Nieuwscentrum

Hoe Philips innovatie in de operatiekamer brengt met AR en AI

nov 22, 2024 | 3 minuten leestijd

Een operatiekamer waarin technologie artsen ondersteunt om meer patiënten de juiste zorg te bieden, is de toekomst waaraan Philips werkt. Met geavanceerde technieken zoals augmented reality (AR) en kunstmatige intelligentie (AI) helpen zij artsen om complexe, levensbedreigende aandoeningen efficiënter te kunnen behandelen. In slimme ruimtes, zoals operatiekamers, ontworpen in Philips’ innovatiecentra wereldwijd, komen AR, 3D-imaging en slimme apparaten samen om diagnoses en behandelingen te verbeteren. Door deze technologieën naadloos te integreren, wil Philips betere zorg mogelijk maken voor meer mensen. Zo kan de werkdruk van zorgverleners worden verlicht, ontstaat meer ruimte voor directe patiëntenzorg en kunnen patiënten sneller worden geholpen.

Slimme bril

De wereldwijde druk op de gezondheidszorg, door tekorten in personeel en ontoegankelijke zorg, vraagt om innovatieve oplossingen die zowel tijd besparen als de kwaliteit van zorg verbeteren. Bij Philips wordt technologie als de sleutel gezien om deze uitdagingen aan te pakken. Jean-Marc Huijskens, Senior Architect bij Philips, legt uit: “AI, robotica en AR automatiseren repetitieve taken en maken sommige handelingen op afstand mogelijk, waardoor zorgverleners meer tijd hebben voor directe patiëntenzorg en de zorgkwaliteit verbetert.” Met robotica wordt een krachtige combinatie van AR/VR, kunstmatige intelligentie, procesautomatisering en slimme apparaten bedoeld, die allemaal met elkaar communiceren.

Een voorbeeld van deze innovatieve benadering werd onlangs getoond in een item bij RTL Nieuws, waarin de toepassing van augmented reality (AR) in de medische wereld werd getoond. Artsen gebruiken AR-brillen om real-time beelden van het lichaam van een patiënt te bekijken en te experimenteren met behandelopties. Het biedt artsen gedetailleerde inzichten, kan ondersteunen hen bij het diagnosticeren, plannen en uitvoeren van behandelingen. Dit zorgt ervoor dat elke stap van het proces met uiterste precisie wordt uitgevoerd.

Video thumbnail slimme bril

AR op afstand

 

Bij Philips wordt AR al op verschillende manieren ingezet in de zorg. Een van de toepassingen is een AR-app voor kinderen tussen 4-8 jaar die een MRI-scan moeten ondergaan. Deze app helpt kinderen bij het begrijpen van de procedure en het voorbereiden. Ollie de Olifant, een vriendelijke virtuele gids, legt ze stap voor stap uit wat er gaat gebeuren. Dit verlaagt de angst en maakt het voor zowel het kind, de ouders als het ziekenhuispersoneel een prettigere ervaring.

Daarnaast wordt AR ingezet voor feedback in het innovatieproces. Philips biedt met AR artsen de mogelijkheid om een virtuele operatiekamer te simuleren en nieuwe opstellingen of apparatuur te testen, ook op afstand. “Dit is een wereld van verschil met PowerPoint-presentaties,” zegt Jean-Marc. “In een bijna realistische setting kunnen we samen met hen van alles testen, zoals de positie van schermen in de kamer, de lay-out van knoppen, en meer.” Zo kunnen ontwerpen geoptimaliseerd worden aan de hand van echte gebruikerservaringen, zonder dat artsen altijd fysiek aanwezig hoeven te zijn.

AI toepassen tijdens operaties

 

Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI), speelt Philips een sleutelrol in de transformatie van de zorg van de toekomst. AI-algoritmen analyseren medische beelden en gegevens, ondersteunen artsen bij diagnose en behandelplanning en helpen bij het nemen van complexe beslissingen. Dit kan de expertise van zorgverleners vergroten, waardoor zij betere en sneller geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Positieve vooruitzichten voor de zorg

 

Met de voortdurende integratie van geavanceerde technologieën zoals AR en AI biedt Philips een positief toekomstbeeld voor de zorg. Door deze technologieën te combineren, ondersteunt Philips bij het stellen van diagnoses en behandelingen, wat kan bijdragen aan betere zorg voor patiënten Het stelt artsen in staat om met meer precisie en snelheid te werken, wat de kwaliteit van de zorg kan verhogen en de werkdruk kan verminderen.

Of het nu gaat om het ondersteunen van artsen bij complexe ingrepen, het verbeteren van de patiëntbeleving, of het versnellen van het diagnostische proces; AR en AI worden steeds belangrijker in de zorg. Deze innovaties vormen de basis voor een toekomst waarin zorg efficiënter, sneller en voor iedereen bereikbaar wordt.

Voor meer informatie

Pieter de Meer-External Relations Lead Philips Benelux-
Pieter de Meer
External Relations Lead Philips Benelux
Contact informatie Contact informatie

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Deel dit artikel met je netwerk

  • https://www.philips.nl/a-w/about/news/archive/standard/about/news/articles/2024/hoe-philips-innovatie-in-de-operatiekamer-brengt-met-ar-en-ai.html Link gekopieerd

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.