Wat zou je weer het allerliefste willen doen, als de voorzorgsmaatregelen in verband met het coronavirus weer worden versoepeld? Over die vraag hebben veel mensen de afgelopen maanden nagedacht. Voor bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen was de behoefte om weer eens een keer iets leuks te doen misschien nog wel het grootst.
Daarom laat Philips, als onderdeel van de viering van het 130-jarige bestaan van het bedrijf, 130 wensen van ouderen in vervulling gaan. De aftrap werd verzorgd door Hans de Jong; de president van Philips in Nederland bezorgde Marta Verhaag en Gineke Roggen een onvergetelijke dag met een persoonlijke rondleiding door het Philips Museum.
"Frits Philips zei al in 1963: 'Wie ondernemer wil zijn zonder maatschappelijk bewustzijn is gedoemd te mislukken.' Samen moeten we een nieuw duurzaam fundament leggen voor brede welvaart. De coronacrisis heeft laten zien hoe belangrijk dat is, maar ook dat het mogelijk is. Samen maken we Nederland", aldus Hans.
Maandenlang had Marta zich verheugd op het uitstapje. “We hebben echt wel veel last gehad van corona”, vertelde ze aan Hans. Vooral de eerste lockdown was pittig: “We konden alleen maar bezoek ontvangen met een raam of deur ertussen.”
In februari van dit jaar organiseerde Samen Voor Eindhoven, om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen, de actie Hart Verwarmend Samen. Ruim 3.500 bewoners van woonzorgcentra in de regio Eindhoven ontvingen op Valentijnsdag hartjes: koekjes in de vorm van een hart, een kaart met een gedicht en een hartje van papier waarop ze hun allergrootste wens op mochten schrijven.
Marta hoefde daar niet lang over na te denken. “Het Philips Museum was me al een keer aanbevolen door kennissen, dus ik wilde daar heel graag nog een keer heen. Mijn man heeft bij Philips gewerkt, en zelf hou ik heel erg van musea, dus wilde ik nog heel graag een keer naar het Philips Museum.”
Ze krijgt een soort VIP-rondleiding, onder de enthousiaste leiding van gids Jan Sweere. Veel verhalen uit het museum brengen mooie herinneringen naar boven: “Wij waren de eersten die een tv hadden. Ik weet het nog goed, dat waren hele gezellig avonden.”
Marta wordt vergezeld door Gineke, een medebewoonster van Archipel-locatie Landrijt. Ook haar man had bij Philips gewerkt en die carrière bracht het gezin zelfs enkele jaren naar Brazilië: “Ik kan je vertellen; ook daar was Philips ‘je van het’, hoor. Philips kom je over de hele wereld tegen.”
Het zijn niet alleen de historische gedeeltes van het museum die het tweetal aanspreken. Ook de opstelling die laat zien hoe minimaal invasief opereren werkt, maakt indruk: “Steeds meer operaties worden tegenwoordig gedaan via een katheter, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een stent”, aldus gids Jan. “Ja, dat heb ik ook meegemaakt!”, reageert Gineke. “Ik heb zelfs drie stents.”
De rondleiding eindigt met een drankje, en natuurlijk even napraten over alles wat voorbij is gekomen.
Of het was wat ze ervan verwacht hadden? “Ik vond het prachtig”, zegt Marta. “Ik heb er echt van genoten.”