Nieuwscentrum
masthead AED lifesaver 2 l

okt 16, 2020

NOS: “Proef met AED in auto’s is een succes”

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. De overlevingskans is het grootst als er binnen 6 minuten iemand reanimeert en een AED (Automatische Externe Defibrillator) aansluit. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance. Juist in die cruciale eerste minuten kunnen zij een leven redden. Voor een goed werkend oproepsysteem zijn er overal in Nederland veel burgerhulpverleners en beschikbare AED’s nodig. (Bron: Hartstichting). 

 

Helaas is er niet altijd een AED in de buurt. Het NOS Journaal bracht het innovatieve Volvo Lifesaver project onder de aandacht. Volvo is in Drenthe een proef gestart waarin burgerhulpverleners rondrijden met AED's in de auto. Dit project is een gezamenlijk initiatief van Volvo en HartslagNu, het landelijk platform voor burgerhulpverlening. 

Nieuwslezer afbeelding

Levens redden

NOS laat zien hoe Volvo Lifesaver het verschil maakt: ‘In de provincie Drenthe zijn relatief weinig AED’s te vinden, in noodgevallen kan het dus te lang duren voordat er een AED is. Terwijl de defibrillatoren het leven kunnen redden van iemand met een hartstilstand. Een proef om daar twintig auto’s rond te laten rijden met een AED aan boord is een succes.’

Een proef om in Drenthe twintig auto’s rond te laten rijden met een AED aan boord is een succes.

NOS Journaal

In de eerste zes maanden gingen er namelijk in totaal 108 oproepen uit richting de deelnemers, waarbij vijftien keer daadwerkelijk iemand gereanimeerd werd (Bron: Arts en Auto).

Nederland Hartveiliger

Een AED kan iemand met een hartstilstand een elektrische schok geven. Die moet ervoor zorgen dat het hart weer normaal gaat kloppen: zo kan een AED iemands leven redden. Daarom is het van levensbelang dat in elke buurt een AED hangt. Philips spant zich al langer in om Nederland hartveiliger te maken en is dan ook zeer enthousiast over het vernieuwende Volvo Lifesaver project. 

Bekijk de NOS uitzending terug (vanaf 10:35 min).

Lees meer over Volvo Lifesaver project op de website van Volvo Car Nederland.

Lees hier meer over de AED oplossingen van Philips.

/content/dam/corporate/newscenter/nl/standard/resources/202Volvo Lifesaver bevestigt Volvo opnieuw zijn pioniersrol op het gebied
/content/damMet Volvo Lifesaver bevestigt Volvo opnieuw zijn pioniersrol op het gebied

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.