“Ik vind het mooi om de lach op het gezicht van een kind te zien, door mijn passie voor Philips te delen.” Nils Goorden, Reverse Logistics Manager, was één van twaalf Philips-collega’s die tijdens Mission Tech zo’n 2.600 basisschoolleerlingen kennis lieten maken met techniek. In het Klokgebouw in Eindhoven ontdekten ze op een speelse manier hoe technologie de wereld verbetert en bijdraagt aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Zoals; de zorg voor patiënten beter maken met medische technologie.
Op het Dutch Technology Festival laten maar liefst zestig bedrijven zich van hun mooiste kant zien. Bij Philips kunnen de kinderen verschillende dingen doen, zoals kennismaken met het hergebruiken van ziekenhuisapparatuur. Medewerkers van de Circular Equipment-fabriek van Philips in Best helpen de deelnemers om een inspectierapport te schrijven van een echte CT-scanner, een legpuzzel te maken over de verschillende stappen van het refurbishment-proces en zelf te sleutelen aan verschillende bouten en schroeven.
Ook kunnen de kinderen deelnemen aan ‘Lijf onder de loep’. Samen met medewerkers van het Philips Museum doen ze allerlei proefjes; zoals het meten van je longinhoud en hartslag. Ook ontdekken ze hoe je neus, ogen en mond samenwerken om verschillende smaken te proeven. Clinical Application Specialist Kevin Koeken laat de kinderen hun lijf van binnen zien met behulp van de Lumify, een draagbaar echografie-apparaat.
Ook kunnen kinderen zien hoe medische technologie het leven van arts en patiënt gemakkelijker maakt. Bijvoorbeeld door het toepassen van ‘beeldgeleide therapie’, specifiek voor wervelkolomchirurgie. “Bij vergroeiingen aan de wervelkolom moesten patiënten voorheen een fikse operatie ondergaan met veel hersteltijd”, vertelt Sofia van Maurik, Product Manager.
De kinderen zien dat het nu heel anders kan. Een röntgensysteem in een c-boog maakt live 3D-beelden van de patiënt en combineert dat met chirurgische navigatie. De chirurg weet vervolgens niet alleen precies waar hij of zij een schroef moet plaatsen, maar krijgt ook aanwijzingen om die schroef op precies de juiste plek te plaatsen. En dit alles via een kleine incisie.
Philips heeft een duidelijke missie met Mission Tech. Production Leader Peter Hoogerhuis: “We willen hiermee de jeugd stimuleren om in de fabriek te komen werken. Het talent van de toekomst wil je nu al laten zien hoe leuk werken bij Philips is.” Nils vult aan: “Je wil kinderen vroeg enthousiasmeren. Iemand die nu denkt aan advocaat worden, kan erachter komen dat hij of zij sleutelen ook heel leuk vindt. Als er één kind nu voor de techniek kiest, is het voor ons al een succes.”
Als er één kind nu voor de techniek kiest, is het voor ons al een succes.
Nils Goorden
Reverse Logistics Manager
Tegen de tijd dat deze talenten van de toekomst aan hun carrières beginnen, speelt het hergebruiken van medische apparaten een nog grotere rol, aldus Nils: “Wij leveren refurbished medische apparatuur die eruitziet en functioneert als nieuw en geven hier dezelfde garantie op. Bovendien is door hergebruik van materialen de kostprijs lager, waardoor de verkoopprijs van een refurbished systeem lager ligt dan van een nieuw systeem met dezelfde functionaliteit.”
Peter legt uit: “Het is moeilijk om de weggooi-mentaliteit om te draaien. Door refurbished apparatuur te tonen en hier een actieve rol in te spelen, willen we dit doorbreken. Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen. Als ze ergens mee uitgespeeld zijn, gaat het op Marktplaats. Het bedrag wat ze er dan voor terugkrijgen, gaat bij het geld voor nieuw speelgoed. Ook dat is een vorm van hergebruik natuurlijk. Ik wil kinderen iets bijbrengen over circulariteit, dit is voor veel van hen een nieuw domein.”
Het is moeilijk om de weggooi-mentaliteit om te draaien. Door refurbished apparatuur te tonen en hier een actieve rol in te spelen, willen we dit doorbreken.
Peter Hoogerhuis
Product Leider
Om dit alles wat meer te vertalen naar de praktijk, is er een echte CT-scanner aanwezig op Mission Tech, klaar om gerefurbished te worden. Hier schrijven de kinderen onder andere een inspectierapport over, waarvoor ze echt tot in detail naar het systeem moeten kijken. Voor de legpuzzel moeten de kinderen alle stappen van het refurbishment-proces in de juiste volgorde leggen en voor de praktische opdracht gaan ze aan de slag met bouten en schroeven die uit een plank moeten. Dit worden echte wedstrijdjes onderling, waarbij het fanatisme ervan af spat.
Tijdens Mission Tech zijn de aanwezige kinderen heel enthousiast. Ze komen vol energie en nieuwsgierigheid af op de opdrachten. Victor van 10 vindt het inspectierapport over de CT-scanner schrijven het leukst, terwijl Elin van 11 de voorkeur geeft aan het sleutelen. Het meest leerzaam was de legpuzzel, volgens Lisa (10). Victor: “Ik had nog nooit de binnenkant van een CT-scanner gezien. Dat was echt gaaf om te bekijken!”