Nieuwscentrum
masthead timemachine l

mei 15, 2020

129 jaar Philips: een beter leven door innovatie als rode draad

Gemiddelde leestijd: 3-5 minuten

Vandaag vieren we dat het 129 jaar geleden is dat Philips het levenslicht zag. Oprichters Frederik en Gerard zouden in 1891 vast niet hebben durven dromen dat hun geesteskind in 2020 nog altijd een (wereldwijd) actief bedrijf zou zijn, met als missie om in 2030 de levens van 3 miljard mensen te verbeteren. Ter vergelijking; in 1890 waren we nog maar met 1,5 miljard wereldbewoners.

 

Er is onvoorstelbaar veel gebeurd met Philips in de loop der jaren. Maar als je inzoomt op die tijdlijn, dan valt op dat er ook elementen zijn die al die tijd min of meer hetzelfde zijn gebleven. Een rode draad die heel duidelijk door de geschiedenis van Philips loopt, is de focus op het verbeteren van het leven van mensen door middel van innovatie.

 

Kijk maar naar deze selectie uit de 129-jarige geschiedenis van Philips.

Download afbeelding

Philips & Co wordt officieel opgericht op 15 mei 1891 door vader Frederik en zoon Gerard Philips. Dit is oudste bekende foto van Philips-medewerkers, vermoedelijk uit 1893.

Download afbeelding

De eerste stapjes op het gebied van medische technologie: Philips wordt gevraagd om röntgenbuizen te repareren tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Download afbeelding

Een röntgeninrichting van Philips uit 1920, van de hand van Prof. Dr. Albert Bouwers. Hij was de uitvinder van de draaiende anode in röntgenbuizen, een technologie die nu nog steeds wordt gebruikt.

Alt-text image

De boloscoop maakte gebruik van röntgenstralen om granaatsplinters en kogels in het lichaam van soldaten in de Tweede Wereldoorlog te lokaliseren.

Download afbeelding

De introductie van cesiumjodide zorgde voor minder stralingseffecten bij patiënten én een grote verbetering in de kwaliteit van röntgenfoto’s.

Download afbeelding

In 1995 werd nog vaak gebruik gemaakt van het relatief kostbare en bewerkelijke 8mm-hartfilmpje. Philips CD Medical maakte de weg vrij voor de cd-rom op de cardio-afdeling.

Download afbeelding

Inmiddels zijn we eraan gewend, maar in 2004 waren 3D-echo’s, hier met het iU22-systeem, een hele stap voorwaarts tijdens de zwangerschapscontrole.

Download afbeelding

Medisch specialisten kunnen dankzij Philips Azurion operaties minimaal invasief uitvoeren – dus zonder te snijden. In 2017 geïntroduceerd, eind 2019 werd de miljoenste operatie op het platform uitgevoerd. 

Download afbeelding

We vieren niet alleen 129 jaar Philips, maar vooral ook de toekomst. Alleen met de toekomst voor ogen kun je betekenisvol innoveren. En daarom heeft die blik vooruit, hoe je de toekomst op een positieve manier kunt vormgeven, altijd centraal gestaan – vanaf de oprichting door Frederik en Gerard Philips tot de innovaties van vandaag en morgen. 

Deel op social media

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2020/20200515-129-jaar-philips-een-beter-leven-door-innovatie-als-rode-draad.html Link gekopieerd

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.