Nieuwscentrum

mrt 15, 2023

Champalimaud Foundation werkt samen met Philips om de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van diagnostische beeldvorming in vijf jaar met 50% te verminderen

Philips en de Portugese leverancier van oplossingsgericht biomedisch onderzoek en klinische zorg de Champalimaud Foundation, hebben bekendgemaakt dat zij een strategisch partnerschap hebben gesloten met als doel de carbon footprint (uitstoot van broeikasgassen) van Champalimaud als gevolg van het gebruik van diagnostische en interventionele beeldvormingsapparatuur in 2028 te halveren.

De transformatie van de infrastructuur voor beeldvormingstechnologie van Champalimaud zal mogelijk worden gemaakt door een reeks praktische, schaalbare maatregelen en innovaties, waaronder upgrades van apparatuur, verlenging van de levensduur van appratuur, digitalisering van processen, circulaire financieringsoplossingen met terugname en het gebruik van hernieuwbare elektriciteit. Dit zal de kwaliteit en efficiëntie van de zorgverlening bevorderen en tegelijkertijd een duurzamere gezondheidszorg realiseren. Daardoor zullen naar verwachting veel meer patiënten kunnen profiteren van de diagnostische zorgdiensten van het ziekenhuis.

De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 4,4% van de wereldwijde CO₂-uitstoot [1] - meer dan de luchtvaart of de scheepvaart [2]. De samenwerking tussen de Champalimaud Foundation en Philips is gebaseerd op een gedeelde missie om de klimaatverandering te helpen beperken - voortbouwend op de erkende expertise van Philips als technologisch bedrijf in de gezondheidszorg dat systematische veranderingen in de richting van een duurzamere en rechtvaardigere patiëntenzorg stimuleert door de toepassing van EcoDesign (integratie van duurzaamheid in het innovatieproces), principes van de circulaire economie, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en verbetering van de workflow door digitalisering.

Na een nulmeting van de huidige CO₂-uitstoot van de Champalimaud Foundation zal Philips met de organisatie samenwerken om de technologische mogelijkheden op het gebied van diagnostische beeldvorming bij te werken en te vernieuwen, zodat deze up-to-date blijft met de nieuwste innovaties van Philips op het gebied van diagnostische beeldvorming, zoals CT- en MR-systemen, terwijl ook de vraag naar grondstoffen wordt verminderd, meer gerecycled materiaal wordt gebruikt en de levensduur van de apparatuur wordt verlengd. Het resultaat is dat de patiënten en medewerkers van de Champalimaud Foundation kunnen profiteren van de voordelen van geavanceerde diagnostische beeldvorming in combinatie met betere ervaringen van patiënten en medewerkers en een duurzamere zorgverlening.

"De gezondheidssector levert een aanzienlijke bijdrage aan de CO₂-uitstoot en heeft daarom een belangrijke rol te spelen bij het beperken van de klimaatverandering", zegt Leonor Beleza, voorzitter van de Champalimaud Foundation. "Dankzij dit partnerschap kunnen we onze patiënten de beste zorg blijven bieden en tegelijkertijd de impact van de gezondheidszorg op het milieu helpen verminderen."

"Naast het verbeteren van de patiëntresultaten en het verhogen van de efficiëntie richten zorgverleners zich steeds meer op het beperken van hun impact op het klimaat en het maken van duurzamere keuzes", zegt Peter Vullinghs, Market Leader Western Europe voor Philips. "We hebben een sterke staat van dienst in het verankeren van duurzaamheid in onze oplossingen, onze activiteiten en in onze toeleveringsketen. Door gebruik te maken van onze diepgaande expertise werken we samen met de Champalimaud Foundation om hun impact op het milieu te verbeteren en hen tegelijkertijd in staat te stellen hun doel na te streven, namelijk de preventie, vroegtijdige diagnose en behandeling van kanker bevorderen."

Philips zal de duurzaamheidsdoelstellingen van de Champalimaud Foundation ondersteunen met een reeks gezondheidstechnologieën en innovaties die de stichting minder afhankelijk maken van natuurlijke hulpbronnen en energieverbruik. Dit omvat de installatie van de Philips Spectral CT 7500 die 62,5% minder energie verbruikt [3]. De installatie van het heliumvrije MR-systeem van Philips, Philips MR - Ingenia Ambition 1.5T, dat gebruik maakt van een baanbrekend ontwerp waarbij de magnetische componenten volledig zijn afgesloten en gedurende de levensduur slechts zeven liter helium nodig hebben, vergeleken met ongeveer 1.500 liter bij andere systemen van Philips. Bovendien gebruikt de Ingenia Ambition 1.5T dankzij Philips MR SmartSpeed tot 53% minder stroom per patiëntscan [4].

Philips zal ook de momenteel geïnstalleerde Philips-apparatuur terugnemen en zorgen voor een verantwoord beheer aan het einde van het gebruik, om te voorkomen dat afval wordt gestort. Daarnaast zal Philips de Champalimaud Foundagtion helpen bij de implementatie van hybride operatiekamers, waardoor haar specialisten een breed scala aan beeldgeleide minimaal-invasieve interventionele procedures kunnen uitvoeren met een grotere precisie en veiligheid voor de patiënt, wat resulteert in een kortere ziekenhuisopname in vergelijking met traditionele chirurgische ingrepen.


[1] Gezondheidszorg zonder schade (2019). De klimaatvoetafdruk van de gezondheidszorg: How the health sector contributes to the global climate crisis and opportunities for action (p.22). https://noharm-global.org/documents/health-care-climatefootprint-report Scope 1 directe emissies zijn afkomstig van de eigen bedrijfsvoering van de ziekenhuizen: emissies van het gebouw en transport. Scope 2 indirecte emissies worden gegenereerd door de productie en distributie van energie die door het ziekenhuis wordt verbruikt. Scope 3 zijn indirecte CO2-emissies veroorzaakt door de productie en het transport van goederen en diensten die ziekenhuizen nodig hebben, zoals medicijnen, voedsel, apparatuur, kleding en afvalverwerking.
[2] https://www.bmj.com/content/366/bmj.l5560
[3] In vergelijking met een gelijkwaardig CT-model van een van andere bedrijven
[4] Van toepassing op Ambition S. Philips SmartSpeed stroomverbruik versus Philips SENSE gebaseerd scannen. Gebaseerd op COCIR en eigen gesimuleerde omgeving. Resultaten kunnen variëren op basis van de omstandigheden ter plaatse.

Over Koninklijke Philips N.V.

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 77.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2022 een omzet van 17,8 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl.

Klik hier voor meer informatieKlik hier voor minder informatie

Onderwerpen

Contact

Pieter de Meer

Pieter de Meer
PR & Communications Manager Health Systems Benelux
Tel.: +31 6 25 26 90 65

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Meer informatie voor zorgverleners

Heeft u interesse in deze oplossing, neem dan contact op via ons contactformulier.

Beeldmateriaal

Philips MR – Ingenia Ambition 1.5T

Philips Spectral CT 7500

Philips Champalimaud partnership signing

Deel op social media

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.