Bezoek aan het Philips Museum

jul 21, 2021

Bijzondere verhalen uit het Philips Museum: ‘Het raakt mensen echt’

Gemiddelde leestijd: 2-4 minuten

Net als veel andere musea heeft het Philips Museum, door corona, een roerige tijd achter de rug. De deuren zijn nu weer open en het belooft voor het museum een mooie zomer te worden.

 

De afgelopen anderhalf jaar was een fysiek bezoek aan het museum vaak niet mogelijk. Toch waren er een aantal bijzondere momenten. Museumdirecteur Olga Coolen blikt terug: “Juist in deze coronatijd hebben we pas ervaren hoe het Philips Museum mensen echt kan raken.”

Hele wereld krijgt een virtuele tour

In mei vierde Philips het 130 jaar bestaan. Vanzelfsprekend stond het museum uitgebreid stil bij deze mijlpaal: met onder meer een geocache-tour van 5,5 kilometer langs plekken in Eindhoven die een bijzondere plek innemen in de geschiedenis van het bedrijf. Maar ook op internationaal niveau speelde het museum een rol in de viering.

130 jaar Philips Museum

Olga: “In Nederland is het Philips Museum heel bekend, alle nieuwe medewerkers krijgen ook een rondleiding door het museum. Door de corona-maatregelen zijn we dat virtueel gaan doen: de online tour door het museum is erg uitgebreid en geprofessionaliseerd. Het is nu haast alsof je echt, onder begeleiding van een gids, door het museum rondloopt.

 

Maar zo’n virtuele tour hoeft natuurlijk niet beperkt te blijven tot Philips-collega’s die in Nederland wonen en werken. Daarom hebben we besloten om alle collega’s van over de hele wereld uit te nodigen om deze te ervaren. Daar hebben honderden mensen gehoor aan gegeven en de reacties waren geweldig. Je moet je voorstellen; veel Philips-collega’s in het buitenland hadden nauwelijks een idee dat er zo’n uitgebreid museum is over de geschiedenis van het bedrijf. Als je dat dan meemaakt, is dat schitterend.”

Instagram Life @ Philips

Bron: Instagram-account Life at Philips

 

Overigens hebben ook 900 ouders, buren en vrienden van Philips-medewerkers in februari een speciale virtuele tour meegemaakt. “Tijdens de lockdown zijn veel van onze collega’s uit de brand geholpen bij de oppas van jonge kinderen. Voor deze oppashulpen wilden we graag iets terug doen, in de vorm van een exclusieve virtuele tour door ons museum. Dat daar zó veel animo voor was, dat was ronduit hartverwarmend.”

VIP-rondleiding voor Eindhovense ouderen

Wat zou je weer het allerliefste willen doen, als de voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus weer worden versoepeld? Die vraag stelde de stichting Samen voor Eindhoven aan alle bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio Eindhoven. Philips besloot om 130 wensen in vervulling te laten gaan. Waaronder: een bezoekje aan het Philips Museum.

Bezoek Philips Museum

Marta Verhaag en Gineke Roggen kregen een VIP-rondleiding door het Philips Museum verzorgd door Hans de Jong als een van zijn laatste werkzaamheden als President van Philips Nederland. Met uiteraard koffie en taart en herinneringen ophalen aan vroeger: “Wij waren de eersten die een tv hadden. Ik weet het nog goed, dat waren hele gezellig avonden.”

Kittenscanner

In juni, vlak na de heropening, kreeg het museum een emotioneel telefoontje. “Een moeder vertelde dat haar dochtertje een CT-scan moest ondergaan, maar ze was daar eigenlijk heel erg bang voor. Daarom werd die scan een hele tijd uitgesteld. Toen hoorde ze dat Philips een KittenScanner had en dat hielp om de angst te overwinnen. We hebben toen vrijkaartjes aangeboden om het museum te bezoeken, wat het voor het meisje nog laagdrempeliger maakte om de scan te ondergaan. Dat voelde voor ons allemaal heel bijzonder, dat je op zo’n moment in iemands leven een rol kunt spelen.”

Eervol bezoek: de kleinzoon van de allereerste Philips-medewerker

Het komt in veel families voor dat verschillende generaties al bij Philips werken. De familie Wijnen is wel een hele bijzondere. De allereerste werknemer die Gerard Philips in 1891 aannam was metaalbewerker Nelis. Ook de volgende generaties kwamen bij Philips terecht.

 

Cor, de 89-jarige kleinzoon van Nelis, bracht onlangs nog een bezoek aan het museum:

Cor Wijnen

Cor Wijnen bij de foto uit 1891, waar zijn grootvader op 17-jarige leeftijd op staat.

 

“Gerard kwam opa ophalen als er een machine was die het niet deed”, vertelde hij onlangs in een familieportret in het ED. “Hij moest mee naar de fabriek aan de Emmasingel om die te repareren. Als hij terugkwam waren wij nieuwsgierig: ‘Opa, wat was dat?” ‘Och, er was iets kapot en ze wisten niet waar ze schuppen moesten.’ Opa moest ook mee als er nieuwe machines opgebouwd moesten worden en kwam aan huis bij Anton en Gerard Philips om te klussen."

Breng zelf een bezoek aan het Philips Museum

Inmiddels zijn de deuren weer geopend. Wil je zelf het Philips Museum bezoeken? Dat kan van dinsdag tot en met zondag, tussen 11.00 en 17.00 uur. Koop vooraf je kaartje via de website van het museum. In de zomervakantie kunnen gezinnen met kinderen (5+) komen knutselen tijdens Museum Kids Factory.

 

Liever een online bezoek? De virtuele tours zijn op aanvraag te reserveren. Vanwege het 70-jarig jubileum van televisie zijn er in september en oktober een aantal tours speciaal over dit onderwerp, waar je je voor kan inschrijven.

Win 5 x 2 kaartjes!

Het Philips Museum geeft 5 x 2 kaartjes weg! Deel dit artikel op Facebook, Twitter of LinkedIn, tag het Philips Museum en vertel ons wie jij mee wil nemen en waarom.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.