelektronica zat, vertelde mijn baas me dat als je finance wil leren, je naar buiten moet gaan, verkooporders moet boeken en moet begrijpen hoe het bedrijf werkt. Dat stimuleerde me om de markt in te gaan, weg van mijn bureau. Ik ontmoette dealers en klanten, en boekte orders”, vertelt de CFO. “Toen ik in healthcare werkte, deed ik hetzelfde en ontmoette healthcareklanten. Het is een gewoonte die ik altijd heb doorgezet. Omdat ik in een fabriek was begonnen wist ik hoe de achterkant werkt. Als je dan bij sales komt, zie je ook hoe het aan de voorkant werkt en dan zie je hoe finance de lijm kan zijn door de hele keten heen om die efficiënter en daarmee winstgevender te laten draaien.”

Omdat ik in een fabriek was begonnen wist ik hoe de achterkant werkt. Als je dan bij sales komt, zie je ook hoe het aan de voorkant werkt en dan zie je hoe finance de lijm kan zijn door de hele keten heen om die efficiënter en daarmee winstgevender te laten draaien.

Abhijit Bhattacharya

CFO van Philips

Gaan voor goud

Om een duurzame verbetering te verankeren is uiteindelijk ook een transformatie van de cultuur nodig. Abhijit: “Ik vraag mijn kinderen, maar ook mensen binnen Philips altijd of ze weten wie de zilveren medaille won op de 100 meter sprint bij de laatste Olympische Spelen. Dat weten ze vaak niet, maar wie het goud won kan iedereen je meteen vertellen. We kunnen dus een hoop excuses verzinnen waarom iets niet is gelukt, maar mensen hebben respect voor degenen die het wel is gelukt. Dat is ook een grote culturele verandering die we hier bij Philips proberen door te voeren. Dit bedrijf floreert al 128 jaar, niet veel bedrijven slagen daarin. Dat is een nalatenschap als een gouden medaille, het zou zonde zijn als dat een zilveren of bronzen medaille zou worden.”

 

CFO Abhijit Bhattacharya

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.