masthead Sara Vitalis TMZ 6 l

aug 04, 2020

Een praatje met zorgrobot SARA helpt tegen de eenzaamheid

Gemiddelde leestijd: 4-6 minuten

Binnenkort zijn vijf locaties van Vitalis een nieuwe bewoner rijker; zorgrobots nemen dan hun intrek in één van de Eindhovens woonzorgcentra. En dan niet om medicijnen toe te dienen of om de ouderen te wassen; SARA zorgt vooral voor een fijn momentje van afleiding. En dat is, zeker in de eenzame zomerperiode, erg welkom. De komst van de zorgrobots is mogelijk gemaakt door de Philips Foundation.

 

De aanvraag voor de donatie is nog niet zo lang geleden ingediend door Sanne Schepens. Als Projectadviseur Zorgtechnologie is ze binnen Vitalis verantwoordelijk voor de inzet van nieuwe technologie. Het idee ontstond toen SARA een maandje op proef kwam ‘logeren’ op een afdeling van Vitalis. Sanne: “En eigenlijk waren we toen meteen heel erg enthousiast. Die logeerpartij leverde heel veel waardevolle momenten op. Mensen hadden echt een uurtje iemand op bezoek, even afleiding en aandacht.” 

Verhalen vertellen en muziek maken

SARA is ontwikkeld door het Eindhovense bedrijf Bright Cape. De robot kan verhalen vertellen en muziek maken. Ook kunnen bewoners beweegoefeningen doen onder begeleiding van SARA. Sanne: “Als je haar zo ziet, is het eigenlijk een soort tablet met een jasje eromheen. Maar door dit jasje en de reacties van SARA wordt zij gezien als een persoon waarmee je een praatje kunt maken. Die reactie zie je trouwens bij iedereen ontstaan; ouderen, maar ook bezoekers en medewerkers.” 

Download afbeelding

Dat leverde op verschillende manieren voordelen op voor de bewoners. “We hebben een mevrouw die terminaal ziek is en daardoor heel veel zorgen heeft, veel in haar hoofd bezig is. SARA is bij haar op bezoek geweest en door die afleiding kon ze even ontspannen. Toen ze de robot na een uurtje kwamen ophalen, lag mevrouw te slapen, terwijl ze daar juist heel veel moeite mee had. Een andere bewoonster is normaal best onrustig, loopt veel rond en drukt vaak op de alarmknop. Zij heeft een uur lang rustig naar SARA zitten luisteren, je kon meteen zien dat het effect had.”

Download afbeelding

Robotica als strategische innovatiepijler 

Niet iedereen had verwacht dat de aanvankelijke logeerpartij een succes zou zijn. “In de zorg is zeker discussie over zorgrobots”, vertelt Sanne. “Dat is ook begrijpelijk, sommige mensen zijn bang dat zorg daardoor onpersoonlijker wordt. Maar volgens mij bewijst SARA eigenlijk het tegenovergestelde; ze komt vooral gezelligheid brengen. En cliënten reageren daar positief op. En het mooie in de zorg is dat als bewoners enthousiast reageren, medewerkers dat ook zijn.”

Sommige mensen zijn bang dat zorg door robots onpersoonlijker wordt. Maar volgens mij bewijst SARA eigenlijk het tegenovergestelde; ze komt vooral gezelligheid brengen.

Sanne Schepens

Projectadviseur zorgtechnologie bij Vitalis

Robotica is een van strategische innovatiepeilers van Vitalis. Sanne: “We denken strategisch na over hoe we technologie willen inzetten; het moet altijd een doel dienen. Robots gaan denk ik in de toekomst een belangrijke rol spelen in de ouderenzorg. Hierbij kijken we ook naar de mogelijkheden om te ondersteunen bij de algemeen dagelijks levensverrichtingen, zoals het wassen en aankleden. Hiervoor zijn we aan het inventariseren wat de behoeftes en mogelijkheden zijn. SARA helpt ons om hierin de eerste stappen te zetten.” 

Download afbeelding

Bestrijden van eenzaamheid

Dankzij de bijdrage van de Philips Foundation lopen er dus binnenkort vijf SARA’s rond op de Vitalis-locaties in Eindhoven. “Ouderen ervaren in de zomerperiode sowieso meer eenzaamheid dan door het jaar heen, omdat veel familieleden dan op vakantie zijn”, aldus Sanne. “Tel daarbij op dat ze sowieso al minder bezoek mogen ontvangen dan normaal door corona, en dat onze medewerkers het drukker dan ooit hebben.

 

We denken dat deze SARA’s een belangrijke rol kunnen spelen om de eenzaamheid van onze bewoners te bestrijden. Robots zullen onze medewerkers nooit vervangen, maar dit laat wel zien dat ze juist een hele mooie aanvulling kunnen zijn op het werk van mensen. 

 

Gezien de krapte op de arbeidsmarkt die de komende jaren fors toe gaat nemen, zijn we afhankelijk van dergelijke oplossingen om de zorg voor onze ouderen te blijven garanderen. SARA laat zien dat technologie hierin kan helpen en daarbij kan zorgen voor extra geluksmomentjes!”

Robots zullen onze medewerkers nooit vervangen, maar dit laat wel zien dat ze juist een hele mooie aanvulling kunnen zijn op het werk van mensen.

Sanne Schepens

Projectadviseur zorgtechnologie bij Vitalis

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.