masthead 1000ste buurtaed actie l

okt 26, 2018

1000ste BuurtAED-actie van start

Gemiddelde leestijd: 1-3 minuten

‘Beschikbare AED in de buurt kan leven redden’

In Rotterdam is afgelopen week de 1000ste BuurtAED-actie van start gegaan. Het was Esther van Horne uit Rotterdam-Noord die daar het initiatief nam om haar buurt hartveiliger te maken. 

 

“Ik weet hoe belangrijk het is om iemand snel te reanimeren,” vertelt Esther, die als verloskundige veel reanimatiecursussen heeft gevolgd. “Op televisie ging het laatst over AED’s en toen dacht ik: laat ik even checken waar er een hier in de buurt hangt. Op de site van de Hartstichting zag ik dat die er niet is. Ik dacht meteen: ik start een actie, want ik weet hoe belangrijk het is dat je snel kan handelen als iemand onwel wordt, en daarbij is een AED onmisbaar. Hopelijk denken mijn buren er hetzelfde over!” Esthers actie is te vinden op BuurtAED.nl.

6-minuten zone

Wekelijks worden gemiddeld 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat gebeurt in 70% van de gevallen thuis en onverwachts. De kans op overleving is groter als er snel hulp komt, omstanders direct starten met reanimeren en binnen zes minuten een AED wordt ingezet. Maar die is niet altijd in de buurt of toegankelijk. Veel apparaten hangen op plekken die niet 24/7 bereikbaar zijn; in gebouwen die ’s avonds of in het weekend gesloten zijn.

 

“Sinds de start van ons platform in maart namen ruim 1000 buurtbewoners het initiatief om een actie in zijn/haar buurt te starten” zegt Marianne Spoelstra van de Hartstichting. “Vaak zijn dat mensen die in hun directe omgeving een hartstilstand hebben meegemaakt. Ze beseffen dat je met snelle hulp en de inzet van een AED het leven van een buurtbewoner kunt redden. Via BuurtAED is het eenvoudig om met de buurt een AED aan te schaffen.”

Landelijk dekkend netwerk

De Hartstichting wil ervoor zorgen dat slachtoffers van een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten de juiste hulp krijgen, zodat meer mensen overleven. Daarom bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s. 

Crowdfunding via BuurtAED

Met BuurtAED kunnen buurtbewoners samen hun buurt veiliger te maken. Enerzijds door een bestaande AED te registeren bij het reanimatieoproepsysteem, anderzijds om met elkaar een AED aan te schaffen. 

 

Via het platform BuurtAED.nl kunnen particulieren en organisaties een crowdfunding actie starten om gezamenlijk met bijvoorbeeld de buurt, wijk, school een BuurtAED te kopen. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Philips, die een deel van het aankoopbedrag voor zijn rekening neemt.

Deel op social media

Onderwerpen

Contact

Tommie Dijstelbloem

Tommie Dijstelbloem

Woordvoerder Philips Benelux

Tel: +31 6 19 28 83 20

You are about to visit a Philips global content page

Continue

(Meer) gerelateerd nieuws

You are about to visit a Philips global content page

Continue

U kunt onze website het beste bekijken met de nieuwste versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Firefox.