Nieuwscentrum
Frans van Houten

mei 18, 2021

Philips 130 jaar: “Mensen vinden het gaaf om voor Philips te komen werken”, Frans van Houten

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Philips bestaat 130 jaar. Het bedrijf werd op 15 mei 1891 opgericht door Gerard Philips met behulp van zijn vader Frederik. Later kwam ook zijn broer Anton erbij. Samen hebben ze een onderneming neergezet die zichzelf voortdurend opnieuw heeft uitgevonden om relevant te blijven voor de samenleving.

In een interview met het Eindhovens Dagblad vertelt CEO Frans van Houten hoe hij Philips in tien jaar tijd heeft getransformeerd tot een gezondheidstechnologiebedrijf.

 ”Ik heb Philips diep in mijn hart zitten. Ik vind het heel belangrijk dat dit slaagt en daar zet ik me volledig voor in. Toen we Philips Lighting naar de beurs brachten, hebben we vaak en veel uitgelegd waarom we dat deden. En ik denk dat het daarom ook begrepen is. We moeten de toekomst creëren, alle energie moet naar het vormgeven daarvan”, aldus Frans.

Ik heb Philips diep in mijn hart zitten. Ik vind het heel belangrijk dat dit slaagt en daar zet ik me volledig voor in. We moeten de toekomst creëren, alle energie moet naar het vormgeven daarvan.

Frans van Houten

CEO Philips

Philips-man

Frans werkt nagenoeg zijn hele leven bij Philips. Zijn vader George van Houten werd in 1983 het hoofd van het NatLab, het huidige Philips Research dat momenteel wordt geleid door Henk van Houten, de broer van Frans. Zodoende werd hij geboren in een appartement tegenover de Technische Universiteit van Eindhoven.

Hij heeft grote bewondering voor de passie van Gerard en Anton voor innovatie en ondernemerschap. Maar ook voor de maatschappelijke kernwaarden die zij Philips als onderneming hebben meegegeven.

Stilstand is achteruitgang. Er moet een drang zijn om te innoveren, om te presteren. Die energie zit erin. Mensen vinden het gaaf om voor Philips te komen werken.

Frans van Houten

CEO Philips

“Stilstand is achteruitgang. Er moet een drang zijn om te innoveren, om te presteren. Die energie zit erin en als je dat vergelijkt met twintig jaar geleden is dat bij Philips nu heel anders. Daarom scoren we nu hoog als het gaat om onze reputatie. En vinden mensen het gaaf om voor Philips te komen werken.

Ik denk dat we met Philips een heel goed verhaal hebben: we hebben twee zeer grote fabrieken in Nederland in Drachten en in Best. 11.500 mensen aan het werk, hoogwaardig en goedbetaald. En we kunnen trots zijn op de nalatenschap, met allerlei succesvolle ondernemingen die ontstaan zijn uit 130 jaar Philips."
 
Klik hier voor het hele interview.

Familiebedrijf: hele generaties werken bij Philips

De geschiedenis van Philips is verweven met die van Nederland én met de vele mensen die de afgelopen 130 jaar bij het bedrijf werkzaam zijn geweest. Voor Nathalie de Graauw en Jan Wijnen is de band extra speciaal. Zij zijn namelijk respectievelijk de vierde en vijfde generatie van hun families die bij Philips werkt.

Eerste vrouwelijke technisch tekenaar

"Mijn overgrootvader aan moeders kant, Hendrik Smits, was er al heel vroeg bij. Hij werkte als geschoolde bankwerker. Daar is het allemaal begonnen. Mijn oma, Mies Smits-Clemesha, woonde in Eindhoven en is na de MULO in 1938 bij het bedrijf gaan werken. Door Philips is ze opgeleid tot calquese: technisch tekenaar”, vertelt Nathalie.

In 1945 werd ze verliefd op een Engelse soldaat; ze zijn in Eindhoven getrouwd en daarna naar Engeland verhuisd. Ze was zwanger van haar derde kind toen mijn opa op 30-jarige leeftijd kwam te overlijden. Mijn oma heeft de schouders eronder gezet vanuit de gedachte wat gebeurd is, is gebeurd.

Na negentien jaar wilde ze met haar gezin terug naar haar familie in Nederland. Ze is toen weer bij Philips in Eindhoven aan de slag gegaan. Daar was ze een van de eerste vrouwelijke technisch tekenaars, op een afdeling met verder alleen maar mannen.

"Tegenwoordig besteden we terecht veel aandacht aan empowerment en het glazen plafond. Ik vind het mooi om in mijn eigen familiegeschiedenis te zien dat mijn oma dit toen al bereikt had én dat Philips haar die kansen heeft geboden. Ik ben ook trots op Philips en voel me verbonden met hetgeen waar we voor staan, dat we niet alleen maar bezig zijn met het verkopen van spullen en het maken van winst. Maar dat we ook het doel hebben om de wereld beter te maken."

Screencapture Eindhovens Dagblad

Allereerste Philips-medewerker

De overgrootvader van Jan Wijnen was de allereerste medewerker in dienst van Philips. Op 23 mei 1891 startte Nelis Wijnen als koperbankwerker en zou er nooit meer weggaan. De vader van Jan, Cor Wijnen, vertelt uitgebreid.

“Gerard Philips had, toen hij begon, iemand nodig met verstand van techniek die ook jong was en niet te duur. Zo kwam hij bij mijn opa terecht, Nelis Wijnen. Eén van de mooiste herinneringen die ik heb, is dat de auto van Gerard Philips er vrij regelmatig kwam voorrijden. Een auto in de straat, moet je je voorstellen! Dat wás wat!

Gerard kwam opa dan ophalen omdat er weer een machine was die het niet deed. Hij moest mee naar de fabriek aan de Emmasingel om die te repareren. Als hij terugkwam waren wij nieuwsgierig: 'Opa, wat was dat?" 'Och, er was iets kapot en ze wisten niet waar ze schuppen moesten.' Opa moest ook mee als er nieuwe machines opgebouwd moesten worden en kwam aan huis bij Anton en Gerard Philips om te klussen.”

Klik hier voor beide familieverhalen.

Philips laat 130 wensen in vervulling gaan

Vanwege het 130-jarige bestaan laat Philips 130 wensen van ouderen in vervulling gaan. Frits Philips zei in 1963 al: “Wie ondernemer wil zijn zonder maatschappelijk bewustzijn is gedoemd te mislukken.” Deze maatschappelijke kernwaarden vormen een belangrijk deel van de identiteit van het gezondheidstechnologiebedrijf.

“Bedrijven moeten medeverantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de maatschappij. We bestaan 130 jaar, en om dat te vieren gaan we in ieder geval 130 wensen vervullen in samenwerking met de stichting Samen Voor Eindhoven. Deze stichting zet zich in om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan", zegt Hans de Jong, president van Philips in Nederland.

Onze medewerkers krijgen ieder jaar een dag onbetaald verlof om zich in te zetten voor anderen in de maatschappij. We hebben hen opgeroepen om zich voor een van de vele wensen in vervulling te laten gaan. Zelf ga ik ook meedoen. Twee bewoners van Archipel Landrijt hebben de wens om rondgeleid te worden in het Philips Museum. Dat vind ik natuurlijk bijzonder leuk om te doen."

Mevrouw Groen

Mevrouw Groen is een van de bewoners van Archipel die een wens heeft ingevuld. Zij wil heel graag naar een klassiek concert.

 

Klik hier voor het hele artikel.

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2021/20210518-philips-130-jaar-mensen-vinden-het-gaaf-om-voor-philips-te-komen-werken-frans-van-houten.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.